Alhamdulillah....
Ibu, Abah & Anith dah selamat sampai umah.
Perjalanan kami dari Kulim alhamdulillah lancar....(^_^).
Banyak ibu nak cite ni.
Tp tggu next entry esok tau.
Sbb mlm ni ibu agak penat & nak tido awal.
Sok kita jumpe ye semua......tata...........(^_^)

# Pinjam dr en google...:)

Td petang ibu dapat emel dari YouthSays.com.

STICKY MODE!!!
Sila scroll ke bawah untuk entry baru....(^_^)


Skrg ni YouthSays.com sedang jalankan 2 kempen iaitu "Save Kinabatangan Animal Campaign" & "DIGI & WWF Corridor Of Life Campaign" dengan kerjasama WWF & juga DIGI.

Ibu sudah support kempen ni & ibu juga ingin ajak kwn2 bloggers ibu join sama sokong kempen ini....(^_^)
Jom kwn2 kita selamatkan spesis terancam seperti Gajah, Badak Sumatra, Orang Utan, "Gibbon Bornean" & juga beberapa spesis terancam yang lain semoga spesis ini kekal di tempat kediaman di Kinabatangan khususnya & muka bumi kita amnya.
Mcmana nak join???
Senang je.....Kwn2 klik je kedua2 gambar diatas then nt klik support campaign.
Ibu berharap agar kwn2 feel free join ibu support kempen ni.
Sama2 kita selamatkan hidupan liar yang makin terancam & pupus ini..!!



Hye..........!!!!!
Ibu dapat award lagi.....(^_^).
Thanks a lot to AIN sebab sudi bg ibu award ni....(^_^).
Ibu nak panjangkan award ni kepada...........
-
-
SEMUA KWN2 BLOGGER YANG JENGUK IBU.
Tak kira samada ada dlm list, follower @ tak....(^_^).
-
-
-
5 tentang diri Ibu:

1- Seorang Isteri, Ibu & Student
2- Anak Pertama dr 5 beradik.
3- Seorang Working At Home Mother (WAHM)
4- Mempunyai suami yang memahami & anak yang lasak tp comel...(^_^)
5- Berminat terhadap Cup Cakes...(^_^)

Speech by the winner:

Realize that blogging is sweet because have many friends over the world...(^_^)

Ibu kat umah MIL kat Kulim skrg.
Baru je smpai ptg td...pastu trus topup brukband ibu pastu trus on9.

Adeh....ibu baru je leh online.....huhuhu.
Ni nak cite sal perjalanan ke Kg Sumpitan, Lenggong umah kwn lab ibu Dayah.

Dayah ni pengantin baru.

Jadi ibu pegi in advance hantar present sbb xdapat dtg kenduri dia sabtu ni.

Dari umah kul 2 ptg kami bertolak then smpai umah Dayah kol 4.30 ptg lps shoppin hadiah Dayah.

Sampai kat sn tgk2 dah meriah org2 kg bergotong royong rebus telur, setting mcm2 la..hehe.
Teringat masa kenduri ibu dulu. Ramai2 jiran bergotong royong masak, kemas dll.
Ibu ke sana ade lg 1 tujuan, nak study sal SPSS. Sbb ibu kurang faham..............huhuhu.
Dalam kol 6 ptg kami bertolak balik ke Pengkalan Hulu.
OTW balik, kami singgah di Restoran Kari Kepala Ikan Saleem pekena Roti Nan....best!!
# Gambar pinjam en google...:)Tp ibu xsempat amik gambar... trus makan..hehe.
Ibu makan megi grg tp makan jugak Roti Nan...muahahaha....banyak x makan??

After kenyang kami trus balik n sampai trus rehat...........(^_^).



p/s: Teringat2 kat Roti Nan............huhuhu.

Adeh...ibu tgh fenin dgn tesis ibu ni.
Bila la nak siap....huhuhu
Kwn ibu dah siap dah cuma tgh edit2 je.
Huhuhu.....moga semangat ibu nak writing kembali menyengat.
Doakan ibu ye kwn2!!
Nak tido dulu!!
Salam.
Kwn2....ibu nak mintak tolong.
Ibu ade masuk Pertandingan Bayi Bulan Ini di Facebook Pa&Ma.
Kalau kwn2 tgk & mahu vote Anith, nt klik SINI @ gambar di bwh & klik 'Like' kat gambar.
Gambar yang ibu pertaruhkan...........


Ibu nak try nasib....mana tau rezeki Anith...(^_^)
Hope kwn2 sudi vote anak ibu ye.
TQ!!


Jom kita belajar A-Z bersama Anith...(^_^).
Sebenarnya dah lama ibu cari poster Alphabet ni sbb nak bg Anith tgk hari2 n blaja.
Ini adalah satu pendedahan dr Ibu sbb kalau boleh nak Anith kenal Abjad & Benda.
Sket2 pun xpe...just nak latih minda anak ibu ni..(^_^).
Jadi ibu belikan Anith.......Poster Alphabet & My Body.

Lps dok ajar hari2 Anith dah bleh tunjuk mata & telinga.
So suprise!!!! Anith pun dah kenal cat...good girl...(^_^).
Xpela dinding umah jadi mangsa tampal poster ni asal anak ibu seronok...(^_^).
Ibu pun ade belikan whiteboard untuk anak ibu supaya mantapkan skil menconteng ..hehehe.
Ni dia.............


