Friday, June 23, 2017

Investing in a Beautiful Bungalow in Malaysia

Investing in a Beautiful Bungalow in Malaysia

Assalamualaikum 💕💕



If you’re looking for an exciting investment that could offer both fantastic holiday retreats as well as lucrative returns on investment, then a bungalow in Malaysia may be the ideal opportunity you’ve been seeking. So join us as we explore the benefits of investing in Malaysia property and more particularly — a Bungalow

Why Choose a Bungalow in Malaysia?


Compared to western bungalows, which are freestanding single storey properties, South East Asian bungalows are actually detached properties that have more than one floor. Such homes are perfect for investing, as they can be rented out to families, couples or individuals as temporary homes. Additionally, these properties can also be leased out to vacationers on a daily rate, which can net you even more profit if you are able to find a lot of tenants.

Furthermore, when your bungalow is not being leased, you can take advantage of your own private property in an exotic land to vacation in Malaysia yourself. This way, you not only reap the returns of your investment, but also get to enjoy some of the beautiful sights, sounds and experiences that only Malaysia can offer.

2016 is a Year for Investing


According to analysts at Property Malaysia Investment, 2016 is an excellent year for buyers, since the market has slowed down since the previous year. However, as with most property trends around the world, it is set to pick up again within a year or two – after which investments will yield great returns. Additionally, much of the recent price fluctuations have been in response the China’s economic slowdown, which is also set to rebound soon, which should boost the property market once more and grow the values of properties within Malaysia.

Investment Hotspots in Malaysia


When investing in Malaysia, it’s important that you understand which areas are ideal. You can’t necessarily expect to enjoy amazing returns on your investment if you purchase a property in the middle of nowhere, and conversely should be seeking the best places to get the most value for the money you’ve invested.

Fortunately, Expat Go has compiled an excellent list of investment hotspots in Malaysia, which include the following beautiful areas:

  • Melaka: A beautiful, historically-rich town in which residents are proud of their Malaysian culture. Because of this, the town has adopted the motto “Visiting Melaka Means Visiting Malaysia”, which attracts a lot of attention from foreign tourists and those wishing to envelope themselves in the unique and exciting Malaysian culture.
  • Penang: The recent revealing of plans to develop the NCER, or Northern Corridor Economic Region, is great news for residents in Penang, as well as any investors keen to purchase property in this area. Analysts suggest that property values are set to rise with the NCER structural growth extension as well, making Penang an ideal location for investment and development.
  • Kuala Lumpur: Possibly the most renowned region, Kuala Lumpur is the financial epicentre of Malaysia and is home to a thriving city, surrounded by a ring of satellite cities. If you can afford to invest in this area, you can expect great returns since property is always highly sought after and constantly appreciating in value.
  • Selangor: Being the richest state in Malaysia, in terms of GDP, Selangor is a prime location for investment due to the constant development happening in and around the area. Originally declared as the first developed state in Malaysia in 2005, Selangor has grown and developed further since then, and is now home to many of the richest individuals in the country. Additionally, a high GDP generally means higher general costs of living, which translates to higher rental rates and greater returns on your investments.
  • Perak: This area, while previously being relatively underdeveloped, has attracted a lot of attention from foreign investors, as there is a lot of space and lush landscapes. This, in turn, has sparked several high-end developments in and around the area, which will certainly raise local property values and make it a relatively popular tourism destination as well.
  • Langkawi: This cluster of 99 beautiful islands has been a vastly popular tourist destination for many years now. However, one the odd occasion some of the land, which is usually Malay Reserve Land, is opened up to the public, and investors are often quick to grab the deal before others do. Property in Langkawi, because of its breath-taking ocean landscapes and surreal beauty, are extremely valuable for investors.

Whether you are looking to invest in property that will net you great returns on investment, or are seeking a holiday home that offers exotic and exciting experiences, consider purchasing a bungalow in Malaysia. With 2017 being a buyer’s market and exciting developments like NCER set to boost the surrounding property values, there may not be a better time to get your hands on a luxurious Malaysian bungalow.



Marsha
Part Time Blogger
Review Product & Place Blogger
Shaklee ID shoot to Master Coordinator 2018

Wednesday, June 21, 2017

My Kitchen Rules Australia

My Kitchen Rules Australia



Assalamualaikum 💖💖

Sape suka masak? Angkat tangan ✋✋
Mesti kawan-kawan yang suka masak suka tengok rancangan masakan.
Betul tak??
Apa rancangan masakan yang korang palingggg suka?
Marsha suka My Kitchen Rules yang sekarang ni disiarkan dalam Astro 702.



Ia sebenarnya ialah rancangan pertandingan memasak.
Version australia...peserta dari seluruh pelusuk Australia.
Konsep dia unik bermula dengan restoran segera setiap kumpulan.
Dan kumpulan yang turn memasak akan diadili oleh kumpulan lain serta 2 tetamu chef jemputan.
Antara chef yang glemer ialah Manu, Pete & Collins.

Dari kiri: Manu & Pete


Apa yang menarik lagi dalam MKR ni kreativiti setiap peserta menghasilkan hidangan yang bukan sahaja sedap rasanya tetapi mula dari awal dan juga persembahan yang menarik.
Cara membuat setiap hidangan penuh dengan teknik yang sebelum ni Marsha tak tahu.
Dalam masa yang sama boleh belajar.

