Baju Sedondon Tema Kartun Trend Terkini yang Menarik Minat Marsha


Assalamualaikum...


Akhirnya dah sampai baju tempahan Marsha yang bertemakan kartun.
Sebenarnya dah lama teringin tengok kawan-kawan yang pandai menjahit beli kain cotton knit bercorak comel-comel dan buat baju sedondon satu family.
Jadi Marsha beli kain & pakej jahit sekali untuk family Marsha seramai 4 orang (termasuk bakal ahli yang due oktober nanti...hihi)
Oh ya seller & tukang jahit Marsha jumpa kat FB iaitu kak Bahiyah Hamid.

Sebenarnya dah lama Marsha menitikberatkan kesedondonan ni dari segi warna.
Sebab nak dapatkan corak yang sama memang susah kalau kita beli dekat mall.
Untung-untung pun husband ngan Marsha je sedondon sebab boleh beli baju couple.
Anith kena beli & cari warna seakan tapi tak sama la kan....hihi

Jadi Marsha pilih kain yang Marsha berkenan iaitu corak Batman & Elmo.
Haaa....2 helai sorang sekaligus Marsha order...hihihi
Alang-alang kan nak tempah so 2 helai sorang untuk permulaan.
Nanti dok berangan nak blaja jahit dan lepas ni boleh beli kain sahaja...hihi
Untuk permulaan kita buat tempahan dulu sebab nak boleh terer jahit ni makan masa...betul tak??

Marsha tempah T-shirt Muslimah (menyusu) untuk diri sendiri, Husband T-shirt biasa dengan bakal baby dan Anith T-shirt muslimah.
Alhamdulillah 2 minggu lepas dah selamat sampai.
Bila buka parcel wow sangat teruja.
Walaupun sebelum ni dah tengok pic sahaja tapi in real lagi teruja....hihihi


T-shirt Muslimah Menyusu

T-Shirt Muslimah Kanak2

T-Shirt Lelaki Dewasa & Baby 3 month 

T-Shirt Lelaki Dewasa & Baby 3 month 

T-Shirt Muslimah Menyusu

T-Shirt Muslimah Kanak-kanak


Ni Marsha share pic dari seller aka tukang jahit kak Bahiyah Hamid.
Comel kan?
Tapi tak nak pakai lagi sebab nak tunggu cukup korum baru nak sedondon sekali....hihi
Kak Bahiyah Hamid pun dah tutup order jahit sebab tengah tunggu hari nak dapat ahli baru juga.
Jadi kak Bahiyah open Januari nanti pula.

Pada Marsha kain memang berkualiti dan jahitan juga setanding dengan kualiti kain.
Marsha sangat puas hati.
Tak rugi tempah dan berkira-kira akan repeat order next year bila kak Bahiyah open order kembali...hihi

Ok buat yang nak usha-usha hasil jahitan Kak Bahiyah Hamid boleh direct ke personal FB

Bahiyah Hamid


Boleh direct PM beliau tau.
Memang recomended.....💕💕💕



Marsha
Part Time Blogger
Review Product & Place Blogger
Shaklee ID shoot to Master Coordinator 2018

Mengekalkan Kemudaan Kulit Anda Bersama Age Reform Hydro-Glow Aqua Peel

Assalamualaikum....



Jika anda berasa wajah anda kasar dan ketat, maka anda mungkin mempunyai kulit yang kering. Ini bermakna kulit anda kekurangan air. Apabila kulit dehidrasi, ia akan menghasilkan lebih banyak minyak untuk mengimbangi kelembapan kulit. Ini akan menyebabkan jerawat, kerengsaan dan tompok kering di wajah. Keaadaan in akan menjejaskan kesihatan dan keyakinan kita.

Dehidrasi adalah satu masaalah besar – Kulit kami di Asia selalunya akan terjejas lebih teruk daripada yang lain kerana kelembapan cuaca di sekeliling kita. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa 40-72 peratus pengguna kerap mempunyai kulit kering di wajah mereka*. Walaupun meminum air adalah sangat penting untuk mengembalikan kelembapan dan kemudaan kulit, ia mungkin bukan penyelesaian yang mencukupi untuk memerangi dehidrasi kulit.

Kulit yang sihat adalah satu sebab kami akan berasa lebih baik. Salah satu cara untuk meningkatkan keyakinan anda adalah untuk memberikan kulit anda lebih cerah dan kelihatan lebih licin.

Produk baru Murad Age Reform Hydro-Glow Aqua Peel dicipta untuk mengembalikan kulit kami sihat, bersinar dan berseri dari dalaman ke luar.

Age Reform Hydro-Glow Aqua Peel

Jom Cuba Age Reform Hydro-Glow Aqua Peel


Produk ini dilengkapi dengan 2 langkah sistem yang unik dimana ia melembutkan kulit dan memberikan faedah anti-penuaan dengan memberikan dos penghidratan yang mengagumkan sehingga 400% untuk mengurangkan garis halus dan kedutan.

Retexturizing Swab boleh melembutkan kulit dan menghidratkan kulit yang kering. Ia mempunyai Lactic Acid, Glycolic, and Hyaluronic Acids yang menyokong pergerakkan sel untuk menyerikan kulit dan membersihkan sepihan kulit untuk mengungkap kulit yang licin, cerah dan bercahaya. Saiz Swab ini direka khas untuk kulit anda yang halus dimana ia membantu mengurangkan garis-garis halus dan kedutan.

Apabila menandatangani dehidrasi kulit dan kulit kusam, bungkusan Murad Moisture Infusion Mask dipenuhi asid hyaluronik yang akan mengembali and menyuburkan kulit, ia berfungsi sebagai penghidratan segera yang sehingga 400% untuk kulit anda. Dengan penggunaan yang berpanjangan, kulit muka yang kering dan mengungkap tidak akan berlaku lagi.