# Dlm plastik lg....ade A-Z jgk...kaki anith..xsabar la tu..hehehe


# Bahagian depan.......tgn anith nak tarik dah...huhu


# Tgh mantapkan skill...hehehe


1stly ibu nak ucapkan sgt2 berterimakasih kpd En Ben sbb sudi terjah lg blog ibu yang xseberapa ni.
Kerana Segmen Jelajah Blog yang En Ben buat, skrg ibu dapat ramai kwn yang boleh berkongsi pengalaman & cerita..sukeeee sgt!!!
Thanks a lot En Ben!!!!
(^_^)
Rugi..........huhuhu....Nape??
Tgk kat bwh...
-
-
-
-
-Ye...ibu dapat Tiket Free movie "PRINCE OF PERSIA" dari Nuffnang.
Tp ibu xdapat nak join sbb this weekend nak balik Kulim..ada kenduri family.
Lagipun tayangan kat KL..jauh...huhu.
Xpe....mybe rezeki ibu lain kali.....(^_^)
Xpe la...ibu tolak nt Nuffnang passing kat kwn2 bloggers yang bertuah.
Tggu ye emel dr Nuffnang..........(^_^)
# Credit to en google...:)

Sori.................
Sbb ibu xberkesempatan langsung nak hapdet blog smlm.
Sbb ibu kalut ready nak ke interview pagi smlm...ready???..wondering.....hehe.
Balik dr interview trus pengsan sbb xcukup tido...hehehe.
Interview smlm? Alhamdulillah ok & ibu rasa lega sgt sbb dah lps....(^_^)
-
-
-
Mcmana interview semalam???
Interview dia just simple je mcm interview2 keje yang lain.
Interview semalam start kul 9 am & panel 2 orang (dua2 wanita)
Semalam xramai sgt, kira untuk 1 bilik calon 3 orang je....ibu calon ke-2.
Sempat relax kejap jek....hehehe.

Sebelum duduk di atas kerusi keramat, ibu kene test ujian mata dulu.
Lps ujian mata baru start sesi interview....

Apa yang di tanya???
Antara soalan pertama yang panel tanya ibu...
*Nama kamu??
*Course yang di apply??
*Graduate course apa & dari mana?
*Apa kaitan Sc Pertanian dengan Sc Perhutanan?

After ibu dah jwb semua soklan pertama @ soalan 'warming up' ibu diberi peluang untuk memperkenalkan diri.
Setelah selesai memperkenalkan diri, panel temuduga tanya kenapa ibu berminat untuk menceburi bidang perguruan?
Siapa yang mendorong ibu?
Pastu soklan dalam BI (Why should we hire you??) **ibu gagap sket kat sni sbb nervous sgt.
-
-
-
Kemudian, soklan cepumas orang dah berkawen....hehehe.
* Sanggupkah tinggal suami & anak jika di hantar ke Sabah & Sarawak?
* Awak mengandung ke skrg?

Ibu dok tggu2 bila la panel ni nak suh ibu 'micro teaching' sbb ikut pengalaman ade yamg kene 'micro teaching'.
Tp after jwb semua soklan dari panel temuduga, ibu di tny ada apa2 soklan x dr ibu untuk dorang?
Lps tu sesi kami tamat..
Simple kan?? Ibu bersyukur sgt kepada-NYA sbb permudahkan urusan ibu ari ni.
Lega sgt2!! Lps ni tggu result je la dpt ke x?
Ibu x mengharap sgt...kalau dapat, alhamdulillah. Kalau xdapat, ibu akan cuba lg taun depan..:).
Doakan ibu ye kwn......(^_^).
-
-
-
-
Lps makan tengahari, kami trus bersiap2 balik ke Pengkalan Hulu.
Rush balik sbb Abah ade meeting kat PLKN Terkok pg ni.
Kul 9++ kami selamat sampai umah...alhamdulillah....(^_^)






Wee...ibu baru lps tgk AF8....Pemenangnya???
Kali ni rezeki Shahir AF8....tahniah untuk Shahir....moga akan success selalu ye.
Ok kali ni ibu bukan nak story mory ttg AF8, tp nak story ttg ptg td.
Actually, ptg td Abah, ibu, Anith, Tok Abah, Tok Ma & Che Sue kuar ke USM.
Motif??? Nak tgk tempat interview ibu sok.....gabra...gabra..
Lps dah jumpa bangunan, Abah trus ajak Ibu ke blik temuduga.
Depan2 blik temuduga ibu dah nervous.....adeh......awalnya nervous....huhuhu.
Lps tau lokasi tempat ibu interview, ibu ajak ke MYDIN Kubang Kerian.
Motif??? Nak amik gambar studio Anith.
Mcm ni cerita....td tghr ibu dah menshoppingkan diri di MYDIN.
Kalau shopping RM100 dalam 1 resit dapat 1 picas photoshoot free.
So, ibu xnak terlepas peluang sbb Anith xpernah a......jom...hehehehe.
Layan picas deh...............


# My Little Family



# My lil princess

-
-
-
-
Kwn2....doakan ibu supaya dipermudahkan masa interview esok pagi ye.
Jumpe esok...............(^_^)

Ibu dating lagi ngan abah.....cian Anith asik kene tinggal je.
Tp sebenarnya bukan ibu xnak bwk anak ibu ni.
Sbb Tok Abah & Tok Ma nya xbagi bwk....nak spend time ngan cucu..hehe.
Ibu dating ngan abah pun x pegi mana...
Just ke Pasar MPKB beli kain sarung untuk MIL & singgah Mydin baru kat Kubang Kerian.
Alhamdulillah semua yang dicari ada + yang xde dalam list...hehehe.
Erm...ibu ade belikan tilam & bantal kekabu 1 set kat Pasar MPKB td.
Berkenan sbb ade SPONGEBOB...hehehe.
Ok la....nt ibu sambung next entry malam ni ye.
Jap g nak kuar lagi sbb Tok Abah nak tunjuk tempat interview sok.
Doakan ibu ye kwn2.....(^_^)

