'Samsung Solve For Tomorrow' Merangsang Minat dan Sifat Ingin Tahu terhadap STEM di Kalangan Pelajar

by - 10/08/2020 01:41:00 PM

Assalamualaikum


Memandangkan inovasi mengubah dunia kita dengan cepat, maka tugas kita menjadi amat penting untuk mempersiapkan generasi akan datang bukan hanya untuk menyesuaikan diri, tetapi juga berkembang maju dan lebih cemerlang di masa hadapan seiring dalam dunia teknologi. Selaras dengan komitmen Samsung Malaysia, sebuah program pendidikan globalnya iaitu ‘Solve for Tomorrow’ sedang dilaksanakan. Ia merupakan pertandingan yang bertujuan untuk merangsang sifat ingin tahu dan memupuk minat dalam pendidikan Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM), sambil memberi inspirasi kepada para pelajar untuk memperbaiki dan menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh masyarakat tempatan melalui penyelesaian inovatif STEM. 

Samsung Solve For Tomorrow


STEM adalah kemahiran yang sangat dititikberatkan dalam setiap individu terutamanya para pelajar di sekolah. Di sekolah pun ada persatuan STEM dimana untuk mendedahkan pelajar dalam teknologi masa kini.

“Ia amat penting untuk mempersiapkan generasi akan datang dengan kemahiran asas, pengetahuan dan sikap yang diperlukan untuk menyesuaikan diri kepada perubahan teknologi dan manfaat peluang baharu yang dihasilkan oleh teknologi. Kami percaya dengan potensi mereka untuk mencapai tahap inovasi baharu dan menghasilkan penyelesaian yang mengubah masyarakat. Untuk membantu mereka mencapainya, Samsung komited untuk membantu mereka melalui program pendidikan yang kami jalankan seperti ‘Solve for Tomorrow’,” kata  Yoonsoo Kim, Presiden Samsung Malaysia Electronics. 




‘Solve for Tomorrow’ merupakan pertandingan unik yang memupuk pemikiran inovatif, penyelesaian masalah secara kreatif dan kerja berpasukan yang dilaksanakan dengan kerjasama Pusat STEM Universiti Malaya. Pertandingan ini terbuka kepada pelajar Tingkatan 1 dan Tingkatan 2 dari sekolah yang sering terlibat dengan pelbagai aktiviti STEM yang dijalankan oleh Pusat STEM Universiti Malaya untuk membantu mereka memperhebatkan pengalaman pembelajaran mereka. Pertandingan ‘Solve for Tomorrow’ akan bermula pada 9 Oktober 2020 dan berakhir pada 8 Disember 2020 dengan pengumuman pemenang pertandingan.

Ir. Dr. Mas Sahidayana Mohktar, Ketua Pusat STEM Universiti Malaya berkata, “Kita harus memperhebatkan pengetahuan Sains dan Teknologi di kalangan anak-anak muda untuk menyelesaikan masalah yang tidak dapat ditafsirkan di masa hadapan. Mereka boleh menggambarkannya dengan lebih baik jika mereka dilengkapi dengan peralatan yang betul dan cara terbaik untuk memastikan mekanisme itu tepat adalah melalui pendidikan Sains dan Teknologi.” 


Peserta pertandingan perlu mengenal pasti masalah yang dihadapi oleh masyarakat dan mencari penyelesaian berdasarkan teknologi STEM. Para peserta boleh memilih untuk mengemukakan idea yang berfokuskan pada salah satu daripada empat tema iaitu kesihatan, pendidikan, alam sekitar dan masalah sosial. Setiap satu kumpulan yang terdiri daripada tiga orang pelajar perlu menghantar idea mereka dalam bentuk esei yang menggambarkan masalah yang harus diselesaikan dan bagaimana STEM dapat menjadi penyelesaian kreatif. Pada pusingan kedua, 10 pasukan yang disenarai pendek perlu memperhalusi idea mereka dan membentangnya menerusi PowerPoint. 




Tiga pasukan akan dipilih pada pusingan ketiga. Mereka perlu memperhebatkan persembahan mereka dengan pilihan yang diberikan untuk mencipta prototaip. Setiap pasukan perlu menghantar rakaman video persembahan mereka dan fungsi prototaip yang mereka cipta. Pada peringkat akhir, ketiga-tiga pasukan akan bertanding untuk memenangi hadiah utama bernilai sehingga RM37,900 dengan penyelesaian STEM inovatif mereka yang mengagumkan para hakim. 



