Ye.....memang betul!!!
Hari ni bersamaan ngan hari Sabtu (27/02/10) adalah hari ibu membeli brg dapur...hehehe.
Lokasi???....1)Central Square, Sg Petani;2) Tesco, Sg Petani & 3) Econsave, Sg Petani.
Banyak lokasi kan??...hehehehe.

Review:

1) Central Square, Sg Petani
- Lokasi pertama kami tuju pada hari ni...kepentingan??? Nak lunch & cari CD.
- Makan spageti carbonara kat PIZZA HUT...suke..abah belanje...TQ syg!!!...(^_^)
- Naik tingkat atas g kedai CD tp kedai tutup...huhuhu. Agaknye depa cuti kot sbb esok kan Chap Goh Mei.....(^_^).
- Masuk THE STORE, jumpa susu anith....murah sgt.....so beli je kat ctu....2 pek.
- Beli mouse untuk laptop abah...(^_^)

2) Tesco, Sg Petani
- Lokasi ke 2....pilihan kami untuk brg2 kering n basah (ayam+daging) sbb harganya jauh lebih murah & berpatutan...(^_^).
- Beli brg keperluan....beratur nak dapatkan belon untuk Anith...yay..dapat bentuk bear..(^_^).

3) Econsave, Sg Petani.
- Lokasi ke 3 & yg terakhir kami tuju untuk hari ni...penat.....huhuhu.
- Pilihan kami untuk sayur2an sbb lbh murah & segar....suke sgt....(^_^).
- Membeli stok sayur spt brokoli, kangkung, bendi, cabai burung & banyak lagi untuk stok 1 week....hehehe.

Balik.......penat.....huhuhuhu.

P/S: Kalu kwn2 nak tau, ibu tinggal di tempat yg agak terpencil daerah Hulu Perak. Brgn basah kat pasar sini mmg mahal ya amatttt...........sbb tu la kami sggup ke Sg Petani yg mengambil masa 2 jam pegi-balik untuk mencari stok bahan untuk masak...tp kat cni best...sejuk......(^_^)
Tercipta Satu Lembaran Sejarah,
Di Tanah Suci Kota Mekah,
Hari Yang Mulia Penuh Syahadah,
Bermula lah Sebuah Kisah,

Malam Isnin Subuh Yg Indah,
12 Rabiulawal Yang Cerah,
30 April Tahun Gajah,
Lahirlah Putera yang Sa'adah,

Erm...cmtu la serba sedikit lirik nasyid yg ibu ingat ms sekolah2 dulu.
Agaknye betul kot...ibu pun ingat2 lupa...huhuhu.
Kalau kwn2 ade yg tau tlg betulkan ye..
Sempena hari ni 12 Rabiulawal ibu ucapkan Salam Maulidurrasul buat kwn2.
Moga ingatan kita terhadap Rasulullah akan sentiasa tersemat di hati hingga ke generasi yg baru...amin.
Betul!!!! Ibu buat bisnes baru...
Sempena bakal kehadiran new member dlm famili ibu, ibu buat bisnes kecik2.
Bisnes Cloth Diapers @ CD.
Tujuan ibu buat bisnes ni adalah untuk berkongsi kebaikan penggunaan CD ni dgn kwn2.
Ibu ade buat bisnes blog untuk kwn2 tgk secara online..juga ibu jual secara offline.
Ibu hanya jual CD brand COOLABABY & QQBABY sbg permulaan.
Modal pun ciput....hehehehe
.
Stakat ni dah ade pelanggan yg buat pre-order.
Semua adalah kwn2 ibu ms belajar dulu...(^_^).
Moga bisnes ini akan berkembang dari hari ke hari...doakan ye kwn2...(^_^)
Moga murah rezeki ibu....so, ibu leh la isi masa lapang selain main ngan Anith..(^_^)
Kalau kwn2 nak tgk blog bisnes ibu ni klik
Mana tau kwn2 berminat dgn produk jualan ibu....hehehe.
Jenguk2 la blog bisnes ibu ye....see ya....luv u all...(^_^)
Salam....
Ibu nak share berita gembira ni ngan kwn2 ibu.
Mlm td ibu g checkup kat klinik.
Alhamdulillah ibu disahkan...
+ve pregnant 4 weeks 5 days.

