Yayasan AEON Malaysia (MAF) Meraikan Golongan Kurang Bernasib Baik Melalui Program Mesra Deepavali

Yayasan AEON Malaysia (MAF) Meraikan Golongan Kurang Bernasib Baik Melalui Program Mesra Deepavali | Assalamualaikum. 

Perayaan Deepavali semakin hampir. Marsha pasti ramai rakan-rakan yang beragama hindu sedang sibuk membuat persiapan untuk perayaan Deepavali yang bakal menjelang nanti. Kita memang sedia maklum perayaan Deepavali adalah salah satu perayaan terbesar di negara kita sama dengan Hari Raya Aidilfitri dan Tahun Baru Cina.

Sabtu lepas 15 Oktober 2022, Marsha berpeluang menyertai Yayasan AEON Malaysia (MAF) dalam program anjuran mereka iaitu Program AEON Mesra Deepavali di AEON BiG Falim, Ipoh. Diilhamkan untuk mendekati mereka yang memerlukan, Yayasan AEON Malaysia telah ditubuhkan pada 2004 oleh AEON dan ia adalah peruncit pertama di Malaysia yang memulakan yayasan amalnya sendiri. 
Sehingga kini, Yayasan AEON Malaysia telah menyumbang lebih RM14 juta dalam pelaksanaannya pelbagai program kelestarian komuniti. Yayasan AEON Malaysia ialah cabang tanggungjawab korporat Kumpulan AEON Malaysia. Ia berusaha untuk memberi bantuan kepada mereka yang tidak mempunyai akses kepada keperluan asas seperti pendidikan, tempat tinggal dan sokongan perubatan. Ia juga bertujuan untuk memberi bimbingan kepada generasi yang lebih muda dalam menangani cabaran sosial hari ini tanpa mengira kaum dan agama, dan untuk mengembangkan lagi potensi mereka untuk masa depan yang lebih bermakna.

AEON Group Malaysia


AEON Group Malaysia terdiri daripada lapan entiti terkenal iaitu AEON CO. (M) BHD., AEON BiG (M) Sdn Bhd, AEON Fantasy (M) Sdn Bhd, AEON Credit Service (M) Berhad, AEON TopValu (M) Sdn Bhd, AEON Global Supply Chain Sdn Bhd, AEON Delight Sdn Bhd dan Yayasan AEON Malaysia.

Operasi AEON Group Malaysia sangat pelbagai meliputi pasar raya besar, pasar raya dan jenama runcit pusat membeli-belah kepada perkhidmatan kewangan dan kredit. AEON Group Malaysia juga menawarkan perkhidmatan pengurusan kemudahan bersepadu, pengkomersilan swasta berkualiti tinggi jenama yang memberi tumpuan kepada produk dari Malaysia dan Jepun, pendidikan dan hiburan perkhidmatan untuk kanak-kanak dan keluarga serta pengurusan logistik dan rantaian bekalan khusus.Program AEON Mesra Deepavali Bersama Golongan Kurang Bernasib Baik di Ipoh


Melalui acara yang bermakna ini, MAF telah bekerjasama dengan dua organisasi iaitu Kuil Sree Muneeswarar dan Persatuan Wanita Perak dalam membawa 80 anak daripada 30 isi rumah seluruh Ipoh yang kurang berkemampuan untuk mencipta pengalaman membeli-belah Deepavali yang menggembirakan di AEON BiG Falim. 
Marsha sempat join anak-anak yang diraikan shopping dan untuk sesi ini setiap seorang dari mereka diberi RM200 untuk mendapatkan pakaian lengkap Deepavali, kasut dan aksesori lain yang menjadi pilihan mereka.  Aktiviti ini turut dibantu oleh sukarelawan dari AEON BiG Malaysia Sdn Bhd, AEON Credit Service Berhad, dan AEON CO. (M) BHD. 

Selain membeli-belah pakaian Deepavali, setiap keluarga menerima ‘Kotak AEON Bersamamu’ yang mengandungi barangan runcit bernilai RM100 dengan tambahan RM200 ‘duit raya’ untuk perayaan mereka persiapan. Kanak-kanak itu menerima RM50 setiap seorang untuk wang saku mereka.

Acara itu juga dimeriahkan dengan pertandingan reka cipta Deepavali kolam yang disertai oleh kanak-kanak.
Program ini juga dihadiri oleh Datin Noryahwati Mohd Noh yang merupakan Presiden MAF. Beliau turut memberikan ucapan semasa majlis tersebut.
“Kami akan sentiasa melanjutkan menghulurkan tangan kepada mereka yang memerlukan sokongan, terutamanya kanak-kanak dan orang yang tidak bernasib baik keluarga, selaras dengan ikrar yayasan. 

Kami berbesar hati untuk bekerjasama dengan Kumpulan AEON untuk sukarelawan dan tempat untuk kanak-kanak membeli-belah kerana mereka menawarkan pilihan yang hebat
untuk keperluan Deepavali.”

Majlis tersebut turut dihadiri oleh Keiji Ono, Naib Presiden Yayasan AEON Malaysia dan Pengarah Urusan AEON CO. (M) BHD.; Daisuke Maeda, Naib Presiden Malaysia Yayasan AEON dan Pengarah Urusan AEON Credit Service (M) Berhad dan Sheikh Farouk Sheikh Mohamed, Pengarah Urusan AEON BiG.

6 Cawangan AEON Terlibat Memberikan Sumbangan


Kalau korang nak tahu, MAF telah menyumbang sehingga RM90,000 dalam bentuk sumbangan untuk Program AEON Mesra Deepavali ini. Selain AEON BiG Falim di Ipoh, program ini turut disertai lima lagi cawangan AEON dan AEON BiG lain iaitu AEON Mall Taman Universiti, Johor; AEON Mall Bandar Sunway, Selangor; AEON Mall Taman Equine, Selangor; AEON BiG Midtown Falim, Perak; AEON BiG Subang Jaya, Selangor; AEON BiG Bukit Rimau, Selangor dan melibatkan 300 kanak-kanak secara keseluruhan.
Yayasan AEON Malaysia sentiasa berusaha untuk memberikan sokongan tertinggi mereka kepada inisiatif dan gerakan yang bermanfaat kepada masyarakat dan warganegara Malaysia. Program AEON Mesra  ini adalah selaras dengan usaha yayasan untuk menyokong Lestari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Matlamat Pembangunan (UNSDG) yang selaras dengan SDG 16 – yang menggalakkan keamanan dan masyarakat inklusif untuk pembangunan mampan, menyediakan akses kepada keadilan untuk semua dan membina berkesan, bertanggungjawab dan inklusif di semua peringkat.

Marsha 
Part Time Blogger 
Niche Lifestyle, Parenting, Healthy, Beauty & Travel 
Collaboration & Review Blogger

0 Comments

Subscribe Us