Disinfeksi Permukaan Secara Profesional Melalui Rangkaian Clorox

Disinfeksi Permukaan Secara Profesional Melalui Rangkaian Clorox | Assalamualaikum. Pejam celik dah tahun kedua kita dalam Pandemik Covid-19. Bermula pada tahun 2020 masa tu ingat lagi masih kacau bilau sebab ianya seakan mimpi dan kini ia boleh dikatakan separa endemik. Pandemik Covid-19 telah membuatkan kita lebih peka terhadap kehadiran serta jangkitan virus dan kuman. Ekoran varian Omicron yang mudah merebak berbanding varian-varian lain sebelum ini, seluruh dunia kini bertarung dalam menangani gelombang keempat pandemik tersebut. Di Malaysia, kes-kes yang melibatkan varian Omicron juga kian meningkat. 

Sebenarnya Marsha juga #CovidFighter yang baru je habis kuarantin 2 minggu lepas. Alhamdulillah anak-anak kekal negatif kerana Marsha mengutamakan keselamatan anak-anak dirumah. Mungkin virus yang Marsha dapat ni dari tempat kerja tapi syukur anak-anak dilindungi. Bagaimanakah kita dapat melindungi diri dan insan tersayang daripada jangkitan virus dan kuman, pada masa sama menjadikan ruang kediaman, kerja atau belajar satu zon bersih? 


Pertama sekali, kita kena tahu apakah elemen yang sedang kita depani. Covid-19 adalah satu virus pernafasan yang boleh tersebar menerusi titisan cecair daripada tubuh. Ini berlaku apabila penghidap virus berkenaan batuk, bersin atau menyentuh muka mereka dan seterusnya memegang suatu permukaan. Oleh itu, kita sangat disarankan menggunakan disinfektan. Sebelum itu, pastikan kita sentiasa sentiasa mematuhi arahan pada label produk bagi penggunaan yang betul.


CLOROX Expert Bantu Marsha Disinfeksi Rumah & Tempat Kerja Dengan Selamat

Kali ni Marsha nak memperkenalkan rangkaian disinfeksi Clorox Expert yang membantu Marsha mendisinfeksi kediaman, tempat kerja, sekolah atau universiti secara profesional. Dihasilkan dengan komponen-komponen yang digunakan dalam rangkaian Clorox bagi kegunaan hospital dan perkhidmatan perubatan, rangkaian terbaharu, yang menerima pengiktirafan EPA, ini mampu membunuh 99.9% virus dan bakteria dalam masa 1 minit. Ia juga dapat menyingkirkanvirus SARS-CoV-2 yang menyebabkan COVID-19. Menberikan hasil profesional dan pembersihan yang rapi, Clorox Expert adalah pilihan terbaik untuk mengekalkan kebersihan ruang anda daripada kuman dan virus termasuk COVID-19.


Clorox telah berada dalam bidang solusi pembersihan dan disinfektan sejak tahun 1913. Sangat lama kan? Kita semua maklum Clorox Bleach merupakan jenama peluntur nombor satu di dunia dan kemampuannya untuk membunuh 99.9% kuman telah dipercayai selama bergenerasi. Kenyataan ini telah dibuktikan menerusi data dengan produk-produk Clorox telah dicuba dan diuji oleh golongan profesional dan pengguna sebelum pandemik melanda.


“Varian Omicron amat mudah merebak, menjadikan disinfeksi permukaan keras dengan lebih kerap menjadi satu keutamaan. Pastikan anda selalu menyahjangkit permukaan yang kerap disentuh seperti kunci, tombol dan pemegang pintu, telefon, komputer riba dan meja, ruang dalaman kenderaan serta bungkusan dan penghantaran. Adalah lebih baik mengambil langkah berwaspada agar kekal selamat,” kata Paulo Lao, Pengarah Jualan dan Pemasaran Clorox Asia Tenggara.


Beliau menambah, 

“Penyebaran varian Omicron bermakna kita berpotensi menjadi pembawa virus tersebut ke rumah dan menyebarnya kepada insan tersayang. Oleh itu, adalah amat penting untuk kita disinfek item-item yang sering disentuh bagi menjamin kebersihan, keselamatan dan ketenangan minda.”

Tips Penjagaan Ruang Dengan Clorox


Jom Marsha kongsikan beberapa tip dari Clorox  bagaimana kita boleh menjaga ruang dan melindungi diri dan insan tersayang dalam menghadapi peningkatan kes Omicron:


#1 Memastikan Keselamatan Ruang Kerja, Sekolah dan Kolej


Kolaborasi merupakan sebahagian besar daripada sesi penting di tempat kerja, sekolah ataupun kolej. Sungguhpun kita berhasrat untuk mengekalkan penjarakan fizikal, namun masih terdapat kemungkinan bahawa kita menyentuh item-item yang telah disentuh pihak lain. Tidak salah untuk menjadi ‘pembersih’ atau ‘clean freak’ dengan menyahjangkit ruang kerja atau belajar anda apabila anda tiba atau kembali ke ruang tersebut selepas waktu makan tengah hari.