Syukur pada-NYA....amin.
Kwn doakan kami berdua sentiasa sihat ye..
(^_^)
Haaa...........pernah dgr x nama keropok lekor kat tajuk entry??
Nama mcm biasa je kan???
Tp nak mendapatnya mmg LUAR BIASA.....hehehe.
Knp luar biasa?? Sebab kena beratur hampir 4 jam beratur baru dapat beli.

Keropok ni sebenarnya Mak Ibu pesan kat jiran yg nak beli keropok ni kat Terengganu.

So, langkah kanan ibu agaknya....ibu dapat rasa n bwk balik umah skali...(^_^).

Memang marvellous.....sedap......(^_^)
Kalu ibu...mmg pikir 2X nak b
eratur selama 4 jam tu...huhuhu.
K la, layan gambar ek...




# Mmg sedap...(^_^)

Ni la xtvt weekend ibu, abah n Anith this week...
Balik kampung!!!!...hehehe.
Kami balik umah MIL dekat Kulim, Kedah.
Kami balik 2 hr 1 malam....sempat jumpa anak bujang kakak ipar.
Anak sedara ibu...hehehe.
Dah hampir 5 bulan ibu xjumpa Izzudin...dah besar rupanya...(^_^).
Xtvt ms balik kg.....kami ke rumah arwah Pak Long untuk ziarah Mak Long.
Ziarah kubur arwah FIL....bersihkan pusara arwah.
Ptg ahad kami bertolak balik Kroh sbb Abah keje ari ni...
So, layan gambar Anith ngan Izzudin ek...geram tgk Izzudin...(^_^)



# My name is Izzudin..


# Tgk ape tu??


# Anith n her cousin



# Anith buat ape tu??


# Bulat mata....hehehe

Jom layan gambar Anith lagi...
Zassssssssss.....


# Khusyuknye anak ibu...


# Keje anith bila lapang..

hehehe...tajuk gempak mcm nak rak je kan??
Mcm nak g vacation jek...hehehe.
Sbnrnye ibu packing nak balik umah MIL kat Kulim..hehe.
Nak balik jumpa anak sedara baru....dah lama xjumpa since dia dlm 4o hari.
Skrg dah 4 bulan dah...lama kan??
Kebetulan abg ipar ade projek kat JURU & Bkt Mertajam.
So, depa stay kat umah MIL...bleh la MIL main ngan cucu...hehehe.
Nama anak sdara ibu...IZZUDIN.
Nt ibu upload gambor Izzudin ek....
K la, nak siap2 nak balik dah...jumpa mlm sok ye kwn2 ku....see yaa....
Salam.....(^_^)


Siapa yg berwajah baru tu???
=
=
=
=
Ooo...laptop ibu rupanya....hehehe
=
=
=Rupa asal laptop ibu....
=
=
=
=
Skrg dah berubah.....comel x?

Jom layan gambar model CD x bertauliah ni....hehe
Anak ibu...anak ibu...hehehe..(^_^)


# Close up....CD setting saiz L


# Anith dah try CD Lunatots...(^_^)


# Gaya berdiri...abaikan ape yg anith pijak (radio)...huhu

Ermm...ibu baru je lps blogwalking n bc info2 ttg CD.
Puas hati bila kita tau ttg cara penggunaan CD & lain2 lg.
Tambahan plak ibu ni newbies....hehehe.
Skrg ni ibu belum fully CD..
Just ber CD siang hari jek.
Malam still ber DD gak...huhuhu.
Tp ibu yakin, ibu akan ber fully CD nt.....yeay!!!!
Anith pun nampak lebih selesa bila pakai CD.
Paling ibu suka bila Anith dah hampir kpd POTTY TRANING!!
Seronok ibu.....weeeeeeeeee....(^_^).
Ok la...kat cni ibu nak kongsikan pembacaan ibu ttg ber CD.
Sbg newbies, before guna CD yg baru sampai, hendaklah CD tu di basuh terlebih dahulu @ pre-wash.