Secara ringkas, Murad Age Reform Hydro-Glow Aqua Peel mengandungi 4 rawatan mudah termasuk:

Retexturizing Swab – Swab besar ini adalah tunas kapas bertutup yang telah tepu dalam campuran berasaskan AHA campuran Latuc dan Glycolic Acid, yang berfungsi untuk melembapkan lapisan permukaan kulit dengan perlahan, melarukan sel-sel mati dan membersihkan liang-liang kulit yang tersumbat untuk memberikan tekstur yang lebih halus.

Moisture Infusion Mask - Topeng lembaran memberkalkan asid hyaluronik untuk memberikan rangsangan segera kepada tahap kelembapan sehingga 400% dan membantu mengurangkan kesan garis kedut. Kulit akan berasa lebih cantik dan bersinar apabila kesan kedutan berkurangan.

Langkah-langkah Menggunakannya:


Gunakan sekali seminggu.


Langkah 1: Retexturizing Swab: Sapu swab di muka yang bersih. Jangan bilas.

Langkah 2: Moisture Infusion Mask: Letakkan topeng lembaran di muka selama 15-20 minit. Keluarkan topeng lembaran dan jangan bilas. Kemudian sapukan pelembap kepada muka.

Diasaskan lebih dari 28 tahun yang lalu, Murad adalah jenama doktor pertama yang diiktiraf di Amerika Syarikat. Jenama ini tetap benar dengan prinsip saintifik pengasasnya, dermatologi terkenal di dunia; Howard Murad, M.D. Melalui lebih daripada 50 tahun pengalaman penyelidikan Dr. Murad telah membuktikan bahawa kecantikan dan kesihatan adalah saling berkaitan dan terbaik dicapai melalui pendekatan inkusif yang meningkatkan setiap sel di dalam badan.

Murad Hydro-Glow Aqua Peel boleh didapati di kedai Murad diseluruh Malaysia.Ia juga boleh didapati di laman web www.murad.com.my bermula pada pertengahan bulan September.

Nikmati diskaun 10% pada produk Hydro-Glow Aqua Peel apabila anda membeli di laman dengan kod GLOW di https://www.murad.com.my/unlock-secret-to-youthful-skin sah sehingga 31st Mac 2018.

*R.Voegeli, A. V. Rawlings, P. Seroul, and B. Summers. A novel continuous colour mapping approach for visualization of facial hydration and transepidermal water loss for four ethnic groups. International Journal of Cosmetic Science, 2015, 37, 595-605.

MENGENAI MURAD, INC.


Ditubuhkan pada tahun 1989, Murad adalah jenama penjagaan kulit klinikal perintis yang didedikasikan untuk mengalakkan orang ramai untuk hidup dengan lebih bahagia, sihat dan hidup yang lebih penuh.
Disokong oleh 19 paten yang unik dan warisan yang mempunyai lebih daripada 30 tahun penyelidikan dan ujian klinikal, falsafah unik Murad, yang dikenali sebagain Connected Beauty, adalah pendekatan seluruh badan manusia untuk kesihatan dan kecantikan yang memberi inspirasi kepada orang untuk menyuburkan kulit mereka, membangkitkan badan mereka melalui aktiviti fizikal, "EAT" air dengan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan sumber air, dan pemikiran “Be Kind To Their Mind”.

Untuk maklumat lanjut, log masuk www.murad.com.my atau Facebook Murad di Murad.Malaysia.

Untuk maklumat lanjut dan imej media, sila hubungi:

Chan
Mobile: +6010 295 4802




Marsha 
Part Time Blogger 
Review Product & Place Blogger 
Shaklee ID shoot to Master Coordinator 2018

Teh Daun Raspberi sebagai Natural Inducer


Assalamualaikum...


Bersua kembali kita...💓💓💓
Arini genap Marsha 37 minggu preggy anak kedua Marsha.
Bermakna ada lagi beberapa minggu sebelum due date.
Hati berdebar, excited malah bermacam rasa dah ada menantikan ahli baru dalam famili kecil kami.
Doakan proses bersalin Marsha dipermudahkan dan Marsha dapat VBAC.
Aaamin...

Sebenarnya banyak pilihan secara natural untuk memudahkan bersalin yang banyak Marsha baca.
Antaranya ialah EPO, VCO dan banyak lagi.
Tapi yang paling menarik hati Marsha ialah Teh Daun Raspberi.
Sebenarnya Marsha tak amik port sangat bab teh ni.
Kali pertama dengar Teh Daun Raspberi.
Sebenarnya dah lama dah Teh Daun Raspberi ni terkenal di Eropah.
Cuma di Malaysia tak banyak artikel yang ditulis lagi kerana ramai yang tidak tahu khasiat Teh Daun Raspberi ini.

Sebenarnya susah juga nak cari Teh Daun Raspberi ni kerana tak banyak dijual di Malaysia.
Di supermarket Marsha cari tak jumpa.
Last skali Marsha beli melalui aplikasi 'shopee'.
Alhamdulillah jumpa seller yang jual dengan harga yang berpatutan.
Marsha terus grab 2 kotak....hihi

Pilihan Marsha brand Heath & Heather

Apa Khasiat Teh Daun Raspberi?