Drama??
Of course ada drama....hihihi
Setiap kumpulan besar mesti ada satu atau dua kumpulan yang berlagak & annoying.
Yang tu Marsha tak pasti ia lakonan atau sebenar.
Tetapi itu yang membuatkan MKR itu lebih menarik...hihi.
Macam-macam drama ada...hihihi

Antara peserta sesion 8

Tapi apa yang Marsha nak tekankan disini adalah resepi yang unik dari setiap peserta.
Ada yang latar belakangnya masakan cina, lebanon, itali dan banyak lagi.
Jadi resepi adalah variasi.
Jadi jom sama-sama tengok di DIVA 702 Astro jam 930 malam-1030 malam (isnin-rabu)

Selamat menonton!!!




Marsha
Part Time Blogger
Review Product & Place Blogger
Shaklee ID shoot to Master Coordinator 2018

Tuesday, June 20, 2017

Kejutan Dari Jepun

Kejutan Dari Jepun



Assalamualaikum 💕💕

Alhamdulillah udah menginjak 25 Ramadhan.
Nampaknya dah tak lama lagi Ramadhan bakal meninggalkan kita dan Syawal mula akan bersua dengan kita.
Sedihnya rasa bila Ramadhan dah menginjak hari-hari terakhir.
Moga berkesempatan berjumpa Ramadhan kembali pada tahun depan....in sya Allah....Aaamin.

Alhamdulillah juga Allah berikan kesempatan untuk Marsha berpuasa penuh setakat ni dengan baby dalam kandungan.
Rasa bertuah sangat hampir berpuasa penuh.
Puasa ni dapat mengajar kita erti kesederhanaan.

Okey nak cerita kisah #throwback kejutan dari mak Shaklee Marsha.
Baru-baru ni mak shaklee Marsha ke Jepun reward dari Shaklee atas pencapaian beliau.
Marsha belum mencapai tahap lagi tp akan berusaha seperti beliau.
Beliau adalah idol Marsha....💪💪

Sabtu lepas ada sampai satu bungkusan poslaju di sekolah.
Hati ni macam pelik sebab Marsha dah tak pos kat alamat sekolah if beli online pun.
Bila tengok alamat sender macam kenai.
Then terus unpack poslaju parcel tu.
Wahhhhh..........rupa-rupanya ole-ole dari Jepun.

Alhamdulillah rezeki makyong dapat ole-ole dari Jepun.
Yang bestnya siap dapat produk Shaklee Jepun punya edisi.
Seronok rasa dihati tambah dapat sepraisss..hihi

Dari kiri: Instant Protien (macam ESP), Teh (dalam tin kimono comel), Fridge Magnet, Paket Shaklee Bifidus, Paket Shaklee Fiber & Coklat 

Seronok sangat bil dapat seprais gini.
Buat mak Shaklee, Eti....terima kasih atas ingatan.
Moga Eti dimurahkan rezeki sokmo...Aaamin....





Marsha
Part Time Blogger
Review Product & Place Blogger
Shaklee ID shoot to Master Coordinator 2018

Monday, June 19, 2017

Pembedahan Caesarean atau Normal???

Pembedahan Caesarean atau Normal???


Assalamualaikum.....💝


Semalam genap 23 minggu Marsha mengandungkan bakal anak kedua Marsha ni.
Wah ada lebih kurang 118 hari lagi untuk melihat pertama kali bakal anak kedua Marsha.
Moga anak ibu senantiasa sihat dalam rahim ibu ya....ibu, abah & kakak xsabar menantikan kehadiran kamu yang dah lama kami nantikan...💕💕
Moga dipermudahkan segalanya dengan izin Allah.....In Sya Allah...

Tajuk post pada hari ni selalu bermain di fikiran Marsha lately.
Pembedahan Caesarean atau Normal delivery???
Sejujurnya hasrat di hati mau bersalin normal sebab belum pernah merasa lagi.
Semua mommy preggy pun macam tu kan? Cuma kita hanya merancang.
Yang menentukan hanya DIA yang satu.
Kandungan kali pertama dulu belum ada rezeki bersalin normal tp pembedahan emergency sebab masa tu kakak dah hampir lemas dan jantung lemah akibat lama sgt push dan Marsha dah habis tenaga untuk meneran.
Akibat dari kesalahan sendiri yang tak nak makan ketika contraction....huhuhu
Kali ini moga ia menjadi pengajaran yang sangat-sangat bernilai buat Marsha.

Pembedahan caesarean (sumber google)

Sedikit info hasil bacaan Marsha tentang Pembedahan Caesarean dan normal delivery ni.
Ada pro dan kontra juga.
Tapi secara amnya, percent bersalin normal adalah lebih selamat berbanding pembedahan caesarean.
Biasanya pembedahan caesarean akan dilakukan bila ibu mengalami risiko-risiko yang bahaya dan tidak membolehkan bersalin secara normal.
Pembedahan ceasarean biasanya dilakukan untuk menyelamatkan ibu dan juga bayi yang berisiko tinggi,
Tidak dinafikan dalam kes-kes berisiko pilihan pembedahan ceasarean adalah paling selamat.