Cara Pre-Wash
Dengan sedikit sabun ye...ade pembetulan.....(basuhan pertama then bilas smpai bersih)
Basuhan ke2 n ke3 baru guna air biasa ( berdasarkan pengalaman Puan Lynn)
Thanks Puan Lynn sebab kongsi info ngan ibu...suke....weee...(^_^)
Knp???- Sebab nak tingkatkan daya penyerapan insert & juga CD tu sendiri.
Paling skit pun 3X pre-wash...baru ok..:)
Contoh: Basuh-kering-basuh-kering-basuh-kering...then baru bleh pakai...(^_^)
Kalu lg banyak lg ok.....(^_^)
Sbb kalu x pre-wash takut insert xready nak menyerap...hehe...bole ke??? hahahaha...
Mcm tuala jgk kan??..hehehe.

Cara Jemur
Untuk cara jemur CD lps kita guna n basuh...senang je..
Jemur mcm biasa bwh matahari sbb matahari boleh membunuh kuman secara semulajadi.
Tp kalu bwh kipas pun xpe....sbb insert & CD cepat kering.
Tp kene jemur direct sunlight sekurang2nya seminggu sekali.
Baru CD kita bebas dari segala kuman yg xnampak...hehehe.
Tapi kalau boleh jemur direct sunlight setiap kali basuh lg bagus...(^_^)
Stakat ni ibu mmg jemur direct sunlight....alhamdulillah semua ok..:)

Ok la...stakat ni dulu ibu nak share ngan kwn2 xkira smada yg newbies @ yg dah pro...:)
Salam syg dari ibu.....mmmuuuaahhhhhss.....
Salam
Yeay!!! CD baru yg ibu order online dr Sayangbabyibu.net dah sampai.
Thanks Puan Nurul Zafifah....(^_^).
Sebenarnya before CNY lg dh sampai cuma ms tu ibu xde kat umah.
Jiran tlg amik kan...then pg td br dapat..
Ibu trus pre-wash.....(^_^)...3X...alhamdulillah semua kering sbb cuaca panas.
Ibu saje order yg printed sbb nmpak chumell....(^_^).
So esok Anith bleh start pakai CD Lunatots baru....hehehe.
Lg satu parcel dari Puan Nora (NoraSakriShoppe).
Ibu beli gadget untuk CD = WetBag, Laundry Bag & Diapers Bag.
Sukenye ibu bila gadget dah lengkap...nak beli hemp insert plak nt...insyaallah...(^_^)
Skrg ni ibu tgh tggu CD baru brand Bambolite+Autumz...end of this month stok smpi.
Xsabar2....hehehehe..Ibu order online dari Puan Liza from LampinKainModen.
Jom layan gambar.....zassssss................


# CD Lunatots Anith


# Diapers Bag...bleh muat 22 keping CD



# Wetbag Collababy


# Laundry Bag....pink jgk..hehe
Salam.....hai member2 bloggers..
Dah lama gak ibu menyepi...biasala..balik kg...hehehe
Skrg ibu jd blogger tegar balik...(^_^)

CD aka Cloth Diaper.....
Ni la minat ibu skrg ni selain cupcakes.
Ibu mula berjinak2 ngan CD ni baru je....dalam 2,3 mggu lps.
Sbnrnya mmg dah lama ibu aim CD ni cuma belum bersedia nak try.
Tp bila bc info kat blog member...Kak Long Nuzula...ibu discuss ngan abah nak try pakaikan Anith CD..
So after discuss & persetujuan dicapai ibu order 5 pcs CD Collababy dr Kak Long Nuzula.
Sebab ibu nak pakaikan Anith CD??