1. Memudahkan menghadapi gejala lemah di waktu pagi ( morning sickness )
2. Mencegah gusi dari berdarah terutamanya untuk wanita mengandung
3. Mengendurkan otot-otot di sekitar pangkal rahim (uterus) dan pelvis ketika “contraction” bagi membantu proses kelahiran bayi dan juga plasenta. Ia juga mengurangkan pendarahan berlebihan selepas bersalin.
4. Menenangkan rahim ketika peringkat terakhir menunggu kelahiran.
5. Kaya dengan zat besi, kalsium dan magnesium yang mana kandungan magnesium amat membantu dalam menguatkan otot rahim. Ia juga mengandungi vitamin B1, B3 dan E yang amat berguna dalam proses kehamilan.
6. Membantu kesuburan, meningkatkan kandungan susu ibu, mengatur kitar haid, mengurangkan demam dan cirit birit.
7. Membantu mempercepatkan uri keluar secara natural.
8. Membantu mengatasi masalah sukar tidur di akhir kehamilan.
9. Boleh diminum selepas bersalin, sebagai 'energy drink'.

Teh ni jugak boleh diteruskan pengambilannye selepas bersalin dan semasa pantang.
Ini kerana:

1) meningkatkan sistem imunisasi kerana ade kandungan vitamin & mineral.
2) membantu pengecutan semula rahim
3) melawan jangkitan kerana mengandungi agen antibakteria
4) sesetengah nya berkesan sebagai penggalak pengeluaran susu ibu.

Ibu-ibu yang preggy boleh mula minum sejak minggu ke-32 sebab teh ni memerlukan masa untuk ia menyerap ke dalam tubuh kita. 
Jangan cuba-cuba nak try minum sebelum minggu ke 32 ye...elakkan early stage pregnancy.
Jadi masuk trimester ketiga dan hujung-hujung pregnancy boleh mula minum.
Boleh minum sebanyak 1 gelas sehari dan kemudian ditingkatkan kepada 2-3 gelas sehari pada minggu ke 36 dan juga boleh minum sebelum ke “labour room”. 

Marsha baru semalam mula minum pada minggu akhir 36.
Harap baby keluar sebelum due sebab Marsha tak nak kena induce....huhuhu
Kalau boleh nak natural birth tanpa episotomi.....insyaAllah. 

Ada juga pantang larang ye jika ada gejala dibawah: 

1) Mengalami proses kelahiran yang cepat bagi kelahiran sebelumnya.
2) Dah dijadual untuk caesarean/ operation.
3) Mengalami kelahiran secara caesarean pada kelahiran sebelumnya
4) Mengalami kelahiran pra-matang pada kelahiran sebelumnya
5) Pernah bleeding pada kandungan ketika 2nd trimester
6) Mempunyai sejarah kanser ovariendometriosis atau fibroid pada diri sendiri  atau keluarga
7) Mempunyai komplikasi / masalah kesihatan ketika hamil
8) Mempunyai darah tinggi
9) Hamil kembar

Untuk lebih maklumat boleg gugel Teh Daun Raspberi untuk kehamilan.
InsyaAllah banyak info yang akan dapat nanti.
Moga dengan usaha amalkan Teh Daun Raspberi ni dapat membantu Marsha dalam proses bersalin Marsha tak lama lagi.
Doakan bakal famili baru Marsha nanti dilahirkan dengan sihat dan Marsha dipermudahkan dalam proses bersalin nanti ye.
Oh...ada satu tips lagi Marsha akan share.
Tunggu next entry ya....😍😍

Marsha 
Part Time Blogger 
Review Product & Place Blogger 
Shaklee ID shoot to Master Coordinator 2018

Dessert di Tiffin Restaurant, Weil Hotel, Ipoh Cairkan Pandangan dan Rasa


Assalamualaikum...


Hari ni Marsha nak share story yang menarik tentang makanan.
Alkisahnya semalam Marsha sekeluarga habiskan voucher Buffet Lunch di Weil Hotel, Ipoh.
Sebab 20hb Sept expired so buat tempahan pada 19hb Sept untuk 3 orang.
Kebetulan encik suami pula busy ada program kat Pangkor jadi penceramah.
Jadi 19 hb adalah date terbaik lah bagi kami untuk spent time makan bersama buffet lunch.
Buffet lunch bermula jam 12 tghr hingga 2.30 petang.

Makanan yang Marsha nak share ni bukan calang-calang makanan.
Bukan main course hanya dessert sahaja.
Tapi ia amat menarik minat Marsha.
So far makan buffet kat mana-mana hotel pun tak pernah tengok dessert yang macam ni.
Memanglah kalau tengok menu eh biasa-biasa aje.
Tapi lain lah.....serius lain....hihihi

Bila masuk ke buffet lunch makanan pertama yang Marsha sentuh ialah dessert.
Puding karamel yang comel dan cute overload.
Rasa?? Of course tak mengecewakan....anak marsha pun suka sebab memang favorite dia...hihi
Kami pulun dessert dulu barulah beralih ke main course dll....sebab dari jauh tengok cute sangat...hihi.
Cute dan rasa sangat sedap jadi tak menyesal 'serang' dessert dulu...😜😜

Puding Karamel yang cute



Main course yang ada tak kurang hebat cuma dalam entry ni Marsha nak 'highlight' kan dessert nya.
Dessert yang cantik dimata dan sedap dirasa....teringat sampai arini....hihi
Main course yang ada nasi putih dan lauk-lauk best sebab semalam bleh rasa muscle.
Ada nasi ayam yang sangat sedap, ada ais kacang, roti dengan beberapa sup, buah-buahan, minuman dan salad.

Pelbagai Dessert

Ok jadi Marsha sangat recommend buffet lunch di Tiffin Restaurant, Weil Hotel, Ipoh secara overall walaupun entry ni hanya untuk dessert sahaja.
Datang dan cuba ye. Suasana dalam Tiffin Restaurant ni pun tenang dan sangat best.