Antara risiko yang boleh menyebabkan keputusan pembedahan ceasarean ini ialah kedudukan bayi songsang, ibu yang menghidapi darah tinggi, ibu mengalami tumpah darah, uri yang berada dibawah dan banyak lagi kes-kes yang membawa kepada pilihan ini.
Pembedahan ceasarean juga perlu dipilih di saat akhir atas nasihat doktor jika ibu sudah di induce dan bukaan belum mencapai 10 cm dalam jangkamasa tertentu kerana untuk mengelakkan bayi stress dan lemas dalam kandungan.
Ia adalah cara yang selamat untuk menyelamatkan ibu dan bayi.
Jika tiada masalah...normal delivery adalah menjadi pilihan.

Apakah RISIKO pembedahan Ceasarean?

Ya...pembedahan Ceasarean juga mempunyai risiko tersendiri.
Di sini Marsha kongsikan serba sedikit risiko pembedahan ini hasil dari pembacaan Marsha.

Kesakitan


Ya, ini adalah risiko biasa bila kita menjalani pembedahan. 
Kesakitan yang dialami selepas pembedahan sangat-sangat perit.
Semasa pembedahan kita tak rasa sebab kita dibius separuh badan.
Bila lepas tu, Allah je tau macamana sakitnya.
Dan ia membataskan pergerakan dan kita perlu menahan sakit dalam jangkamasa yang lama dan juga berpantang lebih teliti dari ibu yang bersalin normal.

Jangkitan


Sebelum proses pembedahan dilakukan, biasanya ubat antibiotik akan diberikan untuk mengurangkan risiko dari terkena jangkitan.
Namun begitu, ada beberapa peratus ibu yang menjalani pembedahan mengalami jangkitan selepas pembedahan.
Antara jangkitan ialah:
1. Jangkitan pada bahagian luka. Tanda-tanda jangkitan pada luka termasuk kemerahan, berair, atau kesakitan yang semakin teruk pada bahagian tersebut.
2. Jangkitan pada lapisan uterus (rahim). Ini dipanggil endometritis. Masalah ini lebih berkemungkinan berlaku jika air ketuban anda pecah lama sebelum anda mula rasa sakit bersalin atau sekiranya anda menjalani banyak pemeriksaan faraj sebelum pembedahan. Tanda-tanda jangkitan ini termasuk pendarahan yang teruk dan berbau serta demam.
3. Jangkitan salur kencing. Semasa pembedahan, sebatang tiub nipis atau catheter akan dimasukkan ke dalam salur kencing untuk mengosongkan pundi kencing anda. Jangkitan boleh berlaku melaluinya.

Darah Beku


Setiap pembedahan juga akan mengalami risiko darah beku.
Jadi macam Marsha dulu selepas keluar dari hospital, dibekalkan ubat untuk mencairkan darah.
Selain itu, kita kena kerap bergerak dan berjalan supaya peredaran darah menjadi normal.
Jika rasa lain macam, atau ada tanda seperti sesak nafas, batuk atau kesakitan dibahagian betis hendaklah segera refer doktor.

Lekatan


Seperti juga pembedahan lain pada bahagian perut atau pelvis, caesarean berisiko menyebabkan lekatan (adhesion) semasa proses penyembuhan. Lekatan ialah kelompok tisu parut yang boleh menyebabkan organ-organ pada abdomen anda melekat sesama sendiri atau pada bahagian dalam dinding perut. Kira-kira separuh daripada wanita yang menjalani caesarean mengalami lekatan, dan jumlah ini meningkat kepada 83 peratus selepas tiga pembedahan caesarean. 

Lekatan boleh jadi menyakitkan kerana ia mengehadkan pergerakan organ-organ dalaman. Dalam sesetengah kes, ini boleh menyebabkan masalah kesuburan apabila ia menekan tiub falopia atau menyekatnya.

Pembiusan

Suntikan epidural (sumber google)

Proses ni memang amat penting dalam pembedahan caesarean ni.
Kalau tak bius 'masak' la kita merasa kesakitan yang amat sangat. Betul tak??..hihi
Biasanya untuk pembedahan secara caesarean ni kita akan diberikan suntikan epidural yang membuatkan kita rasa kebas dibahagian pinggan ke kaki. Tetapi kita tidak tidur.
Ingat lagi pengalaman 9 tahun lepas.
Sejuk aircond dalam bilik ot sangat lah mencengkam tulang.
Marsha diberikan pek air panas oleh nurse untuk mengelakkan rasa sejuk ya amat.
Dan nurse berbual dengan Marsha untuk elakkan Marsha boring dan tertidur...hihi
Selepas mendapat suntikan epidural ini, sesetengah ibu akan mengalami:

  • Sakit kepala yang teruk yang mungkin dialami 1% wanita.
  • Kerosakan saraf. Biasanya ia hanya berlaku hanya beberapa minggu sahaja.
Jadi pantang selepas pembedahan caesarean ni sangat lah strict dan wajib ikut untuk kesihatan jangkamasa yang panjang.