Pemenang 'Samsung Solve for Tomorrow' akan membawa pulang hadiah produk Samsung untuk sekolah masing-masing dan juga untuk diri mereka. Hadiah yang ditawarkan sangat menarik. Ini kerana pelajar bukan hanya membawa balik hadiah untuk diri sendiri malah untuk sekolah juga. Nak tahu hadiahnya? Jom tengok

  • Hadiah pertama akan menerima produk Samsung bernilai sehingga RM16,900 yang akan diberikan kepada sekolah sementara setiap pelajar akan menerima produk Samsung bernilai sehingga RM7,000.
  • Hadiah kedua, pasukan akan menerima produk Samsung bernilai sehingga RM13,500 untuk sekolah mereka sementara pelajar akan mendapat produk Samsung bernilai sehingga RM6,000.
  • Hadiah ketiga akan menerima produk Samsung bernilai sehingga RM10,000 untuk sekolah mereka dan pelajar pula menerima produk bernilai sehingga RM5,400 setiap seorang.
Pemenang akan dinilai berdasarkan kesesuaian isu, kreativiti, kebolehlaksanaan idea, penerapan STEM dan penyampaian penyelesaian inovatif. 

Pemenang 'Solve for Tomorrow' 2015



“Kami yakin bahawa pertandingan ‘Solve for Tomorrow’ adalah platform yang ideal untuk mendedahkan pelajar kepada dunia sains dan teknologi serta memanfaatkan sepenuhnya potensi mereka melalui penggunaan teknologi. Ini juga merupakan peluang untuk terlibat dan mendorong sifat ingin tahu pelajar dalam STEM di samping melakukan perbezaan dalam masyarakat,” kata Yoonsoo Kim. 



Untuk info lanjut mengenai ‘Solve for Tomorrow’, sila layari: www.samsung.com/my/solvefortomorrow/


SAMSUNG SOLVE FOR TOMORROW 2020 FACT SHEET

 



Q1. What is Samsung Solve for Tomorrow?

  • Samsung Solve for Tomorrow is a global educational programme that is designed to increase interest and proficiency in Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) education and to encourage young people to apply STEM in finding creative solutions to solve challenges and address risks faced in their local communities.
  • It is a unique competition that foster youths with soft-skills that encourages communication, critical thinking, creative problem-solving and teamwork to discover and nurture social innovation ideas that resolve the community’s most pressing problems.
  • Samsung Solve for Tomorrow 2020 is being held for the second time in Malaysia targeted at lower secondary students. The first was in 2015 targeted at University students.

Q2. Who are eligible to participate in this competition?

  • In line with Ministry of Education’s goal to increase the number of students enrolling in Science stream, the competition is open to lower secondary students, Form 1 and Form 2 from participating secondary schools in Klang Valley.
Q3. How are these schools identified?

  • The Ministry of Education and Universiti Malaya STEM Centre signed a memorandum of understanding (MoU) with the objective of adopting schools with limited capabilities of introducing activities related to STEM. 
  • A club known as Kelab Sahabat Universiti Malaya or Sekolah Angkat Universiti Malaya was established in 2014. 
  • These schools are part of Kelab Sahabat Universiti Malaya that are located within Klang Valley (Please refer to list of schools below)

Q4. What is Universiti Malaya’s role in this competition?

  • As a Centre that provides a platform for STEM education activities, UM STEM Centre will be providing STEM expertise and resources to help meet the needs of the participants in the competition. 
  • UM will be mentoring the shortlisted top 10 teams in an online workshop titled Designed to Win. This online workshop aims to help enhance participants’ idea and solution in Phase 2 and Phase 3 in solving their community problem. 
  • UM STEM Centre and professors will be mentoring and judging the entries submitted by participants. 

Q5. What is the criteria of participation?

  • Participants must be full time students in Form 1 and Form 2 from any of the participating schools
  • Each team should consist of three students from the same school
  • Each school can be represented by more than one team
  • One teacher can mentor one to two teams from the same school
  • Students who are keen on participating can get in touch with their teachers who will be in contact with Universiti Malaya STEM Centre.
  • Ideas submitted should apply STEM skills/knowledge and meet one of the four themes:
                πŸ‘‰Health 
                πŸ‘‰Education 
                πŸ‘‰Environment
                πŸ‘‰Social


Q6. What are the participants expected to do in this competition?
  • Identify one issue faced by the community and develop a creative solution based on their STEM knowledge.

Q7. Could you elaborate more about the competition?

  • The competition will begin on 9 October and will culminate on 8 December with the announcement of winners
  • Below are the respective phases:
Phase One (9 October to 22 October) 
  1. Will kick off on 9 October
  2. Each team will need to submit an essay of 100 words or less describing the problem they want to solve
  3. They will also need to send a second essay on how STEM can be applied to address the problem in 200 words or less.
Phase Two (28 October to 11 November)
  1. At this stage, 10 teams will be shortlisted 
  2. They will need to refine their idea and show how it will be brought to life 
  3. The teams will need to share the work through a PowerPoint presentation. 

Phase Three (17 November – 4 December)

  1. Top three teams will be further identified
  2. The teams are required to enhance their presentation. They have an option of developing a prototype
  3. They are required to submit a video recording of their presentation and the functions of the prototype.
Finale Presentation and Prize Giving Ceremony (8 December 2020): 

Teams will need to present to a panel of judges. First prize, second prize and third prize winner will be announced during the Finale Presentation. 

  • All entries from phase 1 to phase 3 will need to be submitted via email to solvefortomorrow.my@samsung.com
  • The shortlisted teams will be notified via email /phone 
  • No entry fee is required for this competition. 

Q8. What are the prizes up for grab?


  • Winners of the competition will stand to win prizes for their schools and for themselves
  • First prize
               πŸ‘‰ Winning school will receive Samsung products worth up to RM16,900 
               πŸ‘‰ Each student will receive Samsung products worth up to RM7,000 

  • Second prize
                πŸ‘‰ Winning school will receive Samsung products worth up to RM13,500 
                πŸ‘‰ Each student will receive Samsung products worth up to RM6,000

  • Third prize
                πŸ‘‰Winning school will receive Samsung products worth up to RM10,000 
                πŸ‘‰Each student will receive Samsung products worth up to RM5,400 



Q9. How will the entries be judged?

  • The entries will be judged based on: 
  1.  Identifying the issues and relevance in addressing them
  2.  Feasibility and elaboration of solution proposed
  3.  Creativity and innovativeness of solution (uniqueness & originality)
  4.  Use of STEM to solve the problem
  5.  Presentation skills during the finale
  • They will each carry different weightage depending on the requirement for each phase. 


Q10. Who selects the winners?

  • The selection of winners will be done by a panel of judges that comprise of representatives from both Samsung Malaysia Electronics and Universiti Malaya STEM Centre.

List of Eligible Secondary Schools

 

1

SMK ASSUNTA

22

SMK DAMANSARA DAMAI 1

2

SMK (L) BUKIT BINTANG

23

SMK DAMANSARA JAYA

3

SMJK KATHOLIK

24

SMK DAMANSARA UTAMA

4

SMK KELANA JAYA

25

SMK SEK 4 KOTA DAMANSARA

5

SMK LA SALLE

26

SMK SEK 10 KOTA DAMANSARA

6

SMK LEMBAH SUBANG

27

SMK TROPICANA

7

SMK (P) SRI AMAN

28

SMK SEKSYEN 8 KOTA DAMANSARA

8

SMK SRI PERMATA

29

SMK PETALING JAYA (Tingkatan 6)

9

SMK SRI UTAMA

30

SMK VICTORIA

10

SMK SULTAN ABDUL SAMAD

31

SMK (L) METHODIST

11

SMK TAMAN DATO HARUN

32

SAM BESTARI

12

SMK TAMAN MEDAN

33

SMK SERI BINTANG UTARA

13

SMK (P) TAMAN PETALING

34

SMK BANDAR UTAMA DAMANSARA UTAMA

14

SMK TAMAN SEA

35

SMK BUKIT BANDARAYA

15

SMK BANDAR SRI DAMANSARA 1

36

SMK SERI PANTAI

16

SMK BANDAR SRI DAMANSARA 2

37

SMK SEKSYEN 8, KOTA DAMANSARA

17

SMK BANDAR UTAMA

38

KOLEJ TINGKATAN 6 DESA MAHKOTA

18

SMK BANDAR UTAMA DAMANSARA 2

39

SMK SEAFIELD

19

SMK BANDAR UTAMA DAMANSARA 3

40

SK SUKAN BUKIT JALIL

20

SMK BANDAR UTAMA DAMANSARA 4

41

SAMT TENGKU AMPUAN JEMAAH

21

SMK SRI AMAN

42

SM SETIABUDI

 







Marsha 
Part Time Blogger 
Niche Lifestyle, Parenting, Healthy, Beauty & Travel 
Collaboration & Review Blogger

You May Also Like

5 sahabat ibu

  1. Wow bagus initiative ini from them, its helps to increase our youth interest for Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM)

    ReplyDelete
  2. haah STEM ni kira mmcm arah tuju pendidikan sekarang k.azni dok kaji jugak pasal benda nih .

    ReplyDelete
  3. Bagus depa bantu pelajar ni... Dan stem ni pun salah satu agenda pendidikan negara kan...

    ReplyDelete
  4. Bgus pertandingan macam ni.. Budak2 memang suka cipta sains2 macam ni

    ReplyDelete

Terima kasih sudi tinggalkan komen. Moga dimurahkan rezeki semua. Tunggu saya terjah balik yer..:)