Kalau nak cuba bolehlah hubungi Weil Hotel, Ipoh untuk tempahan.

Alamat:

292, Jalan Sultan Idris Shah, 30000 Ipoh, 
Perak, Malaysia

No tel:
+605 208 2228

+605 2082021 (Tiffin Restaurant)

Email:

enquiries@weilhotel.com
Laman Web:

http://www.weilhotel.com/







Marsha
Part Time Blogger
Review Product & Place Blogger
Shaklee ID shoot to Master Coordinator 2018

Assalamualaikum uolssss


Haaa apakah berita baik tu???


Baby & Kidz Fair


Haaa.....Baby & Kidz Fair kembali lagi di Ipoh dan akan diadakan di PHL Convention Centre, Mengelembu, Perak.
Pada 29 September 2017 (Jumaat) hingga 01 Oktober 2017 (Ahad) dari jam 10 pagi hingga 10 malam.
Moh le kite......💝💝

Jom Kita....

Jadi buat parents yang ada anak-anak kecil dan juga yang bakal jadi parents atau yang tengah menunggu cahaya mata seterusnya macam Marsha ni memang sesuailah tempat shopping untuk preparation terakhir.
Top up yang mana belum ada.....hihihi
Sebelum ni Marsha dah pernah pergi yang telah dianjurkan pada bln Jun aritu.
Memang sangat meriah dengan pelbagai barangan, brand dan juga produk.
Pelbagai produk yang ada seperti pakaian baby dan kanak-kanak, lampin pakai buang, set nursing, set pantang, babywearing, baby gear dan banyak lagi.
Kali ni nak pergi tengok breastpump, tungku dan beberapa barang baby yang belum ada.
Eh barang ibu dan baby.....hihihihi

Baby & Kidz Fair ni istimewa tau....kenapa Marsha cakap macam tu?
Sebab sepanjang 3 hari fair ni adalah peluang untuk grab tawaran murah sehingga 80% off. Best kan?
Bukan itu sahaja tau...pengunjung juga akan diberi rewards melalui program tertentu:

Buy & Reedem:

Hanya buat pembelian minimum RM100 dalam single resit atau resit berlainan dan dapatkan hadiah yang menarik segera pada hari itu juga.
Secara keseluruhan 100,000 hadiah akan diedarkan!!
Jadi makin banyak kita spend masa Baby & Kidz Fair ni, makin banyak lah hadiah yang bakal kita bawa balik. (Selagi Stok Masih ada)

Spend & Win:

Beberapa buah stroller baby dan hadiah yang menarik menanti untuk diedarkan kepada yang bertuah. Hanya buat pembelian minimum RM100 dan secara automatik entitle untuk 1 Lucky Draw.
Mana tau bertuah dapat stroller baby....tuah manusia kita tak tau kan?? 😍😍

Free Goddie Bag:

Haa....yang ni sape yang datang je mesti dapat Goodie Bag sponsor dari pelbagai jenama. Hanya register dan kemudian boleh reedem.

Join and Win:

Join aktiviti atas stage pada hari tersebut dan dapatkan hadiah. Yang bestnya tak ada bayaran untuk join aktiviti ni.

Meh Marsha share jadual aktiviti sepanjang Baby & Kidz Fair ni..

Jadual Baby & Kidz Fair


Jadi datanglah awal untuk grab semua hadiah dan join aktiviti disana nanti.
Jumpa korang disana yer.....👌👌







Marsha
Part Time Blogger
Review Product & Place Blogger
Shaklee ID shoot to Master Coordinator 2018

Sekolah Dahulu dan Sekolah Sekarang

Assalamualaikum

Dah lama rasa Marsha meninggalkan alam persekolahan sejak tahun 1999 masa tu ambil SPM tapi masih lagi berada di sekolah sekarang sebagai insan yang berbeza iaitu pendidik. Dulu sebagai pelajar sekolah yang biasa-biasa tak menonjol di sekolah. Akhirnya pada umur 30 tahun masuk balik ke sekolah sebagai pendidik…alhamdulillah. Ini bermakna sekolah dengan Marsha tak boleh berpisah. Rezeki memang di sekolah akhirnya walaupun masa degree jurusan yang diambil ialah perhutanan. Tambahan lagi abah pun happy ada juga anak dia yang ikut jejak dia sebagai seorang pendidik. Ya, Marsha seorang sahaja yang ikut jejak abah sebagai seorang pendidik dari lima beradik.

Ok bila tengok tajuk diatas masa ni rasa nak imbas kembali sekolah di zaman Marsha dulu, pada tahun 90-an. Marsha ni generasi 90-an tau, UPSR tahun 1994, PMR atau sekarang dikenali sebagai PT3 tahun 1997 dan SPM tahun 1999. Banyak kenangan dan pengalaman yang Marsha dapat di zaman persekolahan dulu. Bila berada di zaman sekarang memang nampak banyak perbezaan dan perubahan sekolah dahulu dan juga sekolah sekarang. Bukan dari segi pelajaran sahaja tapi banyak juga sisi atau segi lain yang mengalami perubahan yang ketara dan ada juga yang tidak ketara.

Perbezaan Sekolah Dahulu dan Sekolah Sekarang?