# Pinjam ye en google

Saat ini ibu bersiaran di kampung ibu iaitu Kelantan.
Ari ni seharian ibu rasa x sedap badan. Rasa lemah sgt2.....kenapa ye???
Nak kata penat, keje ape pun xbuat.
Stakat buat keje umah tu ape la sgt.
Adakah ibu terlampau fikirkan interview yang bakal ibu duduki nt??
Nervous ibu memang naik tahap gaban melampau ni...huhuu.
Ptg tadi kuar dating jap ngan abah....dating???
Sbb Anith kene tinggal kat Tok Abah & Tok Ma...hehehehe.
Kuar xlama pun stakat g Pasar Siti Khadijah, KBTC dengan TESCO.
Balik2 trus piawai......terbungkang keletihan.
Adakah cuaca panas yang melampau buat ibu jadi gini??
Cepat la badan sihat....moga ibu dapat g interview dengan badan yang sihat & bertenaga..amin.
-
-
-
--
-
-
-
Oh ya...ibu kuar td dah belikan vitamin untuk Anith.
Ibu beli yang Scott's Emulsion yang pastil tu.

#Pinjam dr en google

Tawakkal je.....riso gak takut anak ibu xsuka makan.
Balik2 je trus ibu bg Anith makan....wahhh....suka mkan rupanya dia. Siap nak lagi...hehehe.
Ibu trus ckp kat Anith 'coklat' ni 1 hari 1 biji je.....(^_^).
Alhamdulillah....xpayah la ibu & abah habiskan vitamin Anith...hehehe.
Adakah ibu pun kene makan vitamin?????

Bila baca entry sebelum ni, mesti kwn2 ragu2 lagi kan ngan YouthSays.com ni?
Jd, dlm entry ni ibu revealkan ape tu YouthSays.com.
  1. What is Youthsays.com?

    YouthSays.com is a REWARDS platform for youths. Members of YouthSays.com consist of youths (aged 15 – 35) from all over the Southeast Asia region. Membership is FREE & currently open to youths from Malaysia, Vietnam, Indonesia, Philippines and Singapore.

  2. Where do the rewards come from? And why?

    Every year, businesses spend a lot of money on research, advertising, and organizing activities to gain support from youths. Through YouthSays.com, youths can support businesses directly in research, advertising and organizing activities. This saves money for the businesses, which are then passed on to youths in form of cash, prizes and enriching experiences.

  3. How do youths get rewarded?

    Youths get rewarded by participating in opportunities such as:

    1. Online Surveys - Businesses who create products and services for youths rely on their opinions, feedback and advice to help them do what’s best for their young consumers. When youths take online surveys they get rewarded for sharing their feedback directly with the businesses. Youths are highly encouraged to be honest with their answers as these answers will be used to shape or modify the products or services which will affect the youths in the end. Have a look!
    2. Online Advertising - What youths tell their friends is the most powerful form of advertising and businesses need this. Through YouthSays.com, businesses can get advertising support directly from youths. In return, youths who provide this support get rewarded. Youths can choose to spread cool events, news or promotions and get paid in cash or prizes. Youths can also choose to support social campaigns by sharing with their friends and make a huge difference! Have a look!
    3. Campus - Businesses who want to connect with students in campuses are willing to sponsor their events or even pay students to help them in their promotion campaigns. YouthSays.com helps students get sponsors for their events in campus, or provide student ambassador opportunities with the most exciting brands. Have a look!
    4. Community - Youths get the opportunity to meet other youths from across their country! YouthSays.com enables youths to ask questions and give answers to one another. Have a look!
  4. What rewards has YouthSays.com given out?

    Youths on YouthSays.com are rewarded in many attractive ways for their participation. In the past, youths have earned cash, won prizes like laptops, iPods, cameras, concert & cinema tickets, product vouchers, a car and much, much more!

    In November 2009, hundreds of YouthSays.com members were flown from all over Southeast Asia to Kuala Lumpur and given free accommodation and passes to engage and be inspired by global change icons like the co-founder of Twitter, Donald Trump, Tony Fernandes and Bob Geldof at the Youth Engagement Summit (YES 2009). See Past Rewards

  5. Why does YouthSays.com reward youths?

    We believe that youths are full of ideas, opinions and energy... which can actually make a difference! But most of the time, youths do not do anything about it. Maybe it is the lack of encouragement or the feeling that it will not matter.

    So what can we do? Well, YouthSays.com believes that by rewarding more youths, more youths will be encouraged to take actions – actions which can influence or change things.

    Therefore, YouthSays.com partners with businesses and leaders to reward youths for their actions.

    After all, we believe, useful actions should be rewarded!

    Our mission is to work with as many reward partners as possible to create rewarding campaigns and experiences for millions of youths in Southeast Asia.

  6. How many youths have joined Youthsays.com?

    Currently, there are more than 200,000 youths from Malaysia, Vietnam, Indonesia, Philippines and Singapore who have already joined YouthSays.com. They are actively participating in exciting opportunities created for them by YouthSays.com and enjoying the rewards.

  7. How to Join Youthsays.com?

    You can join YouthSays.com in just 1 step.

    Simply click on the “Sign Up Now” button and fill in your regular email address.
    (tip: provide the email that you often use or check so that you will not miss out on any exciting opportunity)

    Within 10 minutes, you should receive an activation link in your email inbox.

