Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP Amalkan Norma Baharu Bantu Anak Orang Asli Kembali ke Sekolah Dengan Selamat

Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP Amalkan Norma Baharu Bantu Anak Orang Asli Kembali ke Sekolah Dengan Selamat | Assalamualaikum. Dengan peningkatan kes COVID-19 di Malaysia dan peralihan pembelajaran dalam talian, kanak-kanak semestinya tidak sabar ingin kembali ke sekolah pada tahun 2021. Itu memang tidak dinafikan sebab Marsha juga mempunyai anak yang masih bersekolah. Namun wabak Covid-19 yang telah menjejaskan ekonomi negara terutama dalam kalangan pelajar Orang Asli telah membantutkan rancangan mereka untuk kembali ke sekolah.

TOP, jenama yang tak asing lagi dan juga telah dinobatkan sebagai pemenang anugerah Platinum Putra Brand Award 2019 bagi kategori produk keperluan rumah, kini kembali dengan kempen amal ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ dengan matlamat menyediakan kelengkapan kembali ke sekolah bagi 364 orang pelajar Orang Asli di Pahang, Perak dan Johor bagi sesi persekolahan tahun 2021. 

Bagi mengurangkan risiko kanak-kanak ini dijangkiti COVID-19, TOP akan menyumbang dua pelitup muka kain guna semula di samping kelengkapan kembali ke sekolah seperti pakaian seragam baharu, kasut, stoking, beg sekolah, set alat tulis, pensil warna dan buku latihan untuk setiap kanak-kanak. Sumbangan ini bertujuan menyuntik semangat kanak-kanak ini untuk hadir ke sekolah dan meringankan beban kewangan ibu bapa mereka serta meyakinkan ibu bapa ini bahawa anak-anak mereka dilindungi daripada pandemik. 


Selama lima tahun kempen ini telah  berlangsung dan mendapat sokongan yang hebat, kempen ini telah membantu kira-kira 2,500 orang kanak-kanak berumur antara 7 ke 17 tahun dari 79 komuniti yang memerlukan termasuk Orang Asli, NGO anak yatim dan anak dari keluarga ibu bapa tunggal.

Jalin Kerjasama dengan TESCO dan Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA)


Dengan kerjasama JAKOA, TOP telah menyenarai pendek sekolah yang dihadiri sepenuhnya oleh pelajar Orang Asli dari komuniti yang paling terjejas mata pencarian mereka akibat pandemik, di samping meraikan kepelbagaian, pencapaian dan ketabahan komuniti ini. Tiga buah sekolah rendah Orang Asli yang menerima kelengkapan kembali ke sekolah adalah SK Kampung Kudong, sebuah sekolah Orang Asli berpretasi tinggi di dalam hutan simpan di Bekok Johor; SK Pos Dipang di Jeram, Perak yang telah mempamerkan semangat kental dalam pemulihan selepas tanah runtuh, banjir dan tragedi lain; dan SK Terisu di Cameron Highlands, Pahang yang terpencil dan terjejas mata pencarian.

Anak-anak Orang Asli Pos Dipang, Perak
Dana akan dikutip menerusi sumbangan sebanyak RM0.30 dari jualan produk detergen TOP di pasaraya TESCO dan TESCO Online dari 1 Disember ke 31 Disember 2020. JAKOA akan menghantar kelengkapan kembali ke sekolah ini kepada komuniti Orang Asli menjelang 15 Januari 2021 sebelum bermulanya penggal persekolahan yang baharu. 


Anak-anak Orang Asli SK Pos Dipang, Perak
TOP dari Lion Jepun tekenal dengan konsep kehidupan yang bersih menyeluruh dengan menggalakkan cucian pakaian yang lebih bersih, selesa dan kesejahteraan hidup yang lebih baik menerusi inovasi teknologinya. TOP Micro-Clean dengan teknologi Anti-Sebum menanggalkan kotoran ketara dan kotoran yang tidak kelihatan dengan berkesan.