#2 Buatkan Satu Pek Pencegahan


Pastikan anda mempunyai item-item pencegahan jangkitan (seperti pelitup muka, topeng muka, pensanitasi tangan, sarung tangan pakai buang serta pengelap dan penyembur pembasmi kuman) di lokasi tumpuan kediaman, konsol pusat kereta, di tempat kerja atau meja belajar, mahupun di dalam beg tangan atau beg galas anda untuk kegunaan jika anda berada di luar.


#3 Membasmi Kuman Pada Peranti dan Barangan Bawaan Harian


Item bawaan harian seperti beg tangan, beg galas, komputer riba dan telefon mudah alih berpotensi untuk terkena titisan cecair tubuh - daripada diri atau individu sekeliling anda. Setibanya di rumah, pastikan anda mengelap item-item ini dengan rapi. Gunakan Clorox Expert Disinfecting Wipes untuk memastikan item peribadi anda selamat dan mengelak anda dari menyebarkan virus secara tidak sengaja.

#4 Disinfeksi Kenderaan Anda


Kita menghabiskan banyak masa dalam kenderaan dan pada kebiasaannya tanpa memakai pelitup muka. Gunakan Clorox Expert Disinfecting Spray untuk membasmi kuman pada permukaan keras pada kadar segera atau guna Clorox Expert Disinfecting Wipes untuk mengelap permukaan keras dengan lebih rapi. Jangan lupa untuk mengelap bahagian dalam dan luar lubang pendingin hawa dan pemegang pintu.
#5 Singkir Kuman Melalui Semburan


Sebelum membawa masuk pembelian barangan keperluan atau bungkusan ke dalam rumah, sembur terlebih dahulu permukaan barangan tersebut. Letakkan Clorox Expert Disinfecting Spray di pintu masuk rumah untuk segera menyahjangkit item-item terlibat bagi menyingkirkan virus yang ada dan memastikan keselamatan diri dan insan tersayang terus terpelihara.

#6 Disinfeksi Permukaan Kerap Disentuh


Susur tangan, suis lampu, pemegang dan tombol pintu adalah antara permukaan yang dipenuhi kuman. Seperti juga item-item yang sering dipegang dan sentuh seperti telefon, papan kekunci komputer dan alat kawalan jauh televisyen. Kami mengesyorkan Clorox Expert Disinfecting Wipes bagi membersihkan permukaan item-item ini kerana ia mampu membunuh 99.9% virus dan bakteria termasuk Covid-19 hanya dalam 15 saat9. Bersihkan permukaan ini dengan rapi sekurang-kurangnya sekali sehari.
Jangan leka dan lalai dalam memastikan keselamatan. Ikuti tip-tip mudah ini bagi membantu anda kekal selamat dan sihat serta mampu bertahan dalam mendepani cabaran yang dibawa varian Omicron.

Rangkaian CLOROX ExpertRangkaian Clorox Expert termasuk Clorox Expert Disinfecting Wipes dengan pek 15 dan 30 helaian kain pengelap; dan Clorox Expert Disinfecting Spray. Produk-produk Clorox boleh didapati di peruncit-peruncit terkemuka di seluruh negara.


Dapatkan maklumat lanjut mengenai aktiviti dan perkara berkaitan pembersihan serta sebagainya di laman web Clorox Malaysia di https://www.cloroxmalaysia.com atau ikuti laman media sosia Clorox Malaysia di https://www.facebook.com/CloroxMalaysia/ dan https://www.instagram.com/cloroxmalaysia/.


 1*Staphylococcus Aureus, Pseudomonas Aeruginosa, E.Coli, Candida Albicans, Influenza A H1N1, Influenza A H3N2, Human Coronavirus 229E, SARS-CoV-2. Gunakan mengikut arahan label.

2 https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/non-us-settings/overview/index.html 

3 https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/disinfecting-your-home.html

4*Staphylococcus Aureus, Pseudomonas Aeruginosa, E.Coli, Candida Albicans, Influenza A H1N1, Influenza A H3N2, Human Coronavirus 229E, SARS-CoV-2. Gunakan mengkut arahan label.

5 https://www.cloroxmalaysia.com/en/products/clorox-expert-disinfecting-wipes/fresh-scent/

*Membunuh virus SARS-CoV-2 pada permukaan yang keras dan tidak berliang. Gunakan mengikut arahan untuk kuman yang lain. 

6 Sumber Euromonitor International Limited; Home Care 2020 Edition; Peluntur, semua saluran, harga jualan runcit, data Nama Jenama Global Clorox 2019.

7 https://www.gavi.org/vaccineswork/fresh-research-says-omicron-lasts-much-longer-surfaces-other-variants-disinfecting

8 https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/disinfecting-your-home.html

Marsha 
Part Time Blogger 
Niche Lifestyle, Parenting, Healthy, Beauty & Travel 
Collaboration & Review Blogger

0 Comments

Subscribe Us