# credit to YouthSays.com

Apa tggu lagi kwn2.....jom join!!!!
Klik SINI...!!
Sekarang ibu bersiaran dari Negeri Cik Siti Wan Kembang..(^_^).
Kami sekeluarga bertolak dari Pengkalan Hulu jam 3.30 ptg & selamat sampai jam 9 mlm.
Motif balik kampung???
Sebenarnya ahad ni ibu ada interview kat USM Kelantan.
Plan ngan abah nak balik jumaat ni tp abah buat suprise kat ibu balik ari ni.
Apa perasaan???Memang hepiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii sgt!!!!!!!!!!!
Love u syg!!!!!...mmmuuuahhhhhh....(^_^).
Tok Abah & Tok Ma Anith lg suke sbb leh main ngan cucu kesayangan lama sket.
Abah & Ibu leh release sket kat kampung....leh bercuti lg..hehehe.
Lg satu yg mengembirakan ibu...........jeng...jeng....


Yay!!! En Ben dah masukkan ibu dalam blog list lagi skali.
Kali ni di blog list MURAI.....hehehe.....TQ En Ben...Ibu appreciate sgt2!!
Mula2 skali ibu buka blog ibu & cek tgk kalau2 blog ibu dah di jelajah.
Bila tgk bloglist Murai En Ben...bermakna blog ibu dah dijelajah....(^_^)
Dengan usaha En Ben la ibu mendapat makin ramai kawan...sronok tau berkawan ni...(^_^)
K la, jumpe sok ye...ibu dah penat.
Nak tido dulu...esok jumpa lagi ye....
Jom kwn2 kita ke YOUTH '10 kat PWTC pada 28-30 Mei ini.
YOUTH '10 ini adalah anjuran YouthSays iaitu satu pertubuhan untuk suara para belia.
Jom kita meramaikan YOUTH '10 ni.....belia??? Umur untuk status belia ialah 15-35 tahun.
Ibu pasti ramai diantara kwn2 bloggers ibu dalam linkungan umur 15-35 tahun kan?
Kwn2 yang nak join YouthSays.com ni pun bleh sbb banyak activity yang dibuat then kita akan dapat ganjaran....ada contest dengan hadiah menarik....(^_^).
Nak tau lebih lanjut??
Sila klik YouthSays.com ok...(^_^)
Nak free pass for YOUTH '10 nt???
Mcm kat bwh ni??

Boleh....jom tgk kat YouthSays.com ok...(^_^)
Ni adalah nama pokok.
Ade ke pokok nama SEKENTUT???
Klakar kan??? Jwpn ibu mmg ade dan ia amatttttttttttt...busuk..hehehe.
Namun begitu, dengan nama yang agak kelakar & baunya yang busuk, ia adalah sejenis pokok herba. Xcaye??? Ibu dulu adalah student Forestry dulu & kini.
Memang ada pokok ni..kekadang dulu ade jumpa pokok sekentut ni..hehe.
Pokok sekentut ni mempunyai nama saintifik yang unik iaitu Paederia foetida dari famili Rubiaceae itu mengeluarkan bau yang agak busuk apabila disentuh atau ditiup angin.
Ia adalah pokok herba yang menjalar dengan daun panjang melonjong.
Selalunya ia memanjat dan melilit di pagar atau pokok lain.
Walaupun baunya agak busuk, masih ramai yg menggunakannya daunnya sbg ramuan dalam masakan.Bagi masyarakat Peranakan Baba Melaka, daun sekentut dijadikan ramuan untuk nasi ulam selain daun mengkudu, kaduk, pagaga dan ulam raja.
Nak tgk rupa pokok sekentut ni??
Tadaaaaaaaaaaaaa!!!

Kata pokok herba kan?? Khasiatnya??

Daun sekentut juga digunakan untuk menghilangkan bintik-bintik merah pada kulit bayi dengan menumbuk halus daun sekentut lalu diperah untuk mendapatkan airnya.Air perahan itu kemudian disapukan pada tempat yang dijangkiti gatal-gatal atau bintik merah berkenaan.Selain itu, daun sekentut juga dipercayai boleh mengelakkan rambut cepat beruban walaupun pada usia muda.Selalunya daunnya dijemur sehingga kering dan kemudiannya dibakar sebelum direndam dengan air panas.Air rebusan atau air rendaman kemudian dilapkan di kepala dan dibiarkan kering.

Selain itu juga, menurut Pegawai Laboratori Fitoubatan, Institut Biosains, Universiti Putra Malaysia (UPM), Tajuddin Abdul Manap, daun sekentut mujarab untuk membuang angin.
Selain itu, kata beliau, ia juga boleh membantu mengubati sakit perut dan bisa-bisa sendi.
Beberapa helai (sekurang-kurangnya lima helai) daun sekentut dibersihkan terlebih dahulu dan kemudiannya direbus.

Unikkan pokok sekentut ni....ingat masa degree dulu...ada kwn sanggup amik pokok sekentut ni masukkan kat dlm beg kwn ibu lg sorang. Kami dok bau busuk dlm bas. Cari punya cari rupanya pokok sekentut............hehehe...klakar tul....(^_^)

Kwn2...kalau terjumpa pokok sekentut ni jgn buang tau.....ia pokok herba & amat berguna walaupun baunya busuk sket....hehehe.


Hari ni ibu join lagi jelajah blog En Ben versi baru punya....versi 4.0.
Hope En Ben sudi terjah lagi ye....(^_^)
Syarat2 nya ialah:

1. Header BEN ASHAARI BLOG

2. Nama Samaran & Nama Blog:

Nama samaran ibu ialah MARSHA & nama blog ibu ialah SPORTING MUMMY.