“Populasi Orang Asli merupakan antara yang paling terjejas mata pencarian akibat COVID-19. Dalam kerjasama kami dengan JAKOA, kami telah mengenalpasti penambahan pelitup muka jenis kain boleh guna semula sebagai satu cara untuk membendung penularan COVID-19 dengan melindungi kanak-kanak dan pada masa yang sama meringankan beban kewangan keluarga mereka.”

TOP memasukkan pelitup muka tiga lapis guna semula dengan penapis tersedia dalam saiz kanak-kanak ke dalam kelengkapan kembali ke sekolah kerana pelitup muka jenis ini tahan lama dan ekonomi dalam jangka masa panjang berbanding pelitup muka jenis pakai buang. Sebagai melengkapkan usaha kelestarian ini, TOP akan menyumbang serbuk pencuci TOP Super Hygienic kepada setiap keluarga Orang Asli bagi menyediakan serbuk pencuci berprestasi tinggi yang boleh membersihkan pakaian mereka dengan lebih sempurna termasuk pakaian seragam sekolah dan pelitup muka kain.

“Serbuk pencuci TOP Super Hygienic Powder dan cecair pencuci TOP Odour Buster Liquid Detergent amat sesuai digunakan terutamanya pada musim pandemik kerana formulasi anti bakterianya mampu menghapuskan 99.9% bakteria* untuk perlindungan maksimum dan ia juga mempunyai wangian anti peluh berprestasi tinggi bagi menghilangkan bau hapak, bau peluh dan menanggalkan sebum yang terperangkap. Kempen ini telah mendapat sambutan baik pengguna TOP selama lima tahun kebelakangan ini. Kami berharap mereka akan terus menyokong ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ pada tahun ini kerana keperluan kali ini lebih memerlukan,” kata Pengurus Pemasaran Southern Lion Sdn Bhd (Bahagian Penjagaan Fabrik) Cik Ling Ai Li.
Kempen ini selaras dengan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 yang menekankan pemulihan nasib pelajar Orang Asli menerusi kerjasama antara kerajaan dan swasta dalam mendekati ibu bapa dan komuniti bagi mengubah sistem pendidikan. Ia juga tepat pada masanya di saat negara sedang dilanda gelombang ketiga COVID-19.


“Pandemik yang melanda ini secara tidak langsung memberi kesan yang mendalam terhadap masyarakat Orang Asli. Ada keluarga yang berasa bimbang dengan kesihatan anak-anak mereka kerana tidak mampu membeli pelitup muka, namun tidak mahu anak-anak ketinggalan dalam bidang akademik. Pembelajaran secara dalam talian agak sukar bagi komuniti ini yang tiada sambungan internet dan peranti elektronik yang diperlukan di rumah malah guru-guru perlu menghantar kerja rumah terus ke rumah para pelajar. Komuniti Orang Asli dan JAKOA mengalu-alukan sokongan rakyat Malaysia terhadap kempen kembali ke sekolah ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ dan penambahan pelitup muka kain guna semula yang pasti akan membantu melindungi kanak-kanak, memberi keyakinan dan meringankan beban ekonomi ibu bapa,” kata Ketua Pengarah JAKOA, Prof Juli Edo.


Semasa tempoh kempen dari 1 hingga 31 Disember 2020, produk detergen TOP akan ditawarkan pada harga istimewa di semua pasar raya TESCO dan TESCO online.


Untuk maklumat lanjut, layari http://www.southernlion.com.my atau hubungi talian khidmat pelanggan di 1800-88-0133.


Cerahi Kehidupan Bersama TOP 2015 hingga 2019


Tahun

Bil. Pelajar Yang Mendapat Manfaat

NGO/Komuniti

2015

440

20

2016

400

16

2017

439

18

2018

500

18

2019

674

7

Jumlah

2,453

79


Jom korang kita support usaha dari TOP dengan membeli produk TOP. Sambil membeli dan guna secara automatik juga kita menderma dan membantu anak-anak Orang Asli yang memerlukan. Jangan lepaskan peluang korang untuk support kempen ini tau!