1- Sebab nak jaga kulit Anith...wpun kulit Anith bkn kategori kulit yg sensitif.
2- Dah bosan ngan bahan buangan ( DD ) Anith yg sgt banyak....huhu
3- Lgpun CD ni senang nak handle....xsusah pun....(^_^)
4- Dalam masa yg sama bleh berjimat.....sbb CD tu reuseable & bleh pakai utk adik Anith nt.
5- Sbb nak ajar Anith Potty Training....( Sebab Utama)

Bila dah smpai parcel, mmg ibu syok sgt2..
Trus pre-wash....hehehehe.
Mmg ok pakai CD ni....Anith pun selesa....(^_^)

# Close up....jenis velcro

# Anith bergaya ngan CD Collababy..

Entry ni sticky mode tau....Nak tau latest news scroll bwh ek....(^_^)


Salam....
Hai kwn2 ibu....
Kali ni ibu join cabutan bertuah dari blog CIKMIN

"Cikmin.com merupakan sebuah laman blog peribadi yang mengisahkan tentang cikmin dan keluarga,disamping itu cikmin.com juga tempat cikmin berkongsi petua,resepi masakan,luahan perasaan,tips2 berguna untuk dimanfaatkan bersama.Semoga kelahiran cikmin.com yang amat istimewa ini akan terus mendapat sokongan padu dari anda semua.Salam untuk semua dan Terima Kasih."

Blog CikMin ni adalah kelahiran blog baru dari blog lama..
Jom kwn2 kita sama2 sokong CikMin.
Mesti seronot CikMin sbb dah ade domain & hosting sendiri kan...(^_^)
Bila la ibu nak jd mcm CikMin.....hehe
Hadiahnya amat best....so kalu kwn2 nak tau syarat2 & hadiah sila terjah link kat bwh
http://cikmin.com/2010/02/kelahiran-terbaru/
Jom kita join ramai2...
Tarikh tutup 14 Februari ni..
Jom kwn2....(^_^)
Salam....hai my bloggers frens...
Harap semua sihat & ceria selalu...(^_^)
hehehe....entry pun ade part ek??....(^_^)
Ni entry part 2 ibu interview...
Lokasi: Jalan Cenderasari, KL.
Masa: 8 am
Jawatan: Pemelihara Hutan G41

Interview ari tu alhamdulillah ok.
Panel kedua2 lelaki....kalu kat Penang ari tu seorg panel lelaki & seorg panel perempuan.
Banyak gak depa tny termasuklah Perlembagaan & Undang2.
Harap sangkut la salah satu drpd 2 jwtn tersebut...amin.
Ibu siap interview kul 10 am awal sket dr yg Penang.
Masa ibu interview tu skali ngan bdk2 interview PTD.
Mmg kemas2 la....takut tgk...hehehehe
After interview, abah dtg amik ibu trus g amik sis ibu kat HUKM.
Sbb nak ikut balik Kelantan skali.
Kul 5 ptg kami trus bertolak balik kelantan.
Kul 1 am br smpi....alhamdulillah....(^_^)
Salam...
Hai kwn2 ibu...harap semua sihat ye.
Hari ni hari yg agak memenatkan bg ibu...sbb......
1-Ibu tido lambat at almost 2 am.
2-Bgn awal 4.30 am....bersiap2 nk interview.
3-Kul 6 lebih gerak ke Penang....

Kira kami smpai kat KOMTAR kul 7.45 am...tp ms tu dah ramai participant yg dh smpi.
So ibu dapat turn ke-8....huhu
Jenuh tggu...last2 turn ibu kul 11 lbh.
Cian kat abah & anith yg setia menunggu ibu kat luar.
Nasib baik anith behave je ari ni..
So lps dah abis turn ibu...ibu ngan abah jln2 kat dlm KOMTAR.
Then belikan anith 2 psg bj Penang....hehehe.
Upah untuk anak ibu yg behave ari ni....(^_^)
Berbalik pd interview...alhamdulillah....semua ok.
Panel pun sempoi gitu....(^_^)
Harap murah rezeki ibu kali ni....amin.
Esok ibu nak naik KL plak....
1 more interview sdg menunggu di SPA Jalan Cenderasari.
Doakan ibu ye kwn2.....salam...adios....
Salam..hi frens....
Esok pg ibu ade interview
=
=
=
=
Doakan ibu ye...
=
=
=
Salam
Salam....
Hai my frens....jumpa lg dimalam ahad....(^_^)
Sebenarnya ibu tgh study sket2 untuk interview
Sambil tu ibu blogwaking...hehehe