Tentang blog ibu:
"Ibu mula ber blogging pada Mac 2009 sehingga la skrg. Blog ni asalnya di 'create' untuk berkongsi cerita tetang hidup ibu dan juga famili ibu terutamanya perkembangan si cilik, Anith. Kira kdg2 ade cerita yang melibatkan kenangan ibu & famili ibu sematkan di dalam blog ibu ni. Pada mula nya ia sbg 'DIARI MAYA' ibu tp skrg menjadi tempat ibu berkongsi segala suka, duka, info dan mcm2 perasaan di dalam blog yang kerdil ini. Ibu suka berkawan & berkenalan dengan kwn2 bloggers di luar sana. Rasa seronok skrg bila dah ramai kwn2 bloggers singgah blog ibu ucapkan salam perkenalan & juga ada memberikan idea2 yang bernas untuk ibu perbaiki lagi blog ibu yang x seberapa ni. Ada juga yang berkongsi tips2 dan tutorial. So ibu mula hapdet blog ibu dengan yakin...:). Terima kasih sgt buat En Ben yg telah jelajah blog ibu 2 kali sebelum ni. Dengan usaha murni En Ben, ibu dapat ramai kwn...weeeeeeeeeeee!!!!. Skrg ibu dah makin aktif ber blogging & juga setiap hari sekurangnya 1 entry mesti ibu tulis...hehehe."

3. Dimana ibu tahu mengenai segmen ni??
Of course dari blog En Ben sbb tetiap hari memang ibu mesti selak setiap helaian blog En Ben menantikan info2 terkini....(^_^)


# separuh dari koleksi CD Anith


VS




# Disposable diapers....ihsan en google..:)

Kira2 dah 3 bulan Anith ber 'CD' aka Cloth Diaper.
Alhamdulillah semua ok & Anith memang selesa.
Xde masalah ruam2 cm dulu.....gebu je montot anak ibu...hehe.
Sambil2 tu 'poket' abah pun bleh save....hehehe.
Alhamdulillah.....disamping usaha untuk mengurangkan sampah di bumi kita, abah & ibu juga bleh berjimat.
Bukan kedekut bukan ape...cuma pemakaian CD ni memang berbaloi2...(^_^)
Ibu akui CD ni memang mahal sket harganya.
Tp ia bleh tahan sehinggaa 3 tahun mybe lebih kalau kita jaga dengan betul.
Pemakaian & penjagaan yang senang untuk kesihatan anak tersayang.
Ikhlas ibu ckp, memang ibu banyak hbskan duit beli CD.
Tp kalau habis RM 1k ++ bleh tahan 3 taun amat berbaloi2 kan?
Dulu, Anith pakai HUGGIES sbb dlm bnyk2 jenis dispo diapers bg ibu HUGGIES & Mamy Poko paling elok....tp ibu pilih Huggies sbb Mamy Poko mahal sket..hehe.
Pemakaian CD ni juga buat ibu lebih exercise sbb kene basuh & jemur.
Biasa ibu basuh mesin kalau banyak, tp at least ade gak exercise iaitu menjemur kain..hehehe.
Skrg ni pun ibu mula berjinak2 dgn Cloth Pad aka CP.
Alhamdulillah...dah xyah beli 'stok' tiap2 bulan...hehehe.
Pemakaian CP amat selesa....ibu mmg xpandang yang dispo punya dah..hehehe.
Alhamdulillah.....kptsn ibu untuk ber 'CD' & ber 'CP' memang pilihan yang tepat.
Untuk kwn2 yang baru nak berjinak-jinak, truskan niat suci kwn2.
Insyaallah semua ok & kwn2 akan rasa keseronokan ber'CD' & ber'CP'
Salam ukhwah dari ibu............(^_^)

Cantik kan???
Award ni ibu terima dari Lynn.
Thanks dear.........comel tau....(^_^).
So ibu nak bagi award ni kat blog2 pilihan ibu.
Sapa yang kena??
Jeng...jeng...

1. En Ben (xbodek ok..mmg adore blog En Ben)
2. Zaidah
3. Mijie
4. Lukisan Pena
5. Kelly
6. Molie

Harap...sudi menerima award dari ibu...(^_^)
# ihsan en google...:)

Terpanggil ibu untuk share problem ibu...
Sebenarnya...Anith ni kurang makan.
Kadang2 xmakan langsung....ibu pun xtau kenapa?
Anith hanya harapkan susu je....xlebih dari itu.
Ibu sgt2 bimbang sbb anak ibu for sure xdapat zat2 yang seimbang.
Kalau bg mkn ayam pun Anith makan tp akan keluarkan balik setelah isap habis manis ayam.
Yang ibu notice...Anith suka makan mee & kue teow.
Tu pun xbanyak mana.
Nasi?? Kirim salam...stakat 2,3 suap ok...lps tu xnak dah.
Dah puas ibu masak kat Anith...buat comel2 untuk tarik perhatian.
Mmg dia makan...bila dah rasa trus keluarkan....cmne tu??...huhuhu.
Sayur & buah memang xnak makan langsung.
Anith skrg pun dah makin kurus slowly....tp masih bam2...lagi..hehe.
Ibu kesian sgt2 kat anak ibu....tp xtau nak solve cmne?
Mcm2 beli tp Anith still xnak makan....cmne ye???
Kwn2 ibu yang berstatus mama, ibu, ummi & mummy....tlg ibu..
Ibu dah xtau nak buat mcmn bg Anith berselera makan.
Sronok tgk anak2 org lain selera makan hari2...huhuhu....(-_-)
Salam pagi semua........
Pagi ni ibu nak share ngan kwn2 cara tinggalkan komen dan link yang senang terutamanya kepada yang suka join contest mcm ibu ni...hehehe.
Ibu dapat tips ni dari Pn Ann masa ibu join Contest Kasihnya Atuk.
Puan Ann pula dapat tips ni dari cadangan iz-ann.
Nak tau cara2 nya???
Jeng...jeng...jeng...........


