Sebenarnya ibu baru je rehat2 jap lps kemas brg2 ibu & juga Anith.
Tumpah jgk air mata ibu bila tgh kemas baju2 & barang2 Anith.
Mcm mimpi je kami akan berjauhan xlama lg.....:'(.
Sori kwn2 sbb dah 2,3 hari menyepi.
Weekend lps ibu balik Kulim umah MIL.
So ibu xleh nak online...kat umah pakai streamyx..xleh bwk sana sini....hehehe.
Ari ni plak....kul 7 am - 7 pm Ibu & Anith teman Abah ke Ipoh.
Abah ade taklimat.
Ibu risau abah drive sensorang.
Dah la nak ke Ipoh amik masa 2 jam.
Dari dok saje2 kat umah leh gak ibu teman abah & jalan2 skali time abah hadiri taklimat...hehe.
Esok pg Abah, Ibu & Anith nak bertolak balik Kelantan.
Tujuan........nak anta Anith & Family ibu pun nak ikut ibu daftar kat UPM nt.
Oh ya...plan sok nak jumpa kwn lama ibu.......Asna kat hentian Banjaran Titiwangsa.
Boleh je kan nak jumpe kat ctu???
Sebab dorang otw dr Kelantan nak balik Penang.
Ibu plak dr Perak nak ke Kelantan.
Laluan sama tp haluan berbeza.....hehehehe.
K la...nt ibu updated lg ye.
See yaaaaaaaaaa!!!!!!


p/s: CD Knickernappies ibu dah sampai sabtu lps. Nt ibu review ye. Utang dulu....hehehe.

TAG ni ibu dapat dari Ninja aka Ozzy.
Ibu harap bro Ninja puas hati ye...hehehe.
-
-
-
Syarat2 TAG ni....

a) Copy gambar di atas - Dah setel.

b) Tulis 23 fakta rawak wak wak (rendom dem dom) tentang diri awak ( tak kisah ler bende tu fakta kerr angan angan kerr cita cita kerr imaginasi kerr or wat so ever la...

Ok....facts ttg diri ibu:-

1. Seorang Isteri kepada hubby yang penyayang.

2. Ibu kepada Anith yang manja.

3. Suke makan.

4. Suke window shopping.

5. Suke Travel.

6. Anak sulung dari 5 org adik beradik.

7. Masih seorang student.

8. Begineer bisneswoman.

9. Addicted ngan Cloth Diaper & Cloth Pad.

10. Mempunyai keluarga sendiri & mertua yang penyayang.

11. Umur masih belum mencecah 3 series.

12. Suke shopping online

13. Addicted to blogging.

14. Impian ibu makin tercapai....=)

15. Seorang Pegawai Muda Askar Wataniah.

16. Masa di Universiti aktif dalam aktiviti Universiti & kolej.

17. Mudah tersentuh.

18. Impian nak beli umah lg 2 tahun.

19. Cita2 nak menjadi seorang ibu & isteri yang mithali.

20. Erm...bestkan kalau hidup untuk travel...(imaginasi...hehe)

21. Nak g holiday ke Aussie.

22. Suka masak....hehe.

23. Seorang mummy yang sporting!!

So ibu panjangkan TAG ni buat kwn2 blogger yang selalu jenguk ibu kat blog.
Jgn malu2 tau.....=)

Morning semua!!
Hari ni ibu dapat TAG dari salah sorang rakan blogger ibu.
Thanks a lot too....
Mangosteenager aka MatiKatak
Thanks bro....=)
Comelkan MR HAPPY ni??..=)
-
-
-


Ok...jom jwb soklan TAG..

1. Adakah anda rasa HAPPY sekarang?

Hurmm...
Perasaan skrg bercampur baur sebenarnya. Happy sebab dapat melanjutkan pelajaran dlm bidang perguruan nt tp dalam masa yang sama sedih sebab akan berjauhan dgn dua insan tersyg....Abah & Anith.

