Assalamualaikum & Morning...
Sihat semua?
Wiken time semua ok?
Wiken time mesti ok kan?
Samalah kita....hihihihi
Sabtu
-Layan wayang citer kartun baru iaitu Stork. Jalan cerita dia besttt sgt. Tgk kat mana? Opkos la dekat TGV AEON KLEBANG kan dekat dengan umah...hihi
-Makan dan pusing jap then balik.


Ahad
-Kemas umah dan pasang wallpaper di bahagian ruang makan. Kami suami isteri dah decide nak mula deko umah slow slow. Nak upah ID mmg ok tapi kena sedia duit lebih sket dan kita pun tak belajar benda baru. So baik buat sendiri...hihihi. Alhamdulillah siap satu dinding...hihihi
Ni ha hasilnya....


Alhamdulillah wiken yg besttt
Wiken yang best adalah bersama famili buat aktiviti bersama sama. Betui dak?
Ok jumpa lagi yeaa...


Marsha
Shaklee Independent Distributor
Master Coordinator 2017
Part Time Blogger
Assalamualaikum....
Kali ni nak kongsi pengalaman menjelajah dunia sains dari cermin iaitu Phantamania
Siri penjelajahan terakhir 3 tempat menarik di Pulau Mutiara
Bermula dari TeddyVille Museum, 5D Interactive World dan last skali ialah Phantamania.

Jom kita tengok serba sedikit apa ada dengan Phantamania ni.
Terletak di Lebuh Victoria, Phantamania ni boleh diaccess melalui waze
InsyaAllah sampai tepat ke destinasi
Bila sampai sangat mengujakan pintu masuk dia....


Phantamania ni mengandungi dua bahagian
Yang pastinya semua nya menarik
Dia ala-ala 3D museum
Tapi, keunikannya kebanyakannya menggunakan biasan cermin.
Nak tau macamana?
Meh nak terangkan satu persatu bahagian yang ada dalam Phantamania ni.

INTERACTIVE FUN

Bahagian ni tempat kita nak amik gambar 3D
Tapi yang menariknya kita pose then dorg amik gambar dekat cermin
Kiranya berpandukan biasan cermin sahaja
Sangat sangat kreatif
Antara yang ada bahagian ni ialah Confusing Maze, Dimension Towertrap, Braving The Odds & Treant's Portal Gate.
Antara tempat tempat yang disebutkan tadi.




CHILL IN FREEZAMANIA

Bahagian ni dorang buat macam kita rasa berada di tempat yang bersalji
Ada iglu...ada ketulan ais yg fake tapi macam real dan macam macam lagi. Antara yg ada ialah Icy Slumber.
Nak tau kena datang ye dak....hihihi




Tengoklah gelagat yang tersayang...hihihi
Last but not last sempat amik pic anak bos yg arrange trip ni bersama Anith.


Ada lagi.....ni lah maskot Phantamania iaitu Weewee & Waawaa
Comel je tau


Teruja tak nak merasai keunikan Phantamania? 
Ni detail

Alamat:

Phantamania
193, Lebuh Victoria,
10300 Georgetown,
Penang.

No Tel: 04 263 3193

Email: phantamania.info@gmail.com

Waze: Phantamania
FB: phantamania

Harga Tiket:

Operating Hours:
Everyday including holiday
10am-7pm

So apa lagi meh g terjah.
Next week kan isnin cuti...hihi


Marsha 
Shaklee Mama 
Master Coordinator 2017
Part Time Blogger
013.933.7697
Assalamualaikum...
Sihat ke semua?
Kat sini alhamdulillah sihat dengan izin Allah.
Nak citer sal semalam.
Korang tau kan TGV AEON Klebang buat open house sempena perasmian pembukaannya?
So dorg bg tgk movie FREE dari 16 sept - 18 sept (semalam last)
Masa kat kampung tu mcm dah frust sebab pikir tak sempat kan.
Tp sabtu kami dah bergerak balik ipoh sebab takut stuck jammed. Letih oii....hihi
So ahad tu masa rest dan preparation untuk kerja isnin.
So semalam saje ajak en husben layan FREE MOVIE ni.
Bukan semua movie ditawarkan tau.
Hanya yang tertentu sahaja dan masa pun dah ditetapkan.
Kali ni kami g tgk cerita Mermaid arahan Stephen Chow.