# credit to Puan Ann & iz-ann

Kiranya...bila dah follow direction kat atas ni...link yang kita tinggalkan xjadi mcm ni..
contoh:

http://marsha-marshashahirnnia.blogspot.com/2010/05/kwn2-tlg-vote-ibu-ye.html

tp akan jadi mcm ni

VOTE IBU

So, kwn2....jom kita try.....(^_^)




# Gambar pinjam en google..hehe


16 Mei....
Adalah hari yang bermakna buat insan yang bergelar GURU.

GURU ibarat lilin yang membakar diri sendiri untuk menerangi org lain.
Sempena hari yang bersejarah ini, ibu ingin mengucapkan...
SELAMAT HARI GURU buat Ayahanda, Shaidan bin Che Man yang dulu ibu pernah belajar dengan ayahanda ibu sendiri masa sekolah rendah. Dirumah, abah telah mendidik ibu hingga lah ibu ke peringkat sarjana skrg.
Buat guru2 ibu masa di Sekolah Kebangsaan Kedai Buloh 1 & Sekolah Menengah Zainab 1.
Buat pensyarah2 ibu masa ibu study kat UPM juga SELAMAT HARI GURU....skrg pun study lg..hehehe.
Tidak lupa juga buat kwn2 ibu yang bertitle GURU xkira dimana anda berada. Moga kwn2 sentiasa success & sentiasa dilindungi-NYA...amin.
Lagu istimewa ini telah di tujukan tiap2 tahun buat GURU2...Ibu tujukan lagu ini buat GURU2 di Malaysia xkira dimana anda berada...:)

Buat kalian semua..................terimalah...


Kami guru Malaysia
Berikrar dan berjanji
Mendidik dan memimpin
Putra putri negara kita

Pada Seri Paduka
Kami tumpahkan setia
Rukun Negara kita
Panduan hidup kami semua

Di bidang pembangunan
Kami tetap bersama
Membantu, membina
Negara yang tercinta

Amanah yang diberi
Kami tak persiakan
Apa yang kami janji
Tunai tetap kami tunaikan

Lagu & Lirik : Hashim Ahmad

Yuhuu!!!
Kwn2....hope feel free vote ibu dlm peraduan
'BOH' 1Ummph 1Smile 1Malaysia.
Kalau rezeki menang...RM 10,000 akan diberikan kepada pertubuhan amal pilihan ibu.
Ibu telah memilih MAKNA.
-
-
-
-
-
-
-
Klik kat gambar header BOH 1Ummph 1Smile 1Malaysia di atas ye.
Hope kwn2 dapat vote ye...TQ!!!!



# Gambar pinjam ngan en google..hehe


Kwn2...ibu sbnrnya tgh takut ni....
Next week ade interview...ibu xde pengalaman interview bahagian pendidikan ni.
Kalau kwn2 yg terbaca ada pengalaman interview bhgn pendidikan ni.
Leh sharekan pengalaman x dgn ibu??
-
-
-
-
-
-
-
-
-

TAKUT ni!!!
Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!

Kali ni ibu nak join contest from MOBS.
Hadiahnya..wallah!!! Best!!! 10 hadiah tu...hehehe.
Teruja sungguh ibu nak join contest ni...mana tau rezeki anak ibu...(^_^).
Kwn2 nak join pun bleh...klik gambar dibwh ok...(^__^)


Syarat2 untuk bloggers:
( untuk bukan bloggers leh tgk syarat2 di SINI)

1. Find your BEST LOOK-ALIKE photo (must include one parent and one child)- Done
2. Blog about it with the title "MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST" (other title will be disqualified) - Done
3. Mention about the contest in your blog with links back to this contest page. - Done
4. Add our contest banner on your blog's sidebar/top page - Done
5. Be MOBS follower on blogspot, tweeter and/or Facebook (either one or all) - Done
6. Leave a comment HERE with
PARENT NAMEKIDS'S NAME and AGE :
Tell us about the pics....
Your blog link + email address (no email will be disqualified) - Done

Gambar yang ibu pertaruhkan ialah:



Parent Name : Mohamad Shahir bin Jaafar
Kid Names & Age: Nurul Iman Anith bt Mohamad Shahir ( 1 yr 2 months)

About the pics:

"Gambar ini di ambil semasa kami sekeluarga bercuti ke Kota Kinabalu pada 19-23 April 2010. Anith ni memang rupa parasnya ikut abah dia. Semua la boleh dikatakan semua ikut abah dia. Ikut ibu?? Hanya tone warna kulit kot..hehe. Dari kecil sampai la skrg Anith selalu dianggap mcm boy bila xpakai dress...bila dah explain baru la org tau Anith ni girl...hehehe. Anak abah katakan...:)"





Seperti biasa...malam ni 1st blog yg ibu terjah ialah blog IDOL ibu, En Ben.
Selak entry satu2 yang ibu tertinggal sbb td ptg ibu xonline.
Tetiba, terlihat satu pic kat blog En Ben.
Mcm ibu punya gambo ni.....waduh...terkejut ibu.
Thanks En Ben!!!
Sronok sbb En Ben sudi letak pic ibu bwh title Award-Blogger Kreatif Hari Ini.
Sebenarnya ibu xsangka pun En Ben nak letak pic sape2 yang amik Award dr En Ben.
Ibu memang suke sgt kumpul award tau....mmg sukeeeeeeeee sgt!!
Ibu memang amat2 appreciate ape yang En Ben buat..TQ!!!
Ibu harap satu hari nt ibu akan dapat ramai kwn mcm En Ben..(^_^)




Dah tgk En Ben....sy amik ye En Ben...TQ En Ben!!!

Ibu juga dikenakan syarat skali sbg membuktikan menerima award ni. Syarat2 ialah :-


[1]. Copy dan pastekan pada blog korang .

[2]. Buat 1 Entry Tentang Award ini .

[3]. Ucap Terima Kasih dan letak link pemberi award pada entry tersebut .

[4]. Senaraikan 5 blogger sebagai penerima Award .