Proses pembedahan caesarean (sumber google)

Ok setakat itu sahaja dulu perkongsian Marsha.
In Sya Allah Marsha akan kongsikan lagi tentang pembedahan ceasarean ni dan risiko untuk bayi pula.
Doakan proses bersalin Marsha kali ni dipermudahkan ye.
Moga Allah bagi rezeki Marsha untuk bersalin normal....Aamin.



Marsha 
Part Time Blogger 
Review Product & Place Blogger 
Shaklee ID shoot to Master Coordinator 2018

Sunday, June 18, 2017

Selamat Hari Bapa !!!


Selamat hari Bapa!! 18 Jun 2017


Assalamualaikum 💗💗💗

18 Jun 2017....hari yang ditunggu oleh bapa, ayah, abi, abah, ata dan banyak lagi panggilan seorang ayah.
Tambah lagi pada seorang lelaki yang baru bergelar ayah mesti rasa excited kan??
Tapi excited pun mesti diingat itulah tanggungjawab dan secara otomatik nya tanggungjawab semakin bertambah.
Betul tak??..hihi

Sedikit bingkisan buat abah Marsha yang berada jauh di Pantai Timur...

sumber google

Terima kasih atas segalanya abah kerana menjaga Along dari kecil hingga sekarang.
Mendidik along menjadi seorang anak, isteri dan ibu yang baik.
Selalu menyokong Along dalam apa jua pilihan Along.
Moga abah sentiasa dimurahkan rezeki, panjang umur dan bahagia di samping Ma tersayang.
Along sayang abah!!! 💖💖

Juga tak lupa ucapan buat suami tersayang jua....tahun ni bakal menimang cahayamata kedua.
In Sya Allah....


Selamat Hari Bapa buat suami tersayang.
Moga abang sentiasa dimurahkan rezeki untuk menjaga kami bertiga.
Moga abang sentiasa bahagia bersama kami bertiga.
Moga abang tak jemu untuk mendidik kami bertiga.
Moga abang kuat dalam menempuhi segala dugaan dan cabaran di dunia ini.
Salam sayang dari isteri abang dan anak-anak.

I Love You....💕💕

Tak lupa juga buat ayah-ayah seluruh dunia.

SELAMAT HARI BAPA!!!



Marsha
Part Time Blogger
Review Product & Place Blogger
Shaklee ID shoot to Master Coordinator 2018

Thursday, June 15, 2017

Ramadhan Kareem....Malu Berbuka di Surau??

Ramadhan Kareem....Malu Berbuka di Surau??



Assalamualaikum...

Malam ni saje nak kasi post 'panas' sikit...hihi
Kalau lah panas kan??
Kalau tak kita buat-buat je k...hihihi

Malam ni nak sembang sikit tentang satu isu ni.
Hanya berlaku di bulan Ramadhan jer.
Berbuka di Masjid atau Surau.

Berbuka puasa di Masjid atau Surau ni mengundang pelbagai reaksi.
Ada yang positif dan pasti juga ada kata sindiran negatif.
Itu pasti dan menjadi kebiasaan kan?
Macam-macam anggapan dan juga reaksi pelbagai pihak.

sumber: Google


Tahun ni....Marsha, Suami dan Anith buat keputusan sebulat suara untuk berbuka puasa di Surau taman kami yang dinamakan Surau An-Nur.
Sebelum masuk Ramadhan AJK Surau sudah mula mengedarkan borang untuk sesiapa nak booking hari untuk berbuka (sponsor).
Kami ni ahli baru terlepas nak booking dah full.
Tapi kami tumpang bawak kuih-muih.

Ada juga yang berbunyi negatif, malu sbb tak masak or nanti nampak mcm kedekut nak berjimat.
Sebenarnya tujuan kami berbuka di surau adalah untuk kenali komuniti islam dengan lebih dekat.
Eratkan silaturrahim dan dengan join aktiviti surau seperti berbuka puasa ini, hubungan antara komuniti taman akan lebih erat.
Tambahan pula di taman Marsha ni banyak komuniti bukan islam jadi solutionnya ialah berbuka puasa dan tarawikh di surau untuk kenal komuniti kita yang beragama Islam.

Antara tujuan kami yang lain ialah hendak mendedahkan kepada Anith suasana berbuka yang sederhana, berkongsi dan makan sedikit sorang.
Lebih tepat lagi hendak mendedahkan nilai-nilai murni dan juga solat berjemaah di surau.
Alhamdulillah Anith memang seronok join berbuka di surau.
Kalau dirumah terus makan makanan berat tapi disurau hanya berbuka dengan kuih-muih kemudian solat maghrib dulu.
Mengajar anak-anak erti sabar juga. Betul tak?

Alhamdulillah sampai malam ni dah terasa eratnya silaturrahim antara komuniti dalam pelbagai golongan umur.
Selain dari aktiviti berbuka puasa juga ada tadarus, tazkirah dan tentunya tarawikh.
Sangat best rasa...:)
Buat yang teringin nak cuba jangan malu-malu taw.
Marsha pun malu juga memula tp sekarang rasa best.
Makanan berbuka alhamdulillah tempahan katering yang bestt..:)



Marsha
Part Time Blogger
Review Product & Place Blogger
Shaklee ID shoot to Master Coordinator 2018

Trend Pakaian Sedondon Bertema di Hari Raya

Assalamualaikum semua!!!