2. Kenapa anda rasa HAPPY?

Sebab Ibu bahagia bersama Abah & Anith....=)

3. Apakah yang boleh membuatkan anda HAPPY??

Dapat bersama Abah & Anith adalah perkara yang menHAPPY kan ibu.
Kalau abah buat suprise pun happy gak...*wink*

4. Nyatakan warna yang anda suka.

Coklat

5. Beritahu 9 org yang anda mahu TAG.

Ok..kali ni ibu nak TAG...
1. Chybee
2. Innumatin
3. Ninja
4. Lynn
5. Molie
6. Nard
7. Kak Long Nuzula
8. Krole
9. Esther



Alhamdulillah....akhirnya ibu dapat buat jgk PAP SMEAR.
Asyik tertangguh je nak buat dr bulan lps lg.
Before buat tu cuak gak sbb takut sakit.
Sebab bila tny member2 ibu..ade yang ckp sakit, ade yang x.
Depends pada nurse yang buat...hehehe.
Alhamdulillah nurse yang buat proses ni ok...so xsakit.
Xlama pun buat..........5 minit pun xsmpi..hehe.
Lps ni next year nak buat lg dah ok sbb dah ade pengalaman...hehehe.
Oh ya, penting ke PAP SMEAR??
PAP SMEAR ni memang penting untuk wanita2 yang dah berkahwin.
Test ni adalah untuk mengesan kemunculan KANSER SERVIKS.
KANSER SERVIKS adalah penyakit ke2 bahaya selepas BREAST CANCER.
So skrg ibu kene tggu result je la.
Harap semua ok....Doakan ye kwn2...(^_^).
So kwn2 yang dah kawen & belum buat test ni baik buat cepat2 tau.
Mencegah lebih baik dari merawat....(^_^)


Ibu tau dah lewat tp nak jgk wish dalam blog...hehehe.
HAPPY FATHER'S DAY
to all Daddy, Papa, Walid, Baba, Ayah, Abah & semua yang memegang title ni di semua ceruk rantau.

-
-To my Abah, Terima Kasih sbb sabar menjaga anak mu yang agak nakal & degil ini. Akhirnya along menjadi manusia yang berguna. Tunjuk ajar abah akan along ingat selamanya. Kasih Sayang abah sgt bernilai. Segala nasihat abah, Along akan ingat semuanya. Along sayang abah!!
-
-
-
-To Abang, my lovely HERO. Terima kasih sebab terima isteri abang seadanya. Terima kasih sebab menjaga ayang & anak dengan sepenuh hati abang. Segala nasihat abang, ayang akan ingat sentiasa & sematkan dalam hati. Xde yang special ayang mampu bg abang hanya kesetiaan ayang dr hati tulus ini. Moga ikatan perkahwinan kita akan kekal selamanya.....amin. Ayang cinta & sayang abang hingga ayang menutup mata selamanya. LOVE U syg.........!!!
Semalam kul 3 ptg ibu cek balik lmn web UPM nak tgk surat tawaran dah kuar lum?
Alhamdulillah dah kuar.
Ibu sedih sbb ingat ke lapor diri lambat sket.
Rupa2nya, 3 hb ni dah kene daftar kat UPM.
Means....lg 2 weeks masa Ibu, Abah & Anith dok ber3.
Singkatnya masa............huwaaaaaaaaa!!
Dalam 2 mggu ni pun agak bz gak sbb ibu kene buat preparation.
Nak buat medical check up lagi & so on.
Anith pun mcm dah buat perangai mcm2.
Mcm tahu2 je kami nak berjauhan...huhuhu.
Sedih hati ibu ni..............huwaaaaaaaaaaaa!!
Lg sedih sbb tahun ni xleh nak posa penuh ngan abah....huhuhu.
Ya Allah, tabahkan lah hati hamba-MU ini.
Kuatkan lah hati kami berdua moga kami dapat tempuhi tempoh 1 tahun dgn baik..amin.
-
-
-
-
-
Buat anak ibu....
Dok baik2 ngan Tok Ma tau syg...
Ibu harap anak ibu sentiasa ceria.
Ibu akan balik selalu jumpa anak ibu ye.
Jgn nangis & jgn nakal2 ye syg.
Ibu saaaaaayang anak ibu....
Will miss u dear...
-
-
-
-
Buat Abg,
Abg pun jaga diri elok2 tau, keje baik2.
Nt selalu call, sms & 3G ayang tau.
Ingat ayang selalu....ayang selalu ade dekat ngan abg.
Jgn tensen2...ceria selalu.
Kalau ade problem jgn lupa ayang ade wpun jauh.
Nt internet la jadi penghubung kita...hr mggu kalau xde kelas ayg balik tau.
Kita balik jumpa anak same2 tau.
I will miss u syg....Love U in deep my heart syg...