So ibu jumpa contest unik ni anjuran Pn. Apash.
Contest ni teka berat Qaseh@ 10 months.
Syarat2nya kwn2 leh klik kat banner contest kat atas ek...
=
=
=
So, jawapan ibu berat Qaseh @ 10 months ialah..
=
=
9.2 kg
=
=
Tarikh tutup pada 12 Februari 2010.
Jom....join!!!!
Salam...hai kwn2...
Harap semua sihat....amin.
Ari ni.....
=
=
=
=
Ibu nak balik umah MIL.

=
=
=
=

So jumpe Ahad malam ek....
Daaa......salam.
Salam....

Harap semua kwn2 ibu sihat sentiasa..amin.
Alhamdulillah....CD aka cloth diaper yg ibu order dari Kak Long Nuzula dah smpi ptg td.
Lama gak nak smpi sbb Kak Long anta by Pos Laju, Jumaat lps.
Biasala...kwsn umah ibu ni hulu sket...hehe
Xpe...yg penting dah selamat sampai...hehehe.
Xsabar ibu nak pre-wash dulu & xsabar nak pakaikan kat montot comey Anith..hehe.
Harap ibu dapat kekal ber CD smpai la beranak pinak nt.
Selain bleh save budget, dlm ms yg sm kita leh save environment kita.
Eco Friendly katakan..hehehe.
Kalau 5 helai CD yg ibu order tu puas hati.
Ibu akan order untuk tambah lg.
Xpe mula2 habis duit tp nt dah xyah beli dah...(^_^)
Nt bila anith dah pakai CD ibu upload gambar ek...
See ya....salam...(^_^)

Salam...hai kwn2 ibu..

Nampaknya pg2 lg ibu dah join contest lg....hehe
Contest kali ni adalah
"CABUTAN BERTUAH SEMPENA PELANCARAN BLOG "FREEBIES & CHEAPIES STORE"
Anjuran dr blog Freebies & Cheapies Store
Ibu suka sgt ngan hadiahnya....slh satu ialah blender cover...
Cantik bangat!!!....Dah lama idam2 kan blender cover tu..hehe
Kalau rezeki ibu...alhamdulillah....(^_^).
Kalu nak tau lebih lanjut ttg syarat2 & hadiah2 yg ditawarkan sila terjah kat SINI
Tarikh tutup 14 Februari 2010...banyak masa lg...jom join!!!...(^_^)

Salam..
Hai my bloggers frens....
Smlm 1 Feb 2010 ibu mem'baking' kan cupcake...
Untuk birthday anak member abah....
Tempahan dari diorg....
So, dah siap n tuan tempah amat puas hati...
alhamdulillah...

Semua da selamat masuk perut dah...hehehe
Gambarnya kwn2 tgk kat blog cupcake ibu ek...
SUGARSPRING
Salam...


Hai kwn2 ibu...harap semua sihat walafiat...amin.
Last weekend kwn2 ade g mana2 x?
Mesti ada kan? Kalu org keje KL 1/2 cuti lg....(^_^)
Last weekend ibu balik umah MIL kat Kulim.
Then, ahad ibu, abah n anith ke HUTAN LIPUR ULU PAIP...
Janji ngan member abah g sn...kira berkelah 2 family la..hehehe
Ni 1st time ibu bwk Anith berkelah kat air terjun...
Mula2 Anith mandi ngan abah dia naik bot pelampung ok.
Pastu dia dah start nangis sbb gayat...hehe.
Siap anti trus ngan pelampung tu....nasib pelampung..huhuhu
So anith mandi atas dukungan abah ngan ibu je la....hehehe.
Tp mmg best sbb ibu pun dah lama x berkelah....
Layan gambar ek.....

# Abah n Anith # Ms ni bot baru lps karam...huhu # Dengan Qysteena...... # Kami bertiga.. . # Abah jd pelampung..hehehe
# Ibu n Anith

# Peace....