Sekolah dahulu kita masih sangat kurang menggunakan pengangkutan untuk ke sekolah.Biasanya paling ok pun ibu bapa hantar atau naik bas sekolah dan bas biasa. Tu pun kiranya kawan-kawan yang ayah ibu bekerja dengan jawatan yang agak tinggi. Kebanyakkannya akan berjalan kaki dan juga naik basikal ke sekolah. Jarang tengok yang tak berlesen bawak motosikal atau kereta. Tetapi sekolah sekarang sudah jarang datang sekolah berjalan kaki, berbasikal atau dihantar oleh ibu bapa. Boleh dikira dengan jari jemari. Kebanyakannya menaiki motosikal walaupun tidak mempunyai lesen memandu yang sah. Biasanya lesen memandu motosikal boleh di ambil bila individu mencecah umur 16 tahun keatas berdasarkan tarikh lahir. Jika belum mencapai umur 16 tahun maka individu terbabit tidak layak untuk memohon lesen memandu motosikal. Tetapi pada zaman sekarang ibu bapa lebih mementingkan kemahuan anak-anak dan sanggup membeli motosikal walaupun sedar anak tidak mempunyai lesen memandu dengan alasan hanya untuk ke sekolah. Tetapi ia sebenarnya mengundang bahaya kepada anak-anak jika berlaku perkara yang tidak diingini. Di sekolah Marsha sendiri pun ada berlaku kemalangan antara pelajar dan orang luar dan lagi teruk sebab pelajar tersebut tidak mempunyai lesen memandu. Jadi, sebolehnya anak-anak perlu ada lesen memandu dan kita sebagai ibu bapa dapat menjalankan tanggungjawab dengan baik.

Budaya di sekolah dahulu dengan sekolah sekarang juga berbeza. Jika sekolah dahulu pelajar dari jauh dah berlari menolong cikgu bila nampak cikgu membawa beban yang banyak semasa ke kelas tambahan cikgu tersebut sarat mengandung atau sudah berusia. Pointnya disini bukan nak suruh pelajar asik bantu cikgu tetapi itu adalah satu nilai murni yang ada pada diri seseorang terutamanya pelajar. Tetapi pelajar sekarang hanya melirik anak mata sahaja. Lebih mementingkan diri dari menolong cikgu. Mungkin ia adalah satu trend pada anak-anak zaman sekarang. Kerana mereka lebih terdedah pada gadget dan kurang bersosial di luar dengan orang yang lebih tua. Namun masih ada segelintir pelajar yang masih ringan tulang membantu cikgu. Sangat berterimakasih kepada segelintir anak-anak pelajar yang masih bersikap ringan tulang.

Dari segi pemakaian pelajar juga sama, sangat ketara perubahannya. Mungkin pada zaman kini lebih mengikut gaya K-POP jadi seluar sekolah yang telah dijahit elok kakinya ditambah jahitan menjadi sempit dibawah. Baju kemeja dikecikkan menjadi muat-muat badan. Itu pelajar lelaki. Pelajar perempuan pula tudung menjadi singkat, baju menjadi muat-muat badan dan banyak lagi. Ini semua adalah peniruan budaya. Kalau sekolah dahulu baju sekolah yang dipakai loose dan selesa. Tapi pada zaman sekarang pelajar lebih suka ‘modify’ supaya Nampak lebih trendy. Pelajar perempuan mula memakai lipstick ke sekolah yang dulunya lipstick memang tidak boleh dipakai sehingga sekarang. Tapi pelajar hanya ‘ignore’ sahaja peraturan sekolah. Pemakaian kasut dan stokin juga mengikut peredaran zaman sekarang. Pelajar sanggup menabung untuk kelihatan lebih menarik di sekolah. Kerana para pelajar sekarang lebih mementingkan penampilan diri dari pelajaran.

Sekolah Dahulu dan Sekolah Sekarang



Lagi satu kalau sekolah dahulu ibu bapa serahkan anak-anak pada guru. Kalau salah minta di jalankan hukuman asal tidak memberi kesan negatif kepada pelajar. Janji anak-anak akan tahu kesalahan mereka. Tapi lain pada zaman sekarang kerana ada ibu bapa yang lebih banyak memihak pada anak-anak walaupun terang lagi bersuluh anak mereka membuat kesalahan. Kemudian bila pelajar dihukum kerana membuat kesalahan, ibu bapa pula membuat laporan polis dan viralkan di media social. Sudahnya pelajar menjadi besar kepala.

Bukan sahaja dari segi budaya ke sekolah dan juga pemakaian, dari segi Pendidikan juga berubah. Antaranya ialah cara pembelajaran, sumber pengetahuan dan pada sekolah itu sendiri. Sekolah dahulu cara pembelajaran sangat ringkas hanya menggunakan papan hijau bersama kapur putih. Tapi sekolah sekarang kita ada pelbagai ABM (Alat Bantu Mengajar) yang berteknologi tinggi seperti laptop, LCD projector dan pelbagai lagi. Ia lebih mudah dan pelajar lebih berminat. Cara pelajar mendapatkan sumber pengetahuan juga berbeza. Sekolah dahulu pelajar banyak menghabiskan masa di perpustakaan sekolah malah perpustakaan negeri untuk mendapatkan maklumat. Membuat pinjaman buku untuk mengulangkaji dan sebagainya. Sekolah sekarang, pelajar sudah jarang menghabiskan masa di perpustakaan. Mungkin hanya segelintir yang masih menjadikan perpustakaan sebagai tempat mencari maklumat. Sekolah sekarang bagi yang mempunyai kemudahan internet dirumah akan mencari maklumat secara digital melalui laman-laman web yang diperlukan. Hanya ‘search’ dan maklumat akan terus dapat dengan masa yang singkat. Tak perlu guna komputer atau komputer riba. Telefon pintar juga boleh. Lebih senang dan juga praktikal pada zaman sekarang. Jadi tak hairanlah kalau seawal 4 tahun kanak-kanak sudah mempunyai telefon pintar atau tab. Dah pandai explore macam-macam.