Ishhhhhhhh...geram tul bila ibu tgk.
Ibu tau ni pun dari En Ben & ibu rasa memang patut ibu tolong sebarkan kpd kwn2 skali.
Nak tau ape?? Kat FB ade org yang memang agak b*****g wujudkan group INI.
Ibu xsanggup nak sebut....huhuhu.
Kwn2....tolong sama2 kita sebarkan & dari segi bahasa yang digunakan tu bukan rakyat Malaysia.
Tolong kwn2 sebarkan...TQ!!!


Fuhh...agak pack jadual ari ni...hehehe.
Nak tau ibu, abah & Anith buat pe ari ni?
Jeng...jeng....
Ibu & Anith g teman serta sokong Abah tournament Futsal di Baling ari ni.
Anjuran KASTAM Pengkalan Hulu....& Abah mewakili team dari MAQIS.
Seronok tau g tgk lwn Futsal...wpun team abah xbernasib baik tp amat puas hati sbb Abah score goal...:).
Kul 8.45 am kami gerak ke Baling sbb tournament start kol 9 am.
Permainan adalah berbentuk LIGA, so team abah lwn 3 team dlm kump A.
Dalam kul 1 lebih tamat semua & kami pualang utk berehat dirumah sbb makan dorang dah support...hehehe.
Dalam kul 5 pm plak, kami kuar lg....nak kemana??
Potong rambut la....hehe..
Anith & Ibu dua2 kene potong pendek...hehehe.
Nt ibu upload gambar Anith ngan rambut baru k..hehehe.
Pas potong rambut, kami jalan2 cari makan kat Pengkalan Hulu.
Makan laksa kat warung kat pekan....so mlm xmsk...hehe.
Malam ni kami rehat2 je kat umah sbb Abah pun dah xlarat..hehehe.


Actually semalam ibu follow abah g servis kete kat JURU AUTO CITY.
Bertolak dalam kul 10 am & bajet memang nak lunch kat sana.
Pilihan kami??
SUBWAY Restaurant....hehehe.
Memang lama giler xmakan kat SUBWAY.
Last dulu masa kat MINES makan crab punya perisa...ewww....xsedap...hehe.
Kat SUBWAY ibu suka makan 1 je..nak tau ape??
Turkey Breast & Ham Sandwich...sedap...hehe.
Sampai je AUTO CITY JURU kami mencari SUBWAY Restaurant.
Alhamdulillah memang ade....leh lepas kempunan...hehe.
Trus park kete, n masuk trus order kat kaunter.
Kebetulan ari Khamis adalah hari untuk Turkey Breast & Ham Sandwich.
So, for 6 inch dapat hega RM 7.50 w/o drink.
Die punya sandwich ibu pilih Parmesan Oregano yang 12 inch.
Best tau!!!Makan memang licin sbb memang marvellous rasanya.
Nak tau rupanya??? Jeng..jeng...

Gambar ibu pinjam dr en google sbb smlm xsnap sbb lupa bwk kamera.
Jom kwn2 try....mmg puas hati....(^_^)


Alhamdulillah..............Syukur pada-NYA...(^_^)
Akhirnya ibu......berjaya!!
Nape...nape...????
Berjaya dalam interview DPLI ari tu.
Alhamdulillah ibu bersyukur sgt2 kepada-NYA kerana rezeki ibu dah sampai.
Rasa gembira sgt2...tp dalam masa yang sama ibu sedih...huhu.
Mesti plik kan....dpt berita gembira tp sedih plak.
Ibu sedih sbb.........Ibu kene PJJ ngan Abah & Anith selama setahun..huhu.
Bayangkan, Abah kat Perak, Ibu kat KL & Anith kat Kelantan.
Moga kami dapat tempuhi dugaan dengan tabah.
Sabar la wahai hati.....setahun je...huhuhu.
Kwn2...doakan semua ok ye.
19 hb ni baru kuar surat tawaran...baru ibu tau bila nak lapor diri.
Harap semua berjalan lancar...amin.