Masa citer ni kuar dulu tak sempat nak tgk.
Alhamdulillah dapat jugak tengok dan free lagi....hihihi
Nak tau apa lagi movie yang ditawarkan?
Boleh terjah www.tgv.com.my
Alhamdulillah seronok tadi layan citer tu.
Arahan stephen chow mesti kelakar punya....hihihi
Disamping itu juga ada mesej yang nak disampaikan.
Apepun, ucapan ribuan terima kasih buat pihak TGV umumnya dan TGV AEON Klebang khususnya sebab bagi peluang kepada penduduk klebang khusunya untuk tonton wayang free. Mana tak nya, td ada tanya budak budak yang ada dorang cakap dorang dari pagi lagi layan movie. Gigih betul queue up...hihi.

Meh layan gambo kami berdua yer....^_^


Marsha
Shaklee Mama
Part time blogger
Master Coordinator 2017
Assalamualaikum....
Sori mori sebab dah 2-3 hari blog tak update.
Agak busy dengan persiapan majlis kawen adik lelaki yg no 4.
Cuti sekolah seminggu ni selain dari raya haji, busy dengan persiapan kawen.
Fuh....penat jugak kali ni tapi seronok dapat jumpa sedara mara jauh dan dekat.
Kesibukan bermula kemuncaknya start 14hb malam (majlis akad nikah), 15hb (kenduri belah perempuan) & 16hb (kenduri belah sendiri). 
Belah perempuan orang Besut, Terengganu.
Penat memang penat.
Tapi alhamdulillah semua dah setel.
So dapat adik ipar yg kedua.
Adik ipar perempuan pula kali ni..hihi.
Ok meh kita layan pic yer....:)


*majlis akad nikah*


*majlis sebelah pengantin perempuan*


*dapat jumpa kawan lama yang masih cun melecun..hihi*


*Gambar pengantin lama....dah 9 tahun*

To iwan & amalina, tahniah dan kaklong doakan moga kalian berdua bahagia hingga jannah....Aamin :)
Assalamualaikum.....salam eid adha
Last week kome dah baca review TeddyVille Museum kan?
Belum?
Nah baca kat sini...klik TEDDYVILLE MUSEUM.
Ok....kali ni nak story sket tentang 2nd place yang kami geng BU pergi selepas TeddyVille Museum iaitu Penang 5D Interactive World.

Memang muzium 3D & 4D tumbuh bagai cendawan lepas hujan kat penang ni. Tapi Penang 5D interactive World ni ada keistimewaannya tersendiri. Cara nak pergi sana??? Kome waze kan aje confirm jumpa...hihihi. Lokasi agak berhampiran dengan pasaraya GAMA. Dalam 300 meter.

Kenapa nak war war kan Penang 5D Interactive Museum ni menarik & penuh mesej? Meh kita story serba sedikit.

Penang 5D Interactive World ni mempunyai 5 Zon yang istimewa. Ada Zon Alam Sekitar, Zon Animasi, Zon Magik, Zon Arca & Zon Tanah Liat.

Zon Alam Sekitar

Zon ini mempamerkan pelbagai mesej kesedaran alam sekitar. Kepupusan flora & fauna akibat dari ketidakbertanggungjawaban manusia.
Utk zon ini banyak arca arca yang dihasilkan utk menzahirkan mesej alam sekitar kepada kita.





Zon Animasi

Dalam zon ini segalanya dicipta berdasarkan komik animasi yang ditampal di setiap dinding zon tersebut. Tapi masih memaparkan mesej kesedaran. Contohnya zaman sekarang banyak kosmetik dan ubat ubat ataupun makanan tambahan yang telah dihasilkan oleh pelbagai syarikat dan memberikan kesan yang cepat secara sementara dan memberikan kesan buruk pada jangkamasa yang panjang. Jadi arca yang dibina mempunyai mesej yang tersendiri.