Dulu semua maklumat pelajar atau markah peperiksaan akan dilakukan secara manual oleh guru. Tapi sekarang tidak lagi. Maklumat tentang pelajar juga seperti nama, alamat, maklumat keluarga akan diisi oleh guru secara online dalam aplikasi yang di panggil sebagai APDM. Jadi guru-guru dapat mengemaskini sahaja maklumat dari tahun ke tahun jika ada perubahan dari segi gaji ibu bapa, alamat atau lain-lain. Dengan adanya aplikasi APDM ni, ia memudahkan guru biasiswa untuk menapis pelajar yang betul-betul layak untuk mendapat biasiswa. Markah pula juga diisi online oleh guru dalam aplikasi yang dikenali sebagai SAPS. Ini memudahkan ibu bapa memantau pelajaran para pelajar secara online tanpa menunggu hari bertemu waris untuk berjumpa guru. Jadi ibu bapa boleh membuat perancangan awal untuk anak-anak jika ada masalah dan pelajar tidak boleh menyorok markah mereka dari ibu bapa.

Sekolah dahulu tidak banyak dibina kerana pada masa itu pembangunan belum pesat. Ada pelajar yang tidak bersekolah kerana sekolah jauh dan tiada pengangkutan. Namun, sekolah sekarang ekoran dari pembangunan yang makin berkembang ditambah dengan pelajar yang makin bertambah banyak sekolah telah dibina. Pelajar tidak perlu bersekolah jauh dari tempat tinggal kecuali yang mendapat tawaran ke sekolah-sekolah berasrama penuh atau sekolah khas. Boleh dikatakan setiap kawasan mempunyai sekolah dan ia sangat membantu ibu bapa yang bekerja kerana anak-anak bersekolah berhampiran rumah. Macam Marsha sendiri jarak rumah ke sekolah anak hanya 500 meter. Tapi jarak rumah ke sekolah tempat mengajar adalah 15 kilometer. Jauhkan? Tapi tak apa sebab Marsha boleh memandu sendiri. Tambahan lagi memang ditugaskan mengajar di sekolah sekarang. Walaupun sedikit jauh tapi Marsha selesa mengajar di sini.

Itu adalah antara perbezaan sekolah dahulu dan sekolah sekarang. Banyak sangat perbezaan kan? Kita belum tahu lagi perbezaan yang akan berlaku pada masa hadapan. Lagi 10-20 tahun apakah perubahan dalam pendidikan dan di sekolah. Apa yang anak-anak kita bakal lalui pada tahun-tahun berikutnya. Dengan sistem Pendidikan yang kerap berubah mengikut tahun dan keperluan pelajar. Mungkin 10 tahun lagi Marsha boleh buat artikel yang sama lagi kan. Ok jadi ini sahaja coretan dari Marsha moga sistem Pendidikan kita akan jadi lebih baik dari masa ke semasa dengan pelajar yang berdedikasi insya Allah.








Marsha
Part Time Blogger
Review Product & Place Blogger
Shaklee ID shoot to Master Coordinator 2018

TAB Lenovo Untuk Kemudahan Pendidik


Assalamualaikum...




Alhamdulillah syukur pada 14 September 2017 lepas pendidik-pendidik sekolah Marsha telah selamat menerima Lenovo Tab 3 7 Essential dari Kementerian Pendidikan, Celcom dan juga UTUSAN untuk memberi kemudahan pendidik dalam sesi Pengajaran dan Pembelajaran yang lebih produktif sesuai dengan zaman era teknologi sekarang ni.

Lenovo Tab 3 7 Essential & Celcom XPax


Rasanya di negeri lain dah lama dapat terutamanya di Kuala Lumpur, Selangor dan beberapa negeri lagi. Sebelum ni kami sudah menerima telefon pintar YES Altitude berserta pakej Data YES dan kali ni kami menerima TAB Lenovo beserta no XPax pula. Alhamdulillah terima kasih kerana memudahkan kami pendidik untuk melancarkan lagi sesi Pengajaran dan Pembelajaran. Tambahan yang ada dalam pakej ini ialah perisian Tutor Guru dan E-Paper Utusan secara percuma.

Seiring dengan zaman pendidikan masa kini yang banyak menggunakan aplikasi dari detail pelajar dalam APDM, result peperiksaan pelajar, maklumat guru-guru sendiri dan banyak lagi menggunakan aplikasi online. Dah tak ada isi borang manual dah sekarang. Sekarang pun ibu bapa boleh access direct result anak-anak secara online melalui aplikasi SAPS Ibu Bapa. Nak naik gred nak memohon pindah pun guru-guru perlu memohon melalui aplikasi yang tertentu. Sekarang ni kehadiran pelajar harian juga perlu diisi secara online. Untuk pengetahuan semua biasiswa pelajar juga berdasarkan data gaji ibu bapa yang ada dalam aplikasi online.

Banyakkan aplikasi E atau online yang perlu guru-guru biasakan seiring dengan peredaran zaman. Ini adalah usaha dalam memajukan Malaysia seiring dengan pendidikan negara-negara maju. Marsha percaya dengan keberkesanan aplikasi ini ia akan menjadikan Malaysia negara celik IT seperti negara-negara maju yang lain. Kita belum tahu lagi 10 tahun lagi apakah perubahan dalam pendidikan yang akan berlaku.

Dengan adanya Lenovo Tab 3 7 Essential yang telah mempunyai aplikasi Tutor Guru dan E-Paper Utusan ini akan membantu guru-guru mendapatkan info-info dengan lebih pantas. Info-info ini boleh dikongsikan kepada para pelajar dengan lebih mendalam dalam hal-hal semasa. Contoh untuk membuat karangan BM dan banyak lagi.