Ni spesel buat abah.........

Buat abg,

"Terima kasih syg kerana sentiasa support isteri abg yang manje ni..hehehe.
Terima kasih syg sbb selalu bagi ayang nasihat yang membina.
Terima kasih syg sebab sentiasa sabar dgn karenah ayang & anak.
Moga ikatan murni antara kita suami isteri akan sentaisa mekar hingga mata ini tertutup.
Ayang syg abang buat selamanya....love u!!!"


Kwn2....jom kita bantu rakan2 seagama kita yang berada di GAZA semoga mereka dapat bantuan kemanusiaan yang diperlukan....
Moga dengan bantuan kita ni akan meringankan beban mereka.
Inilah salah satu cara selain doa yg kita kirimkan buat mereka.
Jom............xbnyk pun.....jom kita menderma kepada yang lebih memerlukan.


Sori kwn2 sbb lama ibu xupdate blog.
I have some big problem...so ibu don't have a mood untuk updated blog.
Hari ni agak ok....so, jom makan bersama Anith.........layan..........


# Makan sambil layan TV

# comot...heheh


Ni ibu nak citer sal malam semalam.
Tghr smlm memang ibu xmasak sbb ade kenduri umah jiran.
So, malam semalam ibu xtau nak msk pe??
Ibu ngan abah dok pening nak makan pe??
Nak kuar malas..........ape ye nak di makan???
Ibu selongkar peti ais & jumpa ayam untuk dibuat chicken chop.
So, kami pun on je..........simple je resepi........hehehehe.
Setelah ber 'perang' kat dapur yang kecik tu, siapla...................
Jeng........jeng...................jeng............

Chicken Chop yg simple dr ibu.
Xlawa hiasan xpe janji rasa tu..........hehehehe.


Anith kene potong???
Potong RAMBUT la...hehehe.
Saje kan ibu nak buat gempak...hehehehe.
Actually ni entry agak backdated.....tp xpe...hehehe.
Rambut Anith ni dipotong masa kami balik kelantan last 2 weeks.
Tok Ma Anith yang potong masa Anith tgh tido....hehehe
So layan gambar.......


# Sebelum di potong rambut.....panjang tul kan rambut depan Anith??
Xnak ikat plak tu...huhuhu.




# Selepas di potong depan oleh Tok Ma....comel jgk wpun xsama...hahaha


Anak ibu asyik bercakap je skrg...tp xfaham sbb ikut bahasa dia..hehehe.
Ibu layan je asal anak ibu seronok....hehe.
Tp ade la dia pandai sebut & kenal.
So, ibu updated ape yang Anith dah pandai sebut n kenal k..
-
-
-
-
Abah - Abah
Abu - Ibu
Jok - Sejuk

Ayam - Ayam
Cat - Cat
Fish - Fish

Abbit - Rabbit

Akit - Sakit

Nak - Nak

Mau - Xmahu

Chu - Che Sue

Ma - Tok Ma

Tok - Mak Tok

To Abah - Tok Abah

Dap - Sedap

K - Ok

Bobop - Spongebob

Yik Yik - Patrik

Bibi - Baby
Tatak - Kakak

Cucu - Susu

Ball - Ball
Bear - Bear
-
-
-
-
Haaa.........tu la ayat2 yg ibu faham Anith bgtau hope Anith akan improve dr masa ke semasa....amin................(^_^)


# Antara koleksi CD Anith.



Malam ni ibu nak share kan kat kwn2 xkisah la yang sudah menjadi ibu, ayah @ yang masih single.
Seperti tajuk entry, "Kebaikan Ber'Cloth Diapers'.
Dah hampir 4 bulan ibu ber 'cloth diapers' & amat rasa perbezaannya.
Apa kebaikannya???
-
-
-
-
-
1. Mengurangkan sampah di rumah & menyumbang kepada kehijauan alam sekitar untuk dunia.
- Ibu memang lega skrg sbb sampah2 dalam umah ibu hanyalah sampah2 biasa. No more sampah dari 'dispo diapers'. Kdg2 sehari pun dah bau busuk tp skrg xlagi....amat selesa....(^_^).