Alhamdulillah sudah menginjak 20 Ramadhan.
Maka bermulalah 10 hari terakhir dan misi kita untuk mencari Lailatul Qadar bermula.
InsyaAllah....Aamin.

Selain dari itu juga bahang EID FITRI juga makin terasa kan?
Masa ni kita sibuk untuk mencari Baju Raya untuk dipakai di Hari Raya nanti.
Serba baru dan SEDONDON warna dan tema.
Itulah trend terkini.
Tapi Marsha memang dari 9 tahun lepas sentiasa sedondon warna dan tema untuk famili kecil Marsha.
Almaklumlah time ni kita nak melaram satu famili kan?
Biasanya yang tentukan tema dan warna ni Mem Besar la....Marsha...hihihi

Warna tema pilihan??
Untuk 2017 ni warna tema pilihan tahun ini ialah EMERALD GREEN.
Baju Marsha dan anak dara, Anith dah Marsha beli awal melalui PS Minaz.
Marsha punya jenis Peplum dan untuk Anith jenis Dress.
Masa tu belum preggy lagi now dah hampir 6 months tak pasti muat ke tak tapi dah ada backup jubah warna yang sama.
Untuk husband, Marsha pilih kurta yang tema warna yang sama iaitu Emerald Green.
Jadi usai untuk warna tema pilihan tahun ini....alhamdulillah.

Memandangkan semua dah ada baju tapi Marsha belum lengkap.
Belum cari shawl yang ikut tema warna iaitu Emerald Green.
Jadi Marsha masuk web LAZADA untuk cari shawl yang sesuai dan tak kan lepaskan peluang untuk grab PROMOSI sempena  menyambut bulan Ramadhan yang mulia tahun 2017 ni. 
Jadi berkenan dengan MUMUSCARVES ni...dengan harga HOT DEAL pula tu....ohsem sgt!!


Dah jumpa shawl idaman rasa tahun ni nak melaram dengan handbag tema warna yang sama.
Jadi hasil carian dalam web LAZADA terkenan dengan handbag ni..cun tak??

Kalau uolss berkenan yang sama boleh klik di setiap gambar dan akan direct ke page 2 item yang Marsha adore ni....pastu terus buat belian. Senang kan??


Oh ya, untuk pengetahun uolss semua, Lazada malaysia telah buat promosi gempak iaitu Marhaban Ya Ramadhan dan Riang Ria Raya sale yang akan bermula dari 19 Mei 2017 sehingga 30 Jun 2017. 
Jadi bila masuk jer website Lazada Malaysia kita akan nampak banyak diskaun yang menarik untuk pelbagai barangan sehingga 90%.
Jadi masa ni kita nak grab harga yang berbaloi-baloi kan?
Sebab tu Marsha tak kan diam lepaskan peluang.

Jadi tengah tunggu en suami aka banker untuk grab 2 item yang jadi pilihan hati ni.
Tengah sale ni baik cepat sebelum OOS....hihihi

Okey khas untuk kawan-kawan blogger pula, jom kita sama-sama join Ramadhan Raya Blogger Contest yang bermula dari 19 Mei 2017 hingga 23 Jun 2017. Pelbagai hadiah menanti kawan-kawan bernilai sehingga RM10 000. Menarik kan? Mana tau rezeki menyusul nanti...😍😍 Nak tau detail tentang Ramadhan Raya Blogger Contest dan syarat-syarat boleh klik banner kat bawah yea. Good Luck semua!!!




Marsha 
Part Time Blogger 
Review Product & Place Blogger 
Shaklee ID shoot to Master Coordinator 2018

Wednesday, June 14, 2017

SAPS Ibu Bapa: Cara Mudah Semak Keputusan Peperiksaan

SAPS Ibu Bapa: Cara Mudah Semak Keputusan Peperiksaan



Assalamualaikum...

Salam 19 Ramadhan semua....pejam celik dah nak masuk 10 hari terakhir Ramadhan.
Cepatnya masa berlalu kan?
Arini Marsha nak share lagi info satu aplikasi untuk Ibu Bapa memantau result anak-anak iaitu SAPS Ibu Bapa.
Apa menariknya aplikasi yang disediakan oleh Kementerian Pelajaran ini?
Jom kita tengok.....

SAPS Ibu Bapa


SAPS ibu bapa sebenarnya dah agak lama dari anith darjah 1 lagi dan sudah maklum dikalangan ibu bapa. Saps ini sangat memudahkan Marsha untuk memantau result anak. Jadi kita lebih extra ready untuk anak-anak kita.  

SAPS adalah singkatan kepada 'sistem analisis pelajaran sekolah' merupakan satu inisiatif daripada Kementerian Pelajaran Malaysia secara langsung memberikan kemudahan kepada Ibu Bapa yang sibuk dengan kerja untuk memantau keputusan anak-anak dari hujung jari sahaja. Memang di sekolah ada Hari Bertemu Waris tapi tak semua Ibu Bapa berpeluang hadir kerana tuntutan kerja.

sumber: Google


Dengan adanya SAPS Ibu Bapa ini, Ibu Bapa akan sentiasa dapat memantau keputusan peperiksaan anak-anak secara berterusan dan secara langsung kita akan mengambil berat atas prestasi anak-anak kita nanti. Jadi pada zaman IT ini Ibu Bapa akan lebih fokus dengan anak-anak. 

