Assalamualaikum....

Selamat berpuasa buat semua pembaca blog marshaliza.com
Tahun ni Marsha cuba nak share resepi berbuka.
Tapi mungkin tak hari-hari sebab kebanyakannya Marsha dan famili berbuka di surau taman.
Jadi hari yang Marsha masak Masak share yer....aci dak??..hihi

Ok semalam MAIN DISH ialah KELI BAKAR AIR ASAM.
Wah nama pun menggetarkan jiwa di bulan puasa ni kan??
hihihi

Ok Marsha share resepi ye...

Bahan-bahan Keli Bakar:

1. Ikan keli 4 ekor 
(dah dibasuh dengan asam jawa, garam dan limau kasturi dan ditoskan)
2. Sedikit Garam, Kunyit dan Madu (untuk perap keli)

Kaedah:

Ikan keli diperap selama 30 minit dengan bahan bahan kemudian bakar diatas arang.

Bahan-bahan Air Asam

1. Sebiji bawang besar
2. 3 biji tomato bersaiz sederhana
3. Air asam jawa ikut keperluan kuantitinya.
4. Sedikit belacan
5. 3 biji limau kasturi
6. Sedikit garam dan gula

Kaedah:

Potong semua bahan dan campurkan...siappp....😘😘

Simple Dimple je kan??
Cubalah pasti terangkat....hihihi

Gambar?? Lupa nak snap sebab kalut semalam. 
Gugel ye....hihi






Marsha
Part Time Blogger Review Product & Place Blogger
Shaklee ID shoot to Master Coordinator 2018
 Assalamualaikum.....

Semua orang ada makanan atau minuman kegemaran aka favorite pada bulan puasa kan?
Sama lah juga Marsha...hihihi
Hari ni nak share resepi minuman favorite Marsha.
Ni memang wajib pekena setiap kali sahur dan masa Iftar.
Masa sahur kita buat suam.
Masa Iftar kita letak ais.....BESTTT...:)
Haa....memang betul favorite kan??..hihihi

Hari ni Marsha nak share resepi AIR SUSU KURMA
Selain dari enak air susu kurma ni memberikan tenaga seharian berpuasa dan segar waktu bertarawikh.
Terutamanya buat Marsha yang sedang preggy ni
Sebab kurma ni banyak khasiat taw...hihi

RESEPI AIR SUSU KURMA


Bahan-bahan


10 biji kurma (dibuang biji)
500 ml air masak
500 ml Susu Segar

Cara membuat:


1. Rendam kurma bersama air masak semalaman (untuk sahur dan Iftar)
2. Blendkan air rendaman kurma sekali dengan kurma dengan susu segar.
3. Siap dan boleh diminum.
Kurma Direndam semalam dalam air masak



Dah siappp!!!

Kalau minum waktu sahur insyaAllah tahan puasa seharian.
Tak caye cuba tau...anak Marsha yang 9 tahun pun alhamdulillah bertenaga.

Untuk bahan-bahan nak buat AIR SUSU KURMA ni boleh uolsss dapatkan di LAZADA.
Klik je gambar-gambar tu akan bawak uolss ke page direct untuk shopping terus...hihi

Kurma

http://www.lazada.com.my/kurma-yusuf-taiyoob-mariami-prima-dates-26814620.html?spm=a2o4k.brand-56306.0.0.2F0BO2&ff=1&sc=MfLb&rb=56306&boost=1
Yusuf Taiyoob Mariami Prima Dates


Susu Segar

http://www.lazada.com.my/nestle-just-milk-full-cream-milk-1l-em-20314858.html?spm=a2o4k.category-140000000000.0.0.3OPhde&ff=1&sc=EagO&boost=1
Nestle Just Milk Full Cream Milk

Pastu nak blend kan kurma dan susu boleh guna juicer Shake N take ni...cepat je siap....

Juicer

Shake N Take 3 Juicer
Shake N Take 3 Juicer


Paling ohsem lagi sempena bulan mulia ni LAZADA menawarkan harga-harga istimewa potongan yang terlajak bagus sehingga 90%
bermula 19 Mei 2017 - 30 Jun 2017
nak tengok harga-harga yang ohsem boleh klik link bawah nie
untuk buat persiapan dengan hari raya yang bakal tiba
nak cari apa?s Sebut dan klik aje macam-macam ada
Bukan setakat persalinan raya malah barang-barang dapur, peralatan dapur pun ada.
Ibarat Ramadhan Bazar Online
di LAZADA

Jom kita sama-sama join contest Lazada ni...KLIK je banner kat bawah okey....💕💕

https://www.lazada.com.my/blogger-contest/?offer_id=493&affiliate_id=5003&offer_name=MY+-+PB+Data-feed&affiliate_name=Involve+Asia+Technologies+Sdn+Bhd&transaction_id=102d9064d0515fc904bb68aa179d2f&aff_source=9756

Marsha
Part Time Blogger
Review Product & Place Blogger
Shaklee ID shoot to Master Coordinator 2018
Assalamualaikum....