Zon Magik

Zon magik ni lebih kepada props yang ada untuk lihat hasilnya magik dalam gambar.
Haaa.....nak tau macamana wajib datang dan cuba. Mmg syiokkkkk.....hihihi

Zon Arca

Kat sini ada props yang sesuai untuk kita bina arca kita sendiri dari gabungan besi dan plastik kecil. Boleh bina rupa tangan kita dan muka kita hanya dengan tekap muka atau tangan kita kat props tersebut.
Gambar kat bawah ni hasil gabungan ketiga-tiga zon td. (Zon Animasi, Zon Magik & Zon Arca)


Zon Tanah Liat

Ok dah sampai zon yang terakhir.
Zon ni lebih kepada kita nak menghasilkan atau menzahirkan kreativiti kita di atas tanah liat. Haaa...tengok lah puteri kecil ni menzahirkan kreativiti dia....hihi


Sebenarnya banyak lagi gambar yang tak masukkan dalam ni sebab nak memelihara keterujaan korang plak nak pergi sana.
Kalau dah tgk semua excited tu mungkin dah kurang. Betul x....hihihi

Ok memamg recomended ke sini dan macamana nak ke sini? Ok ni detail....

Alamat:

5D Interactive World
29-F Jalan Dato Keramat
10150, George Town,
Penang.

04-218 9676 @ 010-818 1089

google/waze : 5D Interactive World

Facebook: https://www.facebook.com/Ace5D/
Website: www.ace5d.my
Email : info@ace5d.my

Opening Hours : 9am - 6pm, Tuesday to Sunday.
(Closed on Monday unless it's a public or school holiday)


Harga Tiket:

Dengan Mykad

Dewasa : RM18
Kanak-kanak dan warga tua (60 tahun dan keatas) : RM13

Tanpa Mykad

Dewasa :RM30
Kanak-kanak: RM20
So....jom terjah!!!
Nantikan entry review yang terakhir ya...:)

Marsha
ShakleeMama
Part Time Blogger
Master Coordinator 2017
013.933.7697

Assalamualaikum...

12 Sept....tanggal tarikh kita menyambut Hari Raya Haji pada tahun 2016 ni.
Dengan ini diucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua rakan-rakan bloggers.

Teringat kisah Nabi Ibrahim yang telah menurut perintah Allah SWT utk mengorbankan anaknya Nabi Ismail. Tetapi bila selesai dikorbankan Nabi Ismail telah pun ditukar dengan seekor kibas. Kalau nak tau lebih lanjut moh kiga gugel....hihihi

Anyway selamat bercuti, selamat makan daging korban ye. Ampun maaf dipinta.
Moga silaturrahim berpanjangan....insyaAllah.

Assalamualaikum....
Tetiba je nak sharing
Bukan nak berlagak atau ape ape
Just nak simpan memor
Bila kulit paling gelap dalam hidup
Hihihi....

Sebenarnya kulit ni dari dulu mmg lasak
Susah nak berbelang (budak pompuan sgt stress bab ni..hihi)
Selepas dilanyak training kawad utk pentauliahan tahun 2006 selama 2 minggu akhirnya kulit mengalah.

Ni lah kenangan.....bersama suami tersayang. Sekarang ni dah cerah balik dah balik kulit asal....hihihi

Ok kenangan terindah ni masa join ROTU.

Jumpa next entry ya...