[5]. Beritahu penerima Award , supaya dia tahu yang dia adalah penerima Award

Senarai penerima Award plak ialah:-

1. Kak Long Nuzula
2. Maslina

3. Iena @ Mama Uzma

4. Pereka Cerita

5. Lynn Nasir


Kwn2 yg ibu tag...buat seperti syarat yang diatas ye....TQ!!!
Hai kwn2...
Entry kali ni ibu nak share video kenangan ibu & abah.
Layanzzzzzzz.....

# My Little Family


Tengok tajuk entry kali ni mcm gempak je kan??
Xde gempak mana pun....ibu ni hanya insan biasa.
Adakala gembira, sedih, menangis, marah, bimbang & segala bagai perasaan lain spt kwn2.
Mmg berat rasa menjadi keempat2 title tu sekaligus.
Dah memang tanggungjwb ibu menjaga makan minum serta menjaga family kecil kami.
Dalam masa yang sama, ibu juga perlu komited dengan tesis ibu sbg student.
Xlupa juga ibu perlu juga komited dengan BISNES yang ibu jalankan.
Namun begitu, dengannya ada Abah & juga Anith, hari2 yang ibu lalui lebih tabah.
Ibu amat sayangkan abah & anih...2 insan yang menyeri hidup ibu hari2.
2 insan inilah yang banyak berkorban masa untuk ibu.
Teman je ibu kemana2, xkira interview...ataupun ke UPM atas urusan tesis ibu.
To abah & anith............LOVE BOTH OF U SOOOOOOO MUCH!!!


hehehe....another contest..hehehe.
2,3 menjak ni ibu giler masuk contest...xpela tgh semangat...hehe.
Kali ni ibu join contest anjuran Puan Ann.
Syarat2 sperti biasa LIHAT DI SINI.
Gambar yg ibu pertaruhkan ialah:


- Masa ni kul 6 am abah, ibu & anith tgh tggu flight nak balik ke KL. Gambar ni Anith tgh tido sbb ngantuk sgt di samping Tok Ma (Panggilan kepada opah Anith). Sweet kan??...hehe.

Ok...hope ade rezeki Anith...amin...

Alhamdulillah.......akhirnya penantian ibu berbaloi.
Ari ni tau result exam untuk interview DPLI.
Alhamdulillah ibu lulus exam & berjaya mendapat tempat untuk interview.
Setelah 3 kali ibu apply DPLI & amik exam MedSI.
Kali ke 3 ni baru la ibu berpeluang untuk ke peringkat yg seterusnya, interview.
Sebenarnya smlm ibu dapat sms dari UPU inform ttg tarikh untuk cek kptsn exam.
Bila tanya kwn2 lain...semua ckp xdapat.
Tiba2 ibu teringat masa panggilan exam KPLI yg kali ke 2 ibu dapat sms gak.
Terlintas dalam fikiran ibu....pelik...adakah petanda yang baik??
Tp ibu simpan je dlm hati...takut instinct ibu xbetul.
Lgpun ibu mmg xmengharap....bayangkan...3 kali amik x lulus2..hehehe.
Akhirnya ari ni segala tanda tanya dah terjawab....alhamdulillah ibu lulus....(^_^)
Ibu akan menghadiri interview di HUSM, Kelantan pada 23 Mei 2010.
Kwn2 doakan ibu ye.....................(^_^)




Wah...bunyi mcm Debaran AF8 je kan..hehehe.
Alah.....xla sefemes AF8 tu....debaran ni adalah nak tggu kptsn exam DPLI ari tu.
Semalam ibu dapat sms dari UPU bgtau result kuar ari ni.
Dok tunggu2 jgk ni...tp xmengharap sgt.
Dah 3 kali ibu amik...asyik xde rezeki je...huhuhu.
Harap kali ni rezeki untuk ibu....doakan kwn2 ye...amin.
Kwn2 leh tolong ibu x??
Ibu nak tukar template tp xdapat2.
Dah banyak kali try...godek2 tp xdapat2.. asyik error je..huhuhu.
MyEm0.Com
Ibu nak tukar kepada 3 template.
Boleh x kwn2 share kan tutorial??
Best tgk blog2 kwn2 yang lain mantap2..(^_^)
Blog ibu skrg ni amat panjang hingga nak patah jari skroll mouse...huhu.
Tolong ye kwn2............pleaseeee...........



Adehh.....telinga ibu sakit ari ni....
Xtau knp?
Tadi pagi ok...tetiba bila ibu pegang cuping telinga terasa sakit mcm bengkak.
Nape ye??
Ibu x ke klinik lg sbb nak tgk kot2 esok dah ok.
Rasa2 kenape ye??
Hurmmmm??????
Ari ni ibu dapat lagi 1 award dari Kelly..
Thanks for the award....I loikee...hehehe.

Syarat2 award ni suh bgtau 7 benda ttg diri ibu:-

1. Ibu adalah seorang pelajar, ibu, isteri & WAHM.
2. Berbisnes secara online & masih baru dlm bidang ini.
3. Mempunyai suami & anak perempuan yg amat ibu sayang.
4. Ibu adalah anak pertama dalam keluarga.
5. Sedang melanjutkan pelajaran dalam bidang Sarjana.
6. Ibu seorang yang simple mimple....hehehe
7. Suka berkawan....:)

Dan...........ibu passingkan award ni kat semua follower ibu & juga kwn2 ibu.
Harap kwn2 ibu yg selalu singgah blog ibu amek award ni tau...

