Sembelit bagi orang dewasa mungkin biasa.
Orang dewasa mungkin boleh tahan.
Walaupun berejam dalam tandas.
Yang merasa je tau betapa hebatnya penangan sembelit.
Namun begitu, bukan dewasa sahaja yang mengalami masalah ni.
Kanak - kanak pun ada masalah ni.
Contoh terdekat anak saya sendiri masa dia berusia 2 tahun lebih.
Anak saya mmg ada masalah sembelit punyalah seksa nak kuarkan dia punya 'poo'.
Sampai rela tahan sebab fobia sakit.
Sangat kesian bila tgk.
Sampai satu hari bila saya ada gugel dan terjumpa mealshakes boleh membantu legakan sembelit kanak-kanak.
Jadi saya cuba. Mana tau kan kalau tak cuba.
Alhamdulillah bila dah cuba, 'poo' anak saya tak keras dan berketul lagi.
Dan dia boleh membuang tanpa sembelit dan fobia hingga sekarang.
Almost dah 4 tahun consume Mealshakes ni.
Ni lah Mealshakes yang saya maksudkan:



Dan tgk ni 7 sebab Mealshakes penting untuk anak saya. Bukan hanya membantu dalam masalah sembelit juga membantu meningkatkan selera makan serta membekalkan nutrien yang cukup dalam badan anak saya.


Jadi ia memang pilihan terbaik saya untuk anak saya.
Nak tau lagi tentang mealshakes ni?
Boleh hubungi saya tau :)

Marsha
Shaklee Mama
Master Coordinator 2016
013.933.7697
Oktober adalah bulan saya.
Bulan saya cukup umur.
Berapa??? Hahaha....nanti saya reveal.
Semalam sambil teman en somi ke mines untuk money changer.
Jumpa lah kedai The Face Shop....teringat awal bulan aritu dapat sms ni.

"RM0.00 THEFACESHOP:Happy Bday!Dear NOR MARSHALIZA, flash this & get ur Bday Gift+30% disc @ any TFS outlet.Valid till 31/10/15.T&C apply"

So ape lagi terus singgah dan flashkan sms kat dorang.
Sebenarnya The Face Shop ni saya guna bedak compact je.
Tu pun skali je beli sbb buy 1 free 1.
Jadi nak membeli lagi memang tak tau nak beli apa.
Last skali amik essence untuk rambut dan hand lotion kat si kecik tu.
Free gift???  Dapat.....dapat facial foam yang besar...wah huntunggggg!!...hihi
So belian semalam rm50.01 je lepas less.
Ok lah kan.....hihi





Shaklee Mama
Master Coordinator 2016
013.933.7697
Pernah jumpa tak 'benda' ni?


Kalau sape-sape yang lahir tahun 80-an memang tau sangat benda ni.
Anak-anak kita yang dah generasi Y mcm lahir tahun 2000 keatas mungkin ada segelintir yang tahu.
Al-kisahnya masa sampai umah adik kat Cheras tadi ternampak mainan ni kat kedai bawah.
5 dalam satu plastik RM0.50...so apa lagi belilah kat Anith nak bagi dia pendedahan.
Bila ditiup jadi belon Anith teruja.
Wah seronok sungguh dia main.
Teringat masa kecik-kecik dulu.
Rindunya masa kecil yang indah.
Tak macam zaman kecil sekarang yang banyak terdedah kepada bahaya.
More extra zaman ini.
Dan moga anak-anak kita akan merasai zaman kanak-kanak mereka yang indah macam kita juga.
Walaupun di zaman teknologi.

Marsha
Shaklee Mama
Master Coordinator 2016
013.933.7697
Assalamualaikum...
Ucapan Selamat Tahun Baru Hijrah 1437 buat semua kawan-kawan dan ahli keluarga.
Moga tahun baru ni lebih baik dari sebelumnya...Amin.