Walaupun aplikasi ini dah lama, Marsha yakin masih ada ibu bapa yang belum tahu cara untuk menyemak keputusan menggunakan SAPS Ibu Bapa ini. Meh Marsha kongsikan caranya...

Bagi memeriksa keputusan peperiksaan anak-anak secara online sila klik di sini --> SAPS Ibu Bapa.


Anda digalakkan menyemak keputusan peperiksaan anak anda melalui laman web ini kerana tidak akan terjadi masalah website down atau terjadi Laman tidak dapat diakses. Klik sahaja link tadi dan ikut arahan untuk menyemak keputusan peperiksaan anak melalui SAPS NKRA Ibu Bapa. Bila terlampau ramai pengguna yang menggunakan mungkin akan terjadi masalah 'hang' atau laman tidak dapat di akses. Jadi lebih senang klik link yang Marsha kongsikan di atas tadi. 

Apabila sudah boleh menyemak keputusan anak - anak pada bila-bila masa di mana jua, kita boleh terus prihatin dan lebih ambil berat tentang pendidikan mereka. Jadikan kelebihan teknologi ini satu batu loncatan kepada kita mendidik anak-anak. InsyaAllah, tidak akan berlaku lagi perkara seperti anak sorok keputusan peperiksaan, anak tipu tandatangan buku rekod, anak tercicir dalam pelajaran dan pembelajaran dan lain-lain perkara yang tidak baik.

**Sila share artikel ini semoga ia membantu lebih ramai orang lebih tahu mengenai SAPS Ibu Bapa 2017 ini dan boleh semak keputusan peperiksaan anak-anak mereka hanya secara online.  **

Bila dah ada peluang untuk semak keputusan anak lebih awal maka Marsha pun tumpang berdebar...hihi. Tapi sangat bersyukur kerana ia amat memudahkan kita untuk memantau anak-anak kita sebelum hanyut lebih jauh.

Jadi jom kita sebagai Ibu Bapa gunakan peluang ini sebaiknya....:)

Marsha 

Part Time Blogger 
Review Product & Place Blogger 
Shaklee ID shoot to Master Coordinator 2018

Tuesday, June 13, 2017

INFO: E-Operasi - Apa Yang Anda Perlu Tahu

E-Operasi - Apa Yang Anda Perlu Tahu


Assalamualaikum....

Malam ni Marsha nak share sedikit info penting kepada kakitangan kerajaan amnya dan khususnya buat para pendidik di Malaysia ni seperti Marsha. Sebab ia info yang sangat penting, jadi baca sampai habis tau..:)

Apa dia EOperasi ni?? 
Memula dengar mesti pelik kan? Apa lagi nak kena buat ni...hihi
EOperasi Modul Pengurusan Guru merupakan salah satu modul pengurusan daripada KPM (Kementerian Pendidikan Malaysia). 




EOperasi adalah sebuah aplikasi digunakan oleh para guru untuk mengemaskini data mereka dalam perkhidmatan perguruan yang merupakan inisiatif daripada Kementerian Pelajaran Malaysia



Selain EOperasi juga, Kerajaan telahpun membangunkan banyak sistem yang masih ramai tidak tahu,antaranya:


1.  SAPS Ibu Bapa 
SAPS Ibu Bapa merupakan sistem analisis peperiksaan sekolah yang diwujudkan oleh pihak kementerian bagi memudahkan ibu bapa membuat semakan keputusan peperiksaan sekolah.

2. APDM(Aplikasi Pangkalan Data Murid)
APDM adalah sistem E Kehadiran Murid, secara umumnya digunakan untuk guru kelas atau orang yang diturunkan kuasa oleh Pentadbir untuk mencatat kehadiran murid ke sekolah. e Kehadiran ini merupakan salah satu aplikasi paling penting yang ada di dalam sistem aplikasi pangkalan data murid secara atas talian.

3.  HRMiS
HRMIS ini merupakan aplikasi dalam talian yang dikenali sebagai Sistem Maklumat Pengurusan sumber Manusia ataupun dalam bahasa inggerisnya Human Resources Management Information System.
Aplikasi ini digunakan oleh setiap penjawat awam untuk permohonan cuti mahupun mengemaskini maklumat peribadi mereka dari semasa ke semasa.

Website yang mengiklankan jawatan-jawatan kosong di seluruh negara dari masa ke semasa. Terdapat pelbagai kekosongan yang boleh di isi oleh rakyat malaysia yang berminat .



Sistem-sistem ini dibangunkan khusus untuk memudahkan rakyat Malaysia menyimpan data dan membantu kerajaan untuk menyediakan perkhidmatan yang lebih baik dan sistematik dan menyahut seruan tahun 2020 nanti. Kata zaman makin moden kan? Betul x?



E-Operasi juga digunakan untuk menyemak status guru-guru jika mereka mahu bertukar tempat melalui Borang Status Kedudukan Guru (BSKG).