2. 'Montot' Anith dah tak dijangkiti ruam lg.
- Lg ibu suka sbb ibu tau anak ibu selesa....:)

3. Jimat!!
- Memang jimat!! Memang pada mula2 start pakai ibu agak banyak hbskan duit beli CD tp skrg dah xlagi....tiap2 bula dah x beli dispo diapers dah....hehehe. Lgpun CD ni tahan selama 3-4 tahun, so dah xyah shopping banyak2 dah...hehehe.


4. Anith dah pandai berdikari.
- Betul!! Bila CD dah penuh, Anith akan ajak ibu ke toilet untuk cuci 'montot' dia & kdg2 dia hanya pee dalam toilet tp x dalam CD. Perkembangan +ve untuk potty training.

5. Excercise!!!
-Ye exercise!! Kadang2 je ibu basuh pakai mesin basuh. Skrg ibu lebih suka basuh tangan tetapi keringkan ngan mesin basuh. So, dalam masa yang sama ibu leh exercise...(^_^).

Itu lah 5 kebaikan dan ibu percaya ada lagi kebaikan penggunaan CD ni.
So............Goooooooooooooo.....Greennnnnnnn!!!!


Ape kes...kipas pun nak masuk dalam entry ke??
Tak kira...ni blog ibu, suke ati ibu la nak letak pape pun....hehehe.
Saja gimik2.....hehehehe.
Tp memang nak citer sal kipas pun....hahahaha.
Gini, hari Ahad lps kami sekeluarga singgah JUSCO Perda nak usha kipas.
Kipas umah ibu dah rosak 1, so kene beli lain..nak pakai aircond xmampu lg..hehe.
Dok usha2 kipas yang ok, ibu terpandang satu kipas 16 inci display brand TRIO.
Aikkk........xpernah dengar nama brand ni??
Tahan ke?? Sbb ibu nak cari kipas yang tahan lama.
Ibu pun pegang la...mcm tahan tp hbs stok plak sbb tgh promotion.
Mesti org dah grab lagi awal ni......hurmmmm...Pusing punya pusing jumpa brand TRIO gak tp circulation fan...lawa...
Harga??...Agak mahal gak tp ok la untuk circulation fan ni...RM149.00.
Hanya 12 inci, tp bleh pusing 330 darjah.....wow....(^_^)
Pastu dia punya kipas leh tolak ke atas kebawah...mcm best kan??
Ibu berkenan dgn kipas tu trus grab sebab ibu ade baucar Jusco RM50 so jimat la..hehe.
Ni la kipasnya...............



# Dalam kotak lg....hehehe


# Ni la dia comel x??..........(^_^)
Sebenarnya ibu tgh survei2 kamera D-SLR, tp xtau yang mana elok?
Antara Canon, Sony & Nikon.
Agak2 yang mana lg elok ye???
Kalau bleh ibu nak cari yang ok, tahan lama & hega yang berpatutan...dalam 3.5K bajet.
Tp ibu bukan nak beli dalam masa terdekat.
Nak survei2 dulu...
Brand & model yang ibu minat stakat ni.........

1. Nikon D5000


2. Canon EOS 550D

3. Sony Alpha DSLR A-550 SLR

Nak tanya pendapat kwn2....yang mana lg elok??
Yang x complicated sgt & sesuai untuk newbies mcm ibu.
Kwn2 bleh bg cadangan x??


Haa.............ni ibu nak citer ni.
Sabtu lps ibu singgah Carefour Penang lps g umah Tok Ngah Anith, saje jenjalan sambil usha kerusi untuk Anith.
Asalnya nak cari kerusi je untuk Anith duduk masa makan & lain2.
Tup....tup....kami dapat............jeng...jeng.....
-
-
-
-
MEJA STUDY BARU!!!
Layan gambar jap ek...
-
-


# Dalam kotak lagi....hehehe

# Excited tul anak ibu

# A,B, C..................

Jom kita study bersama Anith.
Seronok ya amat anak ibu dapat gadget baru.
Belajar baik2 ye syg..........moga anak ibu selalu rajin...