Marsha
Shaklee Mama
Master Coordinator 2016
013.933.7697
Yesss...kami peminat Maze Runner.
Cuma tak terpikir pun nak join contest TGV.
Dah alang-alang dah tengok maze runner kami berdua mencuba nasib
Pastu lupa daaaa....hahahaha

Last week masa en suami outstation, en suami bagitau TGV call dia tanya serba sedikit.
Eh, dalam hati......mesti menang ni cuma tak tau lah dapat ape kan.
Lepas tu en suami cek kat LINE TGV...ok ada terselit nama dia.
Alhamdulillah...masuk niat suka-suka je tp kalau dapat syukur alhamdulillah.


Seminggu lepas tu hadiah nya selamat sampai.
Ni dia.....


1x Maze Runner : The Scorch Trials Dessert Scarft
1x Maze Runner : The Scorch Trials Key Chain
1x Maze Runner : The Scorch Trials Woven Patch

Dan ia milik si isteri yang suka simpan buat kenangan...hihihi
Tumpang rezeki suami tak salah kan....hihi



Marsha
Shaklee Mama
Master Coordinator 2016
013.933.7697
Alhamdulillah......menjadi juga brownies kedut arini.
Resepi sharing dari bestfren #ltj hakakani....hihihi
Outcome dia lembut dan rich in chocolate..nyum nyum.
Sebelum ni buat brownies xreti nak bajet masa dll.
Outcome dia sedap tp mcm terlebih masak.
Kali ni puas hati.....alhamdulillah.
Ni la outcome petang td......hihi


Resepinya?
Meh nak share....
Resepi ni SESUAI UTK ORG YANG MALAS NK BASUH BEKAS BANYAK2. Muahaha
Sebab resepi ni x perlukan kita cairkan coklat + butter dahulu. Semuanya kacau terus periuk ikut step. Hakak suka!

Menjadi dan sedapp

BROWNIES KEDUT CHEWY FUDGY VERSI HAKAK ANI

Bahan A
100g butter pada suhu bilik ( hakak guna butter anchor)
100gram gula biasa ( hakak guna brown sugar organic)
90gram gula perang ( pun hakak guna brown sugar organic)
2biji Telur gred A

Bahan B
130gram semisweet choc bar ( hakak guna brand Beryls)
Potong kecik2 supaya cepat cair

Secubit nescafe ( kt umah ni ada plak tersesat nescafe stick mak hakak bawak balik dr hotel rasanya.muahaha)

Bahan C
100gram tepung gandum
40gram serbuk koko
(Ayak 2 ni letak tepi)
Secubit garam

Guna periuk yg tebal sikit utk haba yg sekata. Hakak guna kuali je

Cara2nya
Masak bahan A KECUALI TELUR atas api sederhana sampai butter cair dan agak likat. Kacau selalu utk elakkan gula jadi caramelize. Tutup api. Agak2 dlm 2-3minit lepas tutup api, masukkan telur. Kacau dgn whisk utk bg sekata

Masukkan bahan B sampai semua coklat mencair. Kalau lambat sangat cair, letak atas api jap. Haha. Tutup api balik

Masukkan bahan C kacau sekata. Marsha masukkan coklat cip dalam adunan.
Kemudian, boleh dh prepare loyang. Hakak guna loyang 7x7 bakar suhu 160darjah selama 25minit bergantung kepada oven masing2. (Marsha guna suhu yg sama cuma up lamakan sikit 5 minit jadi 30 minit)

Boleh tabur walnut ke almond ke choc chip ke kt atas utk menambahkan lg ksedapan.

Siap bakar, tggu sejuk dh boleh potong n ngap!


Marsha
Shaklee Mama
Master Coordinator 2016
013.933.7697
Assalamualaikum......welcome Oktober.
Oktober bulan kelahiran saya.....hihihi


Arini nak share kisah Nabi SUlaiman dan Semut Merah yang diceritakan dalam Al-Quran.

Kisah ini akan menyajikan suatu cerita pada zaman Nabi Sulaiman yang kaya raya dan dianugerahi kelebihan untuk berkomunikasi dengan semua binatang yang ada di dunia ini.
Salah satu kisah yang diceritakan dalam Al Qur'an adalah bahwa Nabi Sulaiman bisa berbicara dengan semut.