Sekali lagi terima kasih diucapkan kepada Kementerian, Utusan dan juga Celcom atas usaha untuk memberikan kemudahan kepada guru-guru dan memartabatkan pendidikan ke peringkat lebih tinggi.
Alhamdulillah....😍😍






Marsha
Part Time Blogger
Review Product & Place Blogger
Shaklee ID shoot to Master Coordinator 2018

Assalamualaikum...

Play-Doh Malaysia’s first Doh-Bassador of Creativity showcases her talent through a series of Malaysian-inspired delicacies


Play-Doh Malaysia has scouted their first Doh-Bassador of Creativity through its inaugural contest, organised by Hasbro Toy (Malaysia) Sdn Bhd last month. The winner, Eunice Foong Yin Tong, 9 years old, had the opportunity to work with Michelle Lim (Instagram: @foodmakesfun), a food artist to create a series of Malaysian-inspired Play-Doh sculptures to celebrate both Malaysia Day and World Play-Doh Day!

Both Malaysia Day and World Play-Doh Day fall on 16 September 2017, and this year Play-Doh Malaysia celebrated it in a special way by unveiling a series of Malaysian-inspired food made with Play-Doh compound.

“I am so happy to be selected as the winner and receiving so many Play-Doh products! I have always wanted to own more Play-Doh products and now I have fulfilled my wish to do my version of “masak-masak” and more at home! It is fun and challenging! ” said Eunice.


From right:
Michelle Lim, food artist and Play-Doh Malaysia’s first Doh-Bassador of Creativity, Eunice Foong posing with their Malaysian-inspired Play-Doh Food sculptures. Play-Doh Malaysia embarked on a nationwide search to find Malaysia’s most creative child.

Eunice and Michelle working closely to create one of the famous Malaysian cuisines - Nasi lemak using Play-Doh compound. 

Play-Doh Malaysia’s first Doh-Bassador of Creativity, Eunice Foong Yin Tong with her prize, RM1,000 worth of Play-Doh products

From left: Kelly Yip, Brand Manager of Hasbro Toy (Malaysia), Eunice Foong, winner of Play-Doh Malaysia’s Doh-Bassador of Creativity Contest, and Michelle Lim, food artist after presenting their Malaysian-inspired food made with Play-Doh compound.
(Ice kacang, roti canai, dim sum, nasi lemak, satay) 


With Michelle’s guidance and help, Eunice and she have sculpted a series of Malaysian-favourite foods, including Nasi lemak, Satay, Roti canai, Dim sum, and Ice kacang. In addition, Michelle Lim, a talented mother with two young kids, has been showcasing her food-creation talents with Play-Doh on her Instagram; showing how Play-Doh encourages creativity and “Open-ing A Can of Imagination”.  





Nasi Lemak, one of the Malaysian inspired sculptures by Eunice, Play-Doh Malaysia’s first Doh-Bassador of Creativity, sculpted with the help of food artist Michelle Lim.

Play-Doh made Malaysian cuisine, ice kacang - One of the ideal desserts to chill your days in our all-year-long summer weather in Malaysia.

How about having some satay during your catch-up session with your friends? With Michelle’s guidance, Eunice has managed to create her very first satay dish using Play-Doh compound!

“Whenever I’m having it for breakfast, brunch, lunch, tea, or dinner - having dim sum is always an occasion with my family and loved ones,” said food artist Michelle Lim.



Kelly Yip, Brand Manager for Hasbro Toy (Malaysia) said, “Play-Doh is known as a teaching tool to promote the development of children’s motor skills, communication skills, and sensory experience and creativity. When you open a can of Play-Doh compound, it inspires endless possibilities and we encourage parents to cultivate their children’s creative minds, and spend more quality time with them while exploring different ideas. With World Play-Doh Day and Malaysia Day falling on 16 September, it is only right to create a series of food that carries the Malaysian identity with Play-Doh. This campaign has attracted a lot of good entries and selecting the winner was not easy. What gave Eunice the edge was her creativity and how she interpreted her creation. We are happy to have Michelle and Eunice on board with Play-Doh to celebrate this year’s World Play-Doh in a Malaysian way.”

Rina, Editor of The Malaysian Women’s Weekly said, “We are pleased to support this campaign as a media partner. As parents, it is important to foster children’s creativity, and also to encourage them to participate in arts. We want to share this with our readers, and The Malaysian Women’s Weekly has always been about delivering the message to parents on the importance of cultivating and nurturing a healthy and creative mind. We were very impressed after witnessing the sculptures that came from the hands and minds of Eunice and Michelle.”

With humble beginnings as wallpaper cleaner, the Play-Doh brand has come a long way. Starting off with only four colours of red, blue, yellow and white when they started, the modelling compound brand is now available in more than 50 colours! More than three billion cans of Play-Doh compound have been squished and squashed since 1956. Following Play-Doh’s 60th Anniversary last year, the Play-Doh brand continues to encourage creative, hands-on play with its various playsets such as Kitchen Creations, Food Role Play, Shape and Learn and the brand new digital playset Play-Doh Touch.

More information and updates can be found on http://www.playdoh.com

– The End –


About Hasbro


Hasbro (NASDAQ: HAS) is a global play and entertainment company committed to Creating the World's Best Play Experiences. From toys and games to television, movies, digital gaming and consumer products, Hasbro offers a variety of ways for audiences to experience its iconic brands, including NERF, MY LITTLE PONY, TRANSFORMERS, PLAY-DOH, MONOPOLY, LITTLEST PET SHOP and MAGIC: THE GATHERING, as well as premier partner brands. The Company's Hasbro Studios and its film label, Allspark Pictures, are building its brands globally through great storytelling and content on all screens. Through its commitment to corporate social responsibility and philanthropy, Hasbro is helping to make the world a better place for children and their families. Learn more at www.hasbro.com, and follow us on Twitter (@Hasbro & @HasbroNews) and Instagram (@Hasbro).