Pertama kali....yeeeeee...pertama kali dalam dunia blogger dapat jemputan review buffet dinner di hotel.
Mesti korang kata eleh tu je pun....hahaha
Tapi memang rasa happy sangattt...
TERUJA sangat-sangat
Blogger kecil-kecilan kan kalau dapat ni mestlah happy betul tak?...hihi

Marsha dijemput oleh NEO Plus Hotel Penang untuk review Citarasa Bonda Buffet Dinner ( Malaysia & Indonesia Cuisine).
Pada 9 Mei 2017 lepas jam 630 ptg - 10 malam.
Alhamdulillah rezeki mak yong dapat makan hotel FOC....hihi
Bukan selalu kan?? Betul tak?

Dijemput oleh Stephanie PR Manager NEO Plus Hotel Penang yang sangat peramah dan baik hati.
Sangat happy.....💕💕
Alhamdulillah 2 kawan Blogger Utara juga join buffet review ni...adik Athin & Kak Azi.
Kali pertama nak bersua dengan Kak Azi.
Adik Athin kali kedua selepas pertama kali bersua masa event MBH Medispa dulu....hihi

Bila sampai ke NEO Plus Hotel Penang kami terus ke Lemongrass Cafe dimana itulah venue review buffet.
Wah sangat meriah dengan jemputan, layanan dan juga menu yang pelbagai.
Memang sangat meriah..
Bukan blogger je tau ramai lagi dari institusi yang lain juga.



Jom kita layan menu-menu yang ada.
Masa ni sampai dalam jam 8 malam jadi ada yang dah dimakan...hihi
Bermacam-macam menu yang menyelerakan pasti ada 💓💓💓



Stall Ulaman
Kambing bakar juga disediakan dan rasanya sangat sedap.
Repeat makan makyong....hihihi
Cavery Station


Kat bawah ni adalah MAIN DISH NEO Plus Hotel Penang untuk Citarasa Bonda Buffet Dinner ni..






MAIN DISH


Action Stall



 Ada lagi station yang tak sempat Marsha snap antaranya Sup, Nasi Ayam Stall, Noodle Stall, ABC & Cendol Stall, Dessert, Ice Cream Station, Drink Station dan Bubur Lambuk.
Tapi yang pasti Citarasa Bonda Buffet Dinner ni penuh dengan makanan yang enak belaka.

Harga?? Sangat berpatutan tau

Harga yang berpatutan

Jadi buat kawan-kawan yang blur nak masak atau bercuti ke Penang cuti sekolah ni.
Boleh la berbuka bersama keluarga di Citarasa Bonda Buffet Dinner NEO Plus Hotel Penang ni.

Jom layan pic kami pula...hihi

Stephanie yang peramah

Bersama Stephanie, Kak Azi & Athin


Reunion PEGASUS..jumpa skuad lama


Oh ya jangan lupa cuba Citarasa Bonda Buffet Dinner di NEO Plus Hotel Penang ya.

Boleh Hubungi: 

Citarasa Bonda Buffet Dinner
Lemongrass Restaurant,
NEO Plus Hotel,
68, Jalan Gurdwara, 10300 Pulau Pinang.

Reservation seat: +604-255 1000 ext 1103
Email: PenangInfo@neohotels.com







Marsha
Part Time Blogger
Review Product & Place Blogger
Shaklee ID shoot to Master Coordinator 2018

Assalamualaikum.....

Masih dalam mood Hari Guru...hihi
Tak bleh nak move on lagi..
InsyaAllah next week dah bleh move on dah....kekekeke..

Sebenarnya nak share ngan korang semua.
Masa hari guru hari tu tergerak hati nak join GA kat fb anjuran Muslimat Handmade.
So join tanpa mengharapkan apa apa sebab takut kuciwa.
Makyong kalau kuciwa bahaya tau...hahaha

So bila malam menjelma pun lupa nak buka FB.
Sebab tak mengharap kan?
Seronok-seronok nak join sebab dah lamaaaaa sangat tak join GA.

Esoknya bukan FB tgk-tgk nama Marsha ditag.
Bila baca post tu....
Alhamdulillah rezeki makyong terpilih.
Nak tgk bakal hadiahnya tak?
Ni haa.....


Dah lama impikan nak mencuba Argan Oil ni.
Rupanya ada insan nak bagi.
Syukur alhamdulillah...TQ Allah.
TQ Ain 😊😊😊 anjurkan GA haritu.


Marsha
Part Time Blogger
Review Product & Place Blogger Shaklee ID shoot to Master Coordinator 2018
Assalamualaikum..

16 Mei setiap tahun adalah 'Hari Istimewa' bagi seorang pendidik.
Tak kira lah cikgu sekolah ke, lecturer ke hatta cikgu tadika sekalipun malah mentor adalah seorang guru
Ibu bapa kita jangan dilupa.
Mereka adalah GURU PERTAMA bagi kita dan Marsha pasti Ibu Bapa juga adalah guru selamanya bagi kita...betul tak??