Tentu kita ingat dengan doa dari Nabi Sulaiman yang meminta kepada Allah SWT untuk dianugerahi kerajaan besar, dan tak seorang pun manusia setelahnya yang akan memilikinya.
Dan doa ini dikabulkan oleh Allah SWT, dan sampai saat ini pun janji Allah untuk menepati permintaan Nabi Sulaiman telah terbukti. Bahkan Nabi kita, Rasulullah SAW juga telah menyadari akan doa Nabi Sulaiman ini dalam ayat Al Qur'an.


Kisahnya.
Ketika rombongan Nabi Sulaiman a.s akan melintasi lembah yang ditempati sebagai sarang semut, dan Beliau menyeru kepada semut-semut itu agar berlindung.
Atas kebijakan Nabi SUlaiman inilah semut-semut itu memberikan pujian kepada Nabi Sulaiman.

Pada masa-kanak-kanak, Nabi Sulaiman sudah menampakkan tanda-tanda kecerdasan, ketajaman otak, kepandaian berfikir serta ketelitian dalam mempertimbangkan dan mengambil suatu keputusan. Sebuah peristiwa yang menunjukkan kecerdasan dan ketajaman otak Nabi Sulaiman dibuktikan dengan kecerdasannya dalam memecahkan beberapa masalah.

Salah satu mukjizat yang diberikan oleh Allah SWT kepada Nabi Sulaiman adalah mengerti bahasa binatang. Suatu hari rombongan besar Nabi Sulaiman hendak menuju lembah Asgalan, dan rombongan itu terdiri dari Nabi Sulaiman dan umatnya, malaikat, jin serta binatang-binatang.
Ditengah perjalanan, Beliau menyuruh rombongannya berhenti.

"Berhentilah sejenak, kita beri waktu kepada makhluk ALlah untuk menyelamatkan diri," ucap Nabi Sulaiman.
"Wahai Nabiyullah, mengapa kita tiba-tiba berhenti di tengah jalan," tanya salah satu rombongan.
"Di depan ada lembah semut yang di dalamnya terdapat jutaan semut, mereka akan kusuruh untuk berlindung agar tidak terinjak oleh rombongan kita," jawab Nabi Sulaiman.

Dari jarak yang cukup jauh itu, Nabi Sulaiman nampaknya mendengar dialog Raja Semut yang menyuruh para semut untuk berlindung. Sungguh mukjizat yang sangat hebat sob, seseorang bisa mendengar pembicaraan hewan dari jarak yang jauh lagi, dialah Nabiyullah Sulaiman, Raja segala raja yang pernah hidup di dunia ini, dan tak pernah ada seorang rajapun di dunia ini sehebat Beliau.

Pujian Semut.
"Hai semut-smur, masuklah kalian ke dalam sarang agar selamat dan tidak terinjak oleh rombongan Nabi Sulaiman," ucap Raja Semut.
Nabi Sulaiman tersenyum mendengar suara semut yang ketakutan itu.
Ketika kaum semut itu tengah sibuk menyelamatkan diri, Nabi Sulaiman menyuruh kepada rombongannya untuk terus bersyukur kepada Allah SWT. Sungguh Anugerah Allah, meskipun diberi kekuatan hebat pun Nabi Sulaiman ini tidak pernah sombong, rasa syukur yang selalu Beliau ucapkan sob.

Setelah beberapa saat berhenti, Nabi Sulaiman dan rombongannya kembali meneruskan perjalanan.
Ketika melintasi lembah semut itu, Nabi Sulaiman dan rombongannya mendapatkan pujian dari Raja Semut. Kaum semut bersyukur karena sarangnya tidak rusak oleh rombongan Nabi Sulaiman.

"Kami takjub kepada Nabi Sulaiman yang mengerti bahasa binatang, sehingga tidak ada satupun yang terbunuh diantara kami," kata Raja Semut.

Kisah ini merupak cuplikan dari ayat Al Qur'an surat An-Naml ayat 18 yang artinya,
"Hingga apabila mereka sampai di lembah semut berkatalah seekor semut-semut, masuklah ke dalam sarang-sarangmu agar kamu tidak diinjak oleh Sulaiman dan tentaranya, sedangkan mereka tidak menyadari."
(QS. An-Naml: 18).



Marsha 
Shaklee Mama 
Master Coordinator 2016 
013.933.7697