Issued on behalf of Hasbro Toy (Malaysia) Sdn. Bhd. by GO Communications Sdn Bhd.
For media enquiries, please contact:
GO Communications Sdn. Bhd.
Ng Yan Ni, yanni@gocomm.com.my, +6012 552 5173
Choulyin Tan, choulyin@gocomm.com.my, +6016 856 7286
Tel: +603-7710 3288
Fax: +603 7710 3289





Marsha
Part Time Blogger
Review Product & Place Blogger
Shaklee ID shoot to Master Coordinator 2018

Assalamualaikum....

Rentetan selepas ke Georgetown Herittage Chocolate di Lebuh Light, kami geng Blogger Utara berpecah menuju destinasi masing-masing.
Ada yang ke hotel untuk next review dan ada ke kenduri.
Lain pulak tempat tuju Marsha sekeluarga iaitu ke KOMTAR.
Pernah dengar tentang The Tops tak?
Meh Marsha story tentang The Tops ni....

The TOPS? Apa yang MENARIK?

Nampak tak perkataan 'THE TOP'??

The TOPS adalah satu-satunya tarikan yang ada di KOMTAR.
Sebelum ni dok tengok je iklan kat KOMTAR gambar dinasor tapi tak terpergi.
Tapi lepas settle job review kat Georgetown Herittage Chocolate en suami ajak ke The TOPS kebetulan tengah PROMO MERDEKA.
Yang teruja nak pergi tu sebab ada Rainbow Walk.....wah bila lagi nak cuba kan?
Walaupun ujan gerimis kami tetap ke sana sebab nak ke Penang ni bukan senang...hihi

Harga tiket?? Meh sini tengok.....

Murah kan?? Sangat berbaloi

Untuk harga tiket ni kita dapat masuk beberapa tempat seperti 7D Discovery Motion Theater, Dino Gym, Jurassic Research Center, Jelly Bump, UFCX, Dragon Regatta, Magic Mirorr Maze, Musical Carousel, Ocean Explorer, Dance Oki dan Rainbow Walk.
Tapi makyong tak boleh masuk semua sebab ada yang tak digalakkan untuk makyong.
Masa tu 7D Discovery Motion Theater pun tengah renovate so tak masuk yang tu.
Yang bestnya nak ulang masuk tempat sama banyak kali pun boley tau.....tu yang rasa berbaloi-baloi sangatt..

The TOPS ni more pada permainan ala-ala kat genting tapi indoor dan yang paling seronok adalah anak-anak.
Tapi dalam entry ni Marsha nak cerita 2 tempat yang paling recomended untuk korang datang sini.
2 tempat yang memang kat mana-mana tak kan ada.
Sangat rare for me.....hihi
Iaitu Jurrasic Research Centre dan Rainbow Skywalk.

Jurrasic Research Centre


Jurrasic Reserach Center ni more pada pengenalan pada zaman Jurassic.
Kita boleh tengok spesis yang ada. Macamana fosil dinasor ni dijumpai dan juga kita boleh tengok 'real' dinasor yang telah dicipta seakan yang real.
Jadi anak-anak memang seronok.

Belakang ada Dinasor....hihi

T-Rex dengan anak-anak

Lagi seronok bila kita masuk je Jurrasic Research Center tu rasa kita memang berada di tempat yang 'real'....memang excited.
Dalam Jurrasic Park Center ni juga ada macam lab dinasor. Tempat pembiakan dinasor seperti yang kita tengok dalam filem.
Dan 'baby' dinasor yang ada seakan 'real' serius cakap....hihi





Rainbow Walk


Satu lagi tarikan yang menarik di The TOPS ni.
Kita boleh naik ke tingkat 65 untuk lihat pemandangan dari dalam bangunan.
Tingkat 65 ni adalah tingkat tertinggi masa KOMTAR dibina dulu. Ia dikenali sekarang sebagai Observation Deck.

Pic dari jurugambar yang ada kat tingkat 65

360 View

Kemudian, masa nak buat The TOP ni dorang tambah lagi 3 tingkat untuk tarikan pelancong tak kira dari dalam dan luar negara.
Ia dikenali sebagai Rainbow Walk sebab ada titian kecil yang transparent ke bawah tau.
Agak gayat tapi bila nak grab peluang ni kan?
Kebetulan masa naik tu hujan jadi Rainbow Walk ni ditutup sementara.
Bila ujan brenti dia open balik....rezeki makyong rupanya meniti di titian kaca Rainbow Walk ni.
Memang fefeeling habis la dan nasib baik ada pengunjung yang datang sudi amikkan gambar Marsha bertiga...eh berempat sebab dalam tummy ada adik baby...hihi

Akhirnya tercapai impian

Best sangattt!!!


Alhamdulillah kenangan yang tak kan marsha lupakan.
Oh ya....PROMO TIKET MERDEKA sampai akhir bulan ni je tau nak beli.
Kepada yang beli online tiket boleh beli sekarang sehingga akhir bulan September ni tapi boleh reedem hingga hujung Disember.
Kalau walk in sampai end September ni je tau.
Apa tunggu lagi??? Jom......💖💖💖

Belanja gambar makyong





Marsha
Part Time Blogger
Review Product & Place Blogger
Shaklee ID shoot to Master Coordinator 2018