Alhamdulillah tahun 2017 ni adalah tahun ke 5 Marsha menyambut Hari Guru sebagai seorang pendidik.
Seronok, terharu, sedih semua ada.
Sebab tak sangka akhirnya bergelar pendidik jua walaupun posting pada umur yang agak lewat.
Tapi rezeki tak kan tersalah alamat betul tak?

Untuk tahun ni KGKT sekolah telah menetapkan tema Arabic untuk guru-guru berpakaian semasa hari guru.
Wow semuanya sporting belaka tak kira guru guru lelaki dan peempuan juga guru guru lama dan baru.
Semua teruja dengan sambutan Hari Guru tahun ini dengan tema 'Guru Pembina Negara bangsa'
Moga kami semua lebih istiqamah dalam menjalankan tanggungjawab untuk mendidik anak bangsa.
InsyaAllah.

Kemeriahan Hari Guru ni juga dirasai oleh anak sulung Marsha iaitu Anith.
Bukan main seronok dia ceritakan sambutan Hari Guru di SJKC Poi Lam dan seronok memberikan guru-guru yang mengajar dia hadiah hari guru.
Tahun ni hadiah Anith untuk guru dia simple tapi special tempah.
Ni dia.............jute beg untuk kegunaan guru-guru Anith.





Sebenarnya guru tak mengharapkan apa-apa pemberian pun.
Tapi sebagai ibu bapa hanya time ni la kita nak meraikan guru-guru anak kita...kan??
Kita pun tumpang happy tgk anak kita, cikgu anak kita happy ❤❤❤

Ok jom layan beberapa gambar semasa sambutan Hari Guru di sekolah Marsha ye.
Penuh orang-orang arab....hihihi





Marsha
Part Time Blogger
Review Product & Place Blogger
Shaklee ID shoot to Master Coordinator 2018
Assalamualaikum semua....

Semoga semua sihat hendaknya...
Sorryyyy sangat sebab little bit busy sekarang sebab student tengah exam pertengahan tahun.
Hari ni meh Marsha hiburkan korang dengan petikan ukulele Anith.
Masih amatur...hihihi






Marsha
Part Time Blogger
Review Product & Place Blogger
Shaklee ID shoot to Master Coordinator 2018
Rangkaian sos Asian Twist oleh Lee Kum Kee menjanjikan tarikan yang berlainan kepada selera anda dan menjadikan juadah lebih lazat dengan perisa enak dari Vietnam, Jepun dan Thailand!

Vietnamese Style Lemon Dressing memberikan sentuhan segar kepada hidangan dengan perahan buah lemon yang membuka selera dan madu manakala Japanese Style Dressing pula menambah keenakan perisa umami yang unik dalam setiap hidangan bersama campuran cuka beras, kicap, bijan dan sos lada masin. Menjadi kegemaran sejati bagi rakyat Malaysia yang sukakan rasa yang berbeza, Thai Sweet & Sour Dressing bakal menjadi pilihan utama dengan perisa dari cuka beras serta sos ikan.





Tanpa MSG tambahan, rangkaian Asian Twist oleh Lee Kum Kee adalah sos yang boleh digunakan sebagai kuah salad atau pun pencicah. Tidak kira sama ada anda mahukan sos bagi menjadi gandingan dalam hidangan salad rangup, celupan enak untuk popia dan gyoza, atau ingin menyediakan sandwic lebih lazat untuk bekal makan tengah hari anak anda, Asian Twist oleh Lee Kum Kee mampu menambahkan perisa menarik kepada sebarang hidangan Asia atau pun Barat.

Semua orang tahu bahawa sos adalah rahsia sebenar yang menjadikan hidangan itu lebih lazat, tetapi tidak semua orang mempunyai masa atau kemahiran menyediakan juadah yang lazat dan memuaskan hati dari bahan asas. Sos Asian Twist oleh Lee Kum Kee menawarkan penyelesaian mudah yang serba boleh kepada pengguna bagi menyediakan hidangan snek sihat yang sedap rasanya.


"Tidak mudah untuk mendapatkan keseimbangan, antara penyediaan yang senang dengan pemakanan yang sihat terutamanya pada harga yang berpatutan, tetapi kini dengan sos Asian Twist oleh Lee Kum Kee, pengguna boleh menyajikan salad lazat dan menyediakan snek di rumah atau di tempat kerja dalam masa yang singkat. Rangkaian baru sos ini sesuai untuk mereka yang sentiasa sibuk serta mahukan penyelesaian juadah segera tanpa mengetepikan faktor pemakanan sihat,” kata Encik Vincent Chui, Pengarah Pemasaran Serantau Lee Kum Kee Malaysia.

Rangkaian sos Asian Twist oleh Lee Kum Kee dijual pada harga runcit RM8.90 setiap satu dan boleh didapati di semua AEON, Ben’s Independent Grocer (BIG) dan Village Grocer.
Jadi apa tunggu lagi jom kita terjah dan mencuba sos yang istimewa ini ❤❤



Marsha
Part Time Blogger
Review Product & Place Blogger
Shaklee ID shoot to Master Coordinator 2018