Aikk...mcm pelik kan tajuk???...hehehe.
Sebenarnya ni ibu nak citer pasal lawatan ke umah Tok Ngah Anith kat Sg Dua, Penang.
Ibu memang suka ke sana sbb dekat dengan sawah & mcm2 pokok buah-buahan...(^_^).
Mak Ngah ni ialah mak sdara abah kira Tok Ngah Anith la...hehehe.
Hari sabtu lps, after ke 2 kenduri kami ke rumah Mak Ngah nak melawat Mak Ngah.
MIL pun dah lama x pegi jenguk sbb x sempat.
So kami decided pegi sana.
Masa ni sawah memang menghijau....cantik sgt!!!

# Sawah menghijau.........(^_^)

# Romantik tak????...hehehe

Dalam dok tgk2 sawah, ibu terperasankan siput sedut kat sawah.1st time tgk live....(siput tgh jalan dll)
Pak Lang Anith kutip siput sedut nak masak lemak kat umah..hehehe.

# Pak lang Anith tgh 'buru' siput sedut...hehehe


# 1 plastik dapat


# Ni la real punye siput sedut.....wakakaka

Anith plak melayan 'RABBIT' & 'Ayam' yang Tok Ngah dia bela.
Sronok sgt tgk...hehehehe.


# 'Abbit' kata Anith


# Anith tgh layan 'Rabbit'


# Tgh 'ligan' ayam..hehehe

Puas hati sgt ibu sbb leh sedut udara yang segar dari sawah yang menghijau.
-
-
-
-
-
-
-

P/S: Ibu ingat nak belikan 'pet' untuk Anith, ok x?
Merujuk kepada entry sebelum ni ibu ade bgtau ibu belikan 1 lg supplement tambahan untuk Anith kan?
Memandangkan Anith memerlukan zat yang cukup tetapi Anith ni kurang makan, ibu belikan Karihome Sweeties Milk Goat perisa Blackcurrant.
Ini dia..........

# Pinjam dari en google...ibu mls nak snap...hehe.

Kat dalam tu ade 150 biji sweeties.
Rasanya???
Sedap sbb dia rasa susu. Xrasa pun kambing tu....hehehe.
Alhamdulillah, Anith makan.
Bg ibu, vitamin ni baik sbb ia membekalkan zat2 yang diperlukan.
Dewasa pun bleh makan tau...try la...(^_^)
Hope Anith dapat zat secukupnya....amin.

Aiiii...........ni entry ibu ttg weekend ari tu...(^_^).
Weekend ari tu ibu balik umah MIL kat Kulim.
Balik hr Jumaat...awal sket sbb Jumaat tu cuti....hehe.
Jadi hr Jumaat lps solat Jumaat kami gerak balik Kulim.
Kami singgah kat Baling, ingat nak ke bank sbb nak g ASB jap tp bank tutup.
So, kami singgah "LONG WAN" nak belikan sandal untuk adik Shitah.
Sambil2 beli sandal tu ibu melekat kat 1 sandal untuk Anith.
Sandal Spengebob.....hehehe.

Trus ibu amik sbb ibu tau anak ibu memang minat sgt ngan sponge kaler kuning & kwn baik dia tapak sulaiman kaler pink tu............hehehe.
Nt ibu citer detail next entry tau..hehehe.

After selesai semua aktivity shoppin sandal , kami gerak ke Kulim.
Sampai ke Kulim, kami ke Giant Kulim sbb nak lunch kat Nasi Kandar Hussien.
Dia punya nasi kandar mmg sedap & berpatutan.....(^_^).
Lps perut dah disi, kami naik ke Giant jenjalan.
Kami just beli susu Anith sbb kebetulan kat sana murah.
Dutch Lady 1,2,3 Honey 1.5 kg hanya RM 26.99.
Murah kan?? Ibu grab 3 pek....hehehe.
Kat Giant gak ibu belikan set alat tulis untuk adik Shitah & memandangkan ia set sponge kaler kuning jgk...terpaksala beli untuk anak ibu.....pandai ye...tau2 je...hehe.
Kat Farmasi luar Giant ibu ade belikan supplement untuk anak ibu.
Nt ibu citer lg 1 entry ye.
(^_^)