Alhamdulillah...unique visit ibu dah meningkat..
Caya la En Ben....program bloglist ni mmg berbaloi2...
Ibu sgt2 berterimakasih dekat En Ben sbb sudi ltk blog ibu sbg bloglist.
Ibu akan usaha lebih kuat untuk sentiasa stay di bloglist En Ben.
Ibu pun nak jadi blogger tegar selain WAHM...hehehe.
Kepada kwn2 baru...selamat berkenalan...harap kita bleh berkongsi pengalaman antara satu sama lain ye.....(^_^)






Disini ibu nak buat 1 pengumuman...
Memandangkan ada kwn2 yang berminat untuk menggunakan CLOTH PAD.
Kepada kawan2 ibu yang berminat nak try menggunakan CLOTH PAD, bleh ke web bisnes ibu...Baby,Mama & Papa E-Store kerana ibu ada menjual produk CLOTH PAD ni.
Ibu menjual cloth pad brand Momiji....amat selesa sbb ibu dah guna..(^_^)
Untuk kaum Hawa sahaja tau...kalau ade yang nak belikan CLOTH PAD kepada wife pun dialu2kan...(^_^).
Kalau nak order, bleh contact ibu melalui emel @ call & sms ye.
Boleh juga isi borang pesanan di SINI.

P/S: Jom sama2 kita berjimat & elak dari serangan kanser.

Semalam ibu ajak abah ke WATSON nak cari bedak compact ibu..
Alang2 nak survei hega krim Simply Siti...kalau hega berbaloi nak try.

Sbb semenjak balik dari Sabah...jerawat agak galak bercanda di muka ibu ni...huhuhu.
Bila dah smpi WATSON, ibu trus ke amik bedak compact ibu & trus ke bahagian Simply Siti.
Hega dia bleh tahan gak........memula nk try bedak compact Simply Siti.
Tp xjadi sbb agak mahal....hehehe...len kali sbb ibu pun lari bajet bulan ni ..hehe.

So ibu hanya beli Krim 5 in 1 Acne Solution Simply Siti.........nk try dulu.
Hega nya RM39.90....ok la..huhu.
Nt tggu review ibu ye...........
Hope krim ni sesuai ngan ibu....


1stly lots of thanks to PEREKA CIPTA sbb sudi kongsikan cara2 letak award yang dapat secara bergerak kat blog.
Ibu sukaaaaaaaaaa sgt2.....happy!!!!
Jom kwn2 kita terjah blog PEREKA CIPTA.
Kalau nak tutorial letak award cm ibu tu leh klik SINI.
Banyak tutorial yg dikongsikan bersama.
Jom2....


Tahun ni....kali kedua ibu menyambut "Hari Ibu" bersama abah & lil princess Anith.
Dulu...Anith masih kecil & xtau ape2....tp hari ni Anith dah pandai panggil "IBU".
Beginilah perasaan seorang ibu.....amat terharu dengan ucapan & ciuman dari 2 beloved person yg ibu sayang.....(^_^).
Celebration ari ni??
Simple je....kami makan kat luar then abah belikan jeans untuk ibu..soookaaa....hehe.
Ibu xkisah....ucapan dari abah & Anith dah cukup bg ibu.
Dah membahagiakan insan yang kerdil ini....(^_^)
Ibu doakan agar kami bertiga murah rezeki, sentiasa ceria & bahagia selalu..amin.
Pertama skali Thanks to PEREKA CERITA yang sudi bagi Blogger Award Friendship ni kat Ibu.
Salam Perkenalan buat PEREKA CERITA.... sori ibu belum tau nama ...huhuhu.



Kepada kawan2 ibu....ibu pass kan award ni untuk semua Follower ibu & juga kwn2 blogger ibu yang singgah di blog ibu....
Jangan x amik tau...Special for all...

Kepada PEREKA CERITA...ibu dah terjah blog....sronok baca blog anda....banyak tutorial yang sangat membantu....nt ibu akan terjah hari2 ye...(^_^)


Hari Ibu bakal tiba....bila???? Esok 9 Mei 2010.
Saat ni ibu terkenangkan bermacam2 perkara....terkenangkan ibu kepada ibu yang tabah menjaga, mendidik anak nya yang agak nakal masa kecik....ibu ni nakal tau...hehehehe.
Masa kecik2 dulu ibu ni kuat sgt melawan.... aura pemarah masa kecik mmg xleh nak lwn.
Bila ibu dah makin meningkat remaja, perangai ibu dah makin ok & bila dah berumahtangga perangai ibu masa kecik2 mmg xde langsung...uishhh....betul2 berubah kan?? Untuk ibuku:

"Ma...Along sayang Ma sgt2....Ampunilah anakmu yang agak nakal masa dulu. Moga Ma akan sentiasa di rahmati Allah & sentiasa bahagia di samping Abah & adik2...(^_^). Terima kasih sbb Ma sentiasa sabar dengan karenah Along & adik2 & juga selalu masakkan makanan kegemaran kami walaupun Along dah berumahtangga. Ma kene jaga kesihatan tau...Moga Ma sentiasa ceria...amin."

Xlupa juga kepada MIL ibu yg juga akan menyambut Hari Ibu...(^_^)

" Mak....moga mak sentiasa sihat & ceria. Sha sygkan Mak & selalu ingat Mak. Terima kasih sbb Mak selalu layan Sha sebagai anak Mak sendiri bukan sbg menantu. Semoga Hari Ibu ini memberi makna kepada Mak. Semoga Mak sihat & ceria selalu. Amin."

Buat kwn2 ibu....

" Selamat Hari Ibu buat semua kawan2 ibu yang bakal menjadi ibu & telah menjadi ibu. Moga kita sentiasa bahagia di samping suami & anak2 tersayang. Moga Hari Ibu tahun ni akan menjadi hari yang amat bermakna buat semua."

Tghari ni ibu nak balik umah MIL kat Kulim. Jadi ibu xbleh nak online..huhuhu.
Esok malam plak kita jumpa ye....salam.