Marsha
Ibu
Shaklee Independent Distributor
Traveller

Assalamualaikum.....
Alhamdulillah akhirnya mai dah mood nak mengarang review tentang muzium teddy bear yang satu-satunya di pulau pinang.
Memula nak pergi tu macam-macam perasaan ada. Excited, risau pun ada.
Kenapa risau? Sbb takut boring...ada ke pikir sampai camtu skali....hihihi
Untuk pengetahuan korang trip visit kali ni bersama BIG Famliy Blogger Utara.
Dan ini kali pertama dapat bersua muka dengan family Blogger Utara.
Ok meh nak citer lokasi Teddyville Museum ni. Ia exactly terletak di Batu Feringhi di bawah bangunan Double Tree Hilton yang masih dalam renovation. Jadi mengikut manager Teddyville Museum ia x official open lagi dan skrg ni hanya open pada hari sabtu & ahad sahaja. TeddyVille museum ni berdekatan dengan Pantai Miami. Kalau susah nak cari korang waze kan aje confirm jumpa....hihihi
Ok meh kita masuk dalam ke Teddyville Museum ni.....


Ok gambar kat atas ni adalah kaunter beli tiket. Harga tiket nt akan reveal yer..hihi. 
Bila masuk memang rasa sangat teruja.
Kami dilayan oleh Manager TeddyVille Museum sendiri iaitu Encik Eskay Yap.
Nak kenal tak beliau?
Ok tgk pic kat bawah ni yer...


Bila dah kat dalam muzium ni fuhhhhh....
Penuh dengan patung-patung beruang dari pelbagai tahun, kebolehan dan juga saiz. Ok bab saiz ni bear paling kecil saiz 1 cm. Lepas tu ada bear yang pertama dicipta pada zaman pemerintahan Theodore Rosevelt ( Presiden Amerika). Menurut En Yap, patung beruang dicipta sebenarnya atas kesedaran kepupusan beruang pada masa tu. Sebab tu la bear dedulu muka tarak senyum...hihi. Ada bear pertama yg berjalan dan bercakap juga.


Ok comel-comel belaka kan?
Dalam muzium ni jugak dorang cipta miniature bear yang comel comel berdasarkan kaum-kaum yang ada di Pulau Pinang dan juga aktiviti yang popular di sana.


Comel kan? Kecik je dan ada yang bertudung...:)
Bukan miniature je tau. Bear BIG SIZE pun hado. Juga direka berdasarkan kaum-kaum yang ada dan paling menarik ada sejarah juga pada zaman pemerintahan British.
Haaaa bear Dato LCW dan Dato Nicol David pun ada tau.


Mmg seronok sgt seakan berada dalam negara patung beruang....hihihi
Ok kalau nak merasa pengalaman yang menarik ni boleh la terjah Teddyville Museum ni. Mmg puas hati dengan harganya. Harga???



So mana mana yg masih study tu bawak la kad student k. Jimat banyak...hihi
Ok last pic nak belanjer. Kenangan puteri ku kat Teddyville Museum.


Sebenarnya kat TeddyVille Museum ni ada souvenir shop tau.
Buntang mata tgk pelbagai souvenir yang cute miut. Tp lupa nak berposing sbb puteri ku tgh pening memilih souvenir...hihi.

Buat kengkawan yang nak terjah boleh ke alamat ni:

TEDDYVILLE MUSEUM PENANG
(Ground Floor) Double Tree Resort by Hilton Penang,
Jalan Low Yatt, Batu Feringhi,
11100 Pulau Pinang.

Web: www.teddyvillemuseum.com
Fb: TeddyVilleMuseum

So tggu next review iaitu 5D Museum ya 
Terima kasih buat big bos Blogger Utara kita En Arz Moha arrange trip yang best ni.
Terima kasih juga buat team BU yang ohsem :)
Sayonara...

Marsha
Blogger
Shaklee Independent Distributor
Ibu kepada seorang puteri
Isteri kepada seorang suami 

Hari ni UPSR dah bermula.
Buat adik-adik yang mengambil UPSR akak doakan semua dipermudahkan serta dapat result cemerlang nt yer.

Usaha Tangga Kejayaan.
Anak akak lagi 4 tahun nak jumpa UPSR ni.

Alahai teringat masa UPSR tahun 1994.
Rinduuuuu.....

Marsha
Shaklee Independent Distributor
Blogger
0139337697

Assalamualaikum....
Salam jumaat buat rakan-rakan blogger.
Moga semua sihat & ceria arini.