Marsha 
Part Time Blogger 
Niche Lifestyle, Parenting, Healthy, Beauty & Travel 
Collaboration & Review Blogger

26 Comments

 1. Sangat bermanfaat..teruskan perjuangan kehidupan norma baru kita jaga kita

  ReplyDelete
 2. Satu kempen CSR dr TOP yg patut dicontohi produk jenama lain.

  ReplyDelete
 3. I love it when companies and NGO work hand in hand to address the plight of the needy and less fortunate. Way to go for TOP , companies which are involved and of course consumers. Let's make the life of others better too.

  ReplyDelete
 4. bagusnya inisiatif TOP untuk bantu anak-anak orang asli ni untuk terus cergas dan cerdas membesar. Walaupun pandemik, tak menghalang kita untuk buat kebaikan!

  ReplyDelete
 5. Kat rumah ni memang pakai TOP..sempat lagi ni nak beli di Tesco ☺️

  ReplyDelete
 6. Rawlins sekeluarga memang pengguna TOP. Maka pasni kena beli kat Tesco agar boleh membantu anak Orang Asli kembali ke sekolah kan. Dalam rezeki kita tersimpan rezeki orang lain kan

  ReplyDelete
 7. menarik juga program macam ni, membeli sambil menderma. semoga dapat meringan beban mereka yg memerlukan :)

  ReplyDelete
 8. terbaiklah TOP! Memang jenama pilihan. kempen2 sebegini setidak-tidaknya dapat membantu mereka yang memerlukan. :)

  ReplyDelete
 9. Lepas ni beli top jela.. Boleh mmebeli sambil mendrrma.. Bagus top bantu anak2 org asli utk sekolah. Top ni nad pernh pakai, memang wangi

  ReplyDelete
 10. Bagusnya inisiatif ni. Terutamanya di zaman sekarang, ramai yang terkesan, dan tak semua mampu membeli keperluan seperti pelitup muka dsb.

  ReplyDelete
 11. Kami sekeluarga memang guna pencuci Top..baru jer top up mggu lepas..bagus laa TOP ambik inisiatif mcm ni untuk bantu Anak2 Orang Asli..ringan sikit beban mereka

  ReplyDelete
 12. Sis pun dah guna juga TOP ni semula. Formula terbaru dia bagus, lagikan kita ni sekarang kena hapus kuman terselindung, so sesuai sangat laaa beli TOp ni..

  ReplyDelete
 13. Bagus insiatif yg diperkenalkan oleh top melalui kempen ni. Kita dapat membantu lbh ramai org

  ReplyDelete
 14. I pernah try TOP sabun before. Now can try TOP Super Hygienic Powder and give back to community!

  ReplyDelete
 15. Bagus sangat initiative dari TOP ni.. no wonder my parent support brand ni.. selain produk berkesan , initiative mereka wajib kita support so that kita dapat meringankan beban mereka yang memerlukan... I will go for TOP also after this...

  ReplyDelete
 16. kita kena perlu membantu golongan yg kurang berkemampuan. program spt ini perlu dilaksanakan dari masa ke semasa...

  ReplyDelete
 17. Terbaik kempen mcm ni utk membantu org asli

  ReplyDelete
 18. bagus TOP buat kempen macam ni

  ReplyDelete
 19. Terbaik TOP, sekurang-kurangnya ia bantu kurangkan beban org2 asli yg memerlukan bantuan..

  ReplyDelete
 20. This is such a great initiative from TOP! Great job and I hope to see more coming soon!

  ReplyDelete
 21. Membeli sambil menderma ni satu usaha yang patut dipuji..

  ReplyDelete
 22. sambil membeli sambil menderma..Suka kempen macam ni.

  ReplyDelete
 23. Usaha yang bagus dari Southernlion menyumbangkan sumbangan untuk keperluan orang disana.

  ReplyDelete
 24. this is a very initiative program to support the orphanage and keep it up TOP!!

  ReplyDelete
 25. What a beautiful initiative to help those people and communities in need. Hopefully this spreads the awareness among Malaysians to keep giving and paying forward! :)

  ReplyDelete

Terima kasih sudi tinggalkan komen. Moga dimurahkan rezeki semua. Tunggu saya terjah balik yer..:)

Subscribe Us