Dengan adanya e Operasi ini, para guru lebih mudah menguruskan data-data yang penting semudah di hujung jari sahaja. Maklumlah sekarang zaman internet ni kepantasan diambil kira. Kalau tidak kita akan ketinggalan jauh dari orang lain memandangkan pada zaman ini perguruan dan internet sudah pasti tidak boleh berenggang.



Saya rasa masih ramai para guru yang masih belum tahu cara atau belum reti untuk menggunakan sistem e-Operasi ini betul? Di bawah ini adalah cara untuk login e operasi Modul Pengurusan Guru:

Bagi mengetahui panduan untuk login eoperasi secara online sila klik di sini --> eOperasi



Guru-guru digalakkan untuk login sistem ini melalui laman web ini kerana tidak akan terjadi masalah website down atau terjadi Laman tidak dapat diakses. Klik sahaja link tadi dan ikut arahan untuk mengemaskini data-data melalui e-Operasi. Data-data melalui e-Operasi mengandungi pelbagai maklumat yang penting seperti maklumat peribadi, sejarah mengajar, maklumat tentang pasangan, maklumat gaji, pencen, naik pangkat dan banyak lagi. Jika perlukan data untuk memohon kenaikan pangkat atau pertukaran tempat bekerja. E-Operasi amat dititikberatkan.

Modul E-operasi ini menguruskan berkaitan guru dan bukan guru yang melibatkan beberapa kategori pengguna iaitu pengguna (guru dan bukan guru) dan pentadbir sistem (pengurusan KPM di peringkat Bahagian, Negeri, Daerah, dan Sekolah).

Kebaikan E-Operasi adalah sebagai 'bank maklumat bergerak' kepada pengguna dan membantu pengguna mengemaskini data atau maklumat hanya dengan menggunakan smartphone tanpa perlu buka komputer di pejabat. Selain itu juga, maklumat kita lebih selamat dan tidak mudah hilang. Ia juga sesuai dengan zaman IT pada masa kini.

Ok jadi harap artikel ini membantu semua dan bagi Marsha E-Operasi ini adalah aplikasi yang sangat-sangat membantu.


P/S: Sila share artikel ini semoga ia membantu lebih ramai orang lebih tahu mengenai eoperasi 2017 ini dan mengemaskini data-data mereka hanya secara online. 



Marsha
Part Time Blogger
Review Product & Place Blogger
Shaklee ID shoot to Master Coordinator 2018

Monday, June 12, 2017

Photobooth Promotion from Emoozi


Assalamualaikum & Hi everyone!!

Today is 17th Ramadhan already.
Time flies right??
Hope everyone more have spirit to get reward in 10 days left of Ramadhan..insyaAllah.

Today, I want share with all of you about Photobooth Promotion from Emoozi.
Interesting right??

As we know, photobooth is the one of the trend at any occasion and event.
Weeding events, reunion events and more events.
Instant photo printing for attendees as a great memory and is the perfect addiction to any special occasion or events like weeding events.
A complete Photobooth package will provide you with a hassle free experience, all you need to worry about is that your guest will be having to much fun taking photo....:)





Lets we watch this video...have fun...!!



Fyi, Emoozi Photobooth is offering crazy promotion on this june. How to get the promotion??


Whether is a birthday party, weeding dinner or weeding anniversary, the age of main person or the number of the special occasion determine the DISCOUNT you get to enjoy.
For example, 50th weeding anniversary you will get 50% off or 86th anniversary absolutely you will get 86% discount. If you have elderly at home celebrating 100 years birthday of course we will give 100% off too.
Interesting right??

Oh I have the another promo too...for those interested, will use this PROMO code:

EMOOMA0617


to enjoy 30% discount with term and conditions apply



So, ths offer limited for first 20 customers only, on a first-come, first-served basis.
Please contact for further infrmation:

Call: 012-676 5566 (Ricky) or 018 614 6276 (YiDing)
Email: enquiry@emoozi.com
Facebook: wwww.facebook.com/emooziphotobooth
Website: www.emoozi.com



Any enquiry do not hesitate to contact us!!



Marsha 
Part Time Blogger
Review Product & Place Blogger
Shaklee ID shoot to Master Coordinator 2018

Sunday, June 11, 2017

EVERSOFT™ Baharu – Pembersih Wajah lebih dari sekadar membersih


EVERSOFT™ Baharu – Pembersih Wajah lebih dari sekadar membersih




Assalamualaikum....

Hari ni Marsha nak share review produk baharu dari rangkaian EVERSOFT™ yang Marsha telah terima baru-baru ini.
Hati sangat happy terima produk terbaru ni kerana ia lebih praktikal dari rangkaian penjagaan kulit muka sebelum ini.
Nak tau produk apa dari rangkaian EVERSOFT™  yang Marsha terima?
Meh tengok.....



Samada anda seorang suri rumah, pelajar mahupun wanita bekerjaya, adakalanya bukan Marsha je tapi kebanyakan dari kita semua akan tergesa-gesa meninggalkan rumah atau kembali ke bilik tidur setelah seharian di luar. 
Membersih wajah merupakan perkara paling penting untuk mendapatkan kulit yang sihat samada menggunakan alat solek ataupun tidak. 
Membilas air semata-mata tidak mencukupi, kini EVERSOFT™  hadir dengan lebih manfaat untuk lebih kebaikan.

Produk  ‘jimat masa’ ini menggabungkan langkah pembersihan yang pelbagai dalam 1 produk :

1.  EVERSOFT™ 100% Organic Tomato Micellar Cleansing Water yang bertindak menanggalkan solekan, membersih dan menyegarkan kulit 

EVERSOFT™ 100% Organic Tomato Micellar Cleansing Water


2. EVERSOFT 100% Organic Yuzu 2 in 1 Cleanser & Toner sangat sesuai bagi individu yang tidak menggunakan solekan. 

EVERSOFT 100% Organic Yuzu 2 in 1 Cleanser & Toner


Ia menggunakan formulasi berasaskan bahan dan teknologi dari Jepun, pembersih baharu ini bebas daripada paraben, SLS, alcohol serta minyak mineral.

Dua pembersih wajah baharu EVERSOFTini memberi lebih dari sekadar pembersih asas. Pengguna kini boleh membersihkan wajah sambil menyegarkan kulit dan menanggalkan solekan. Pengguna juga boleh menikmati manfaat ekstrak organik Yuzu dan Tomato yang memberi khasiat serta melindungi wajah dengan cara yang selamat pada kulit.

EVERSOFT™ 100% Organic Yuzu 2 in 1 Cleanser & Toner

EVERSOFT™ 100% Organic Yuzu 2 in 1 Cleanser & Toner terhasil daripada formula gabungan 2 langkah pembersih kepada 1. Manik-manik merah jambu diperkaya dengan Tea Tree Oil dan Vitamin E yang membersih jauh kedalam kulit untuk menarik kotoran, manakala ekstrak organik buah Yuzu membantu meredakan kemerahan kulit, mengurangkan pembentukan jerawat, dan membuang cela pada wajah. Pembersih ini membersih dan mencerah dalam satu langkah tanpa meninggalkan sebarang kotoran. Langkah ini boleh diteruskan dengan penggunaan serum serta pelembab sebagai pelengkap kepada rejim penjagaan kulit wajah.


EVERSOFT™ 100% Tomato Micellar Cleansing Water

EVERSOFT™ 100% Tomato Micellar Cleansing Water merupakan pembersih wajah yang lembut dan berkesan untuk menanggal solekan dan membuang kotoran. Diperkaya dengan ekstrak organik Tomato yang tekenal dengan ciri-ciri antioksida bagi melawan radikal bebas yang disebabkan oleh sinaran UV dan pencemaran, pada masa yang sama menyegarkan kulit serta mengecilkan pori. Produk ini turut mengandungi Bio-Hyaluronic Acid bagi mengekalkan lembapan dan mencegah nyahidrat. Ia menjadikan kulit wajah terasa bersih dan lembab sentiasa. Dengan pembersih solekan yang tidak memerlukan bilasan air ini, pengguna boleh melangkau langkah membersih wajah dengan buih pembersih serta penggunaan toner. Anda hanya perlu memakai pelembab setelah menanggalkan solekan dan siap!

EVERSOFT™ Cleansers diperbuat daripada formulasi yang lembut pada kulit wajah dan berkesan untuk membersih jauh kedalam tanpa mengeringkan kulit sambil mengekalkan keseimbangan lembapan secara semula jadi. Setiap bilasan membekalkan kulit anda dengan nutrien agar kulit semakin cerah dan sihat sentiasa.


EVERSOFT™ yakin dengan keberkesanan produk pembersih muka ini bagi menanggalkan solekan jenis berkalis air dan sedang mengadakan kempen jaminan wang kembali 100%  (100% Money Back Guarantee) bagi produk EVERSOFT™ Tomato Micellar Cleansing Water. Pengguna yang tidak berpuas hati dengan hasilnya amat dialu-alukan untuk mendapatkan bayaran balik melalui laman Facebook Eversoft Skinz di https://www.facebook.com/EversoftSkinz/ dengan menghantar mesej peribadi bersama salinan resit pembelian. Kempen jaminan wang kembali 100%EVERSOFT ™ Tomato Micellar ini berakhir pada 31 Mei 2017.


Pembersih dan pembersih dengan air EVERSOFT™ ini sangat sempurna untuk membersih dengan cepat, pada harga yang berpatutan dan hasil yang menakjubkan. EVERSOFT™ 100% Organic Yuzu 2 in 1 Cleanser & Toner hadir dalam bentuk botol pam bersaiz 150ml pada harga RM17.80 (Semenanjung)/ RM18.70 (Sabah & Sarawak)* manakala EVERSOFT™ 100% Tomato Micellar Cleansing Water juga hadir dalam bentuk botol pam bersaiz 300ml pada harga RM22.90 (Semenanjung)/ RM24.00 (Sabah & Sarawak) dan boleh didapati di semua pasaraya utama, pasaraya besar dan farmasi seluruh negara.
*Harga tertera termasuk 6% GST.

Jom cuba jom....:)



Marsha
Part Time Blogger
Review Product & Place Blogger
Shaklee ID shoot to Master Coordinator 2018
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...