Arini nak citer sal makanan plak.
Ambe ni satu family hantu kambing.
Jadi teringin nak buat kambing grill sendiri.
Kambing dah beli.
Macamana nak perap??
Haaa.....google kan hado...hihihi
Godek pilih akhirnya jumpa satu resepi yg bahan bahan dia semua dah ada kat rumah.

Meh nak share tp ada derhaka sket sket...ampun..hihihi

Resepi Kambing Panggang Marinate
______________________________________

4 keping daging lamb

Bahan rempah perap:
5 ulas bawang putih

1 sudu besar lada hitam

1 sudu makan daun rosemary kering

1/2 sudu makan jintan kasar

2 sudu besar sos tiram

1 sudu makan kicap manis

1 sudu besar gula

1 sudu kecil garam

2 sudu besar jus limau

2 – 3 sudu besar minyak zaitun

Cara penyediaan
1. Goreng bawang putih  dengan minyak zaitun hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.

2. Tumbuk jintan, lada hitam, daun rosemary kering, garam, gula hingga lumat. Kemudian masukkan bawang putih yang telah digoreng, minyak  zaitun ( bekas gorengan bawang putih tadi ), jus limau, kicap dan sos tiram.

3. Tumbuk dan gaul sebati rempah tadi dengan daging lamb.

4. Perap semalaman dalam peti sejuk.

5. Bila masa untuk memanggang bolehlah di bakar atas kuali non stick  atau pembakar elektrik…

** Hidangkan lamb dengan sos lada hitam, coleslaw, mashed potato, timun dll

Klik OWNER RESEPI

https://blogwana.wordpress.com/2010/06/21/grilled-marinate-lamb-kambing-panggang-perap/


Marsha
Shaklee Mama
Master Coordinator 2016
013.933.7697

Assalamualaikum....
Maaflah lama tak bersiaran
Tengah jiwa kacau....
Eh ye ke jiwa kacau ke sindrom M....hahahaha
Okey abaikan tau.....

Sebenarnya post ni nak share tentang program yang dirancang semasa CUTI HARI KEMERDEKAAN 31 Ogos lepas...baru semalam kan??..hihi
Kali ni program bukan dengan family kecil je
Tapiiiiiiiiiii............specialnya dengan family BESAR Blogger Utara
Haa.....kami pi review beberapa tempat attraction yang ada di Pulau Mutiara.
Tau dak kat mana? Haa......cer teka....hihi

Perjalanan dari Kulim (umah mertua) jam 845 pagi dan setel jam 7 malam di Pulau Mutiara.
Pastu shoot balik Ipoh alhamdulillah jam 900 malam dah touch down Ipoh.
Serius penat tapi sangattttttttttttt bestttt!! :)
Okeh....meh nak share serba sedikit program yang join semalam.

Kami berkumpul di TEDDYVILLE MUSEUM jam 11 pagi.
Ini adalah tempat pertama dalam program review kami.
Dan ini pertama kali nak bersua muka dengan Geng Blogger Utara.
Okey bila semua dah berkumpul....baru lah kami masuk.
Ni la TEDDYVILLE MUSEUM yang terletak di bawah Double Tree Hilton Hotel.
Masih belum open secara Official tapi kalau nak g tengok boleh g sabtu dan ahad.
Nak tau lebih lanjut tentang TEDDYVILLE MUSEUM ni tunggu next entry atau FULL ENTRY ya..hihi




Ok destinasi seterusnya ialah 5D Museum yang terletak di Jalan Dato Keramat.
Review?? Tunggu next next entry penuh yer...hihi



Kemudian, destinasi terakhir ialah PHANTAMANIA yang terletak di Lebuh Victoria.
Review penuh for sure kena tunggu full entry ye...:)


Yang paling penting, tiga-tiga tempat ni boleh di capai dengan bantuan waze.
Senang je cari.
Tapi kalau cari sendiri makan roti dgn jem jugak la...ekekekeke

Ok sambung nt ya...:)

Marsha
Shaklee Mama
Master Coordinator